Ειδήσεις

32ο Π.Φ.Ε.Θ. : Το τιμητικό αφιέρωμα στον ποιητή Μάνο Ελευθερίου


Με το τιμητικό αφιέρωμα στον κορυφαίο ποιητή, στιχουργό, πεζογράφο κ. Μάνο Ελευθερίου συνεχίστηκε, το βράδυ της Τετάρτης 9 Μαρτίου, το 32ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας, που οργανώνει η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων του Νομού.

Για το έργο του κ. Ελευθερίου μίλησε ένας εξίσου καταξιωμένος ποιητής, στιχουργός, πεζογράφος, ο κ. Τίτος Πατρίκιος ο οποίος έκανε λόγο για έναν πολύ σεμνό και συνεσταλμένο άνθρωπο, γεμάτο με συναισθήματα και γενναιοδωρία.

«Είναι ένας θαυμάσιος ποιητής» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πατρίκιος συμπληρώνοντας πως θα πρέπει επιτέλους να σταματήσει ο διαχωρισμός ανάμεσα στους στιχουργούς και τους ποιητές αφού οι στιχουργοί δεν είναι τίποτα άλλο παρά ποιητές. Επίσης, τόνισε πως οι μεγάλες αγάπες του Μάνου Ελευθερίου ήταν και παραμένουν το θέατρο και το νησί του η Σύρος.

Την τιμητική πλακέτα απένειμε ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος ο οποίος του ευχήθηκε να είναι πάντα καλά και το ίδιο δημιουργικός ώστε να συνεχίσει μας προσφέρει τόσο υπέροχα πράγματα μέσα από την Τέχνη του. «Γιατί μέσα από τον πολιτισμό και τις Τέχνες βρίσκουμε πολλές απαντήσεις σε όσα μας κατακλύζουν στη σημερινή εποχή» κατέληξε ο κ. Τσιάκος.

Από την πλευρά του, ο κ. Ελευθερίου ευχαρίστησε τους διοργανωτές και τον Πρόεδρο της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων κ. Μ. Στεργιόπουλο για τη μεγάλη αυτή τιμή, όπως επίσης ευχαρίστησε και τον Τίτο Πατρίκιο λέγοντας πως το να μιλάει για εκείνον ο συγκεκριμένος άνθρωπος είναι ισάξιο με το Βραβείο από την Ακαδημία Αθηνών.

Στη συνέχεια, επεφύλαξε μια πολύ μεγάλη έκπληξη για το κοινό της Καρδίτσας καθώς παρουσίασε για πρώτη φορά δύο ανέκδοτα τραγούδια τα οποία πρόκειται να μελοποιήσει ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας. Ήταν μία από τις πιο ξεχωριστές στιγμές του Φεστιβάλ, με το κοινό να δίνει το πιο θερμό του χειροκρότημα.

Στο διαγωνιστικό μέρος της βραδιάς, το κοινό είχε τη δυνατότητα να απολαύσει την Ερασιτεχνική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης που παρουσίασε το έργο «Play On» του Rick Abbot.

Οι διαγωνιζόμενοι αξιολογούνται από καταξιωμένους ανθρώπους του χώρου και πιο συγκεκριμένα από :

  • Τον Γιάννη Μόρτζο, ηθοποιό – σκηνοθέτη – καθηγητή υποκριτικής
  • Τη Λίνα Ζαρκαδούλα, σκηνοθέτιδα
  • Τον Βύρωνα Φιδετζή, μαέστρο – σολίστα – μελετητή της ελληνικής μουσικής
  • Τον Αντώνη Χαλκιά, σκηνογράφο
  • Τον Μηνά Βιντιάδη, δημοσιογράφο – συγγραφέα

Το Φεστιβάλ, που θα διαρκέσει μέχρι τις 13 του μήνα, πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, του Δήμου Καρδίτσας και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Θεσσαλίας καθώς επίσης και με τη συμπαράσταση της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων και χορηγούς επικοινωνίας την ΕΡΤ3, τον 102fm και την ΕΡΤ ΛΑΡΙΣΑΣ.

Οι παραστάσεις ξεκινούν καθημερινά στις 8.30μ.μ., με συμβολικό εισιτήριο 5 ευρώ. Το πρόγραμμα παρουσιάζει η Βασιλική Μακρή, ηθοποιός.

Παράλληλα, υπάρχει η δυνατότητα της απευθείας μετάδοσης μέσω του site της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Συλλόγων : www.enpolis.gr

 

Το πρόγραμμα της Παρασκευής 11 Μαρτίου

Δημοτικό Κιν/θέατρο Καρδίτσας – Ώρα 8.30μμ.

> Διαγωνιστικό μέρος

Θεατρικό Εργαστήρι Συλλόγου Πελοποννησίων Λαυρεωτικής «Ο Κολοκοτρώνης» με το έργο «Ο Αγαπητικός της βοσκοπούλας» του Δημητρίου Κορομηλά

> Τιμητικό Αφιέρωμα

Στον σκηνοθέτη Σωτήρη Χατζάκη

Ομιλητής :Γιάννης Μετζικώφ, σκηνογράφος, ενδυματολόγος

 

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ                                                                                                                                                                                     

Βιβλιοθήκη Παυσιλύπου – Ώρα 5.00μ.μ.

Θεατρικό παιχνίδι ανάγνωσης και δράσης με θέμα : «Σκληρό καρύδι – μαλακή ψύχα : ένα προσφυγόπουλο διηγείται». Βασισμένο στο βιβλίο «Σκληρό καρύδι» της Ελένης Σβορώνου.

Υπεύθυνος : Παιδικές Βιβλιοθήκες ΔΟΠΑΚ

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Ιερά Αγρυπνία για τον Άγιο Συμεών τον Νέο Θεολόγο
Επόμενο άρθρο Κορυφώνεται το Σοφαδίτικο Καρναβάλι