33 εκ. ευρώ το χρέος του Δήμου Καρδίτσας – Τόνισε ο πρ. Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Βερίλλης, εκ των οποίων τα 21 εκ. είναι δάνεια


«Είναι ηθικά απαράδεκτο ο κύριος Παπαλός στο Δημοτικό Συμβούλιο όχι απλά να ψηφίζει έχοντας και την απόλυτη πλειοψηφία αλλά και να εισηγείται τα επίσημα καταγεγραμμένα στοιχεία με ακρίβεια δεκαδικών ψηφίων του ευρώ, και την ίδια ώρα στις εφημερίδες και τα κανάλια να υποστηρίζει άλλα» τόνισε για άλλη μια φορά ο πρώην Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Βερίλλης στη χθεσινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, κάνοντας ταυτόχρονα έναν μίνι απολογισμό του έργου της δικής του διοίκησης. Όπως είπε, παρέδωσε ένα σημαντικό έργο στους διαδόχους του ενώ προετοίμασε το έδαφος για ένταξη ώριμων έργων σε προγράμματα που θα προκηρύσσονταν. Αναλυτικά τα όσα ανέφερε: «Τα στοιχεία από τους απολογισμούς των Νομικών προσώπων για το 2010, τον ισολογισμό της 1ης Ιανουαρίου 2011, τον προϋπολογισμό του Δήμου και την πρόσφατη αντικατάσταση των Συμβουλίων είναι σαφή και τα συμπεράσματα ξεκάθαρα. Το τελευταίο χρονικό διάστημα έγινε ο ορισμός των νέων Συμβουλίων της ΔΕΥΑΚ, της Παυσίλυπου Α.Ε., της ΔΗΚΕΚ και του Νομικού προσώπου το οποίο περιλαμβάνει τον Αθλητικό Οργανισμό, το Δημοτικό Ωδείο, τη Φιλαρμονική, τις παιδικές βιβλιοθήκες, το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο, το χορευτικό του Δήμου. Όλο αυτό το χρονικό διάστημα λειτουργούσαν με τις παλαιές διοικήσεις οι οποίες είχαν ορισθεί επί της δικής μας θητείας στο Δήμο Καρδίτσας. Έτσι σήμερα ουσιαστικά έκλεισε ο κύκλος της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής. Παράλληλα το ίδιο χρονικό διάστημα στο Δημοτικό Συμβούλιο του νέου Καλλικράτειου Δήμου Καρδίτσας συζητήθηκε και ψηφίσθηκε ο προϋπολογισμός το διετές πρόγραμμα και ο ισολογισμός έναρξης του νέου Δήμου καθώς και οι επί μέρους αναλυτικοί απολογισμοί όλων των Νομικών προσώπων, των επιχειρήσεων και των εταιρειών του πρώην Δήμου Καρδίτσας. Στις συζητήσεις αυτές κατατέθηκαν αναλυτικά και συζητήθηκαν διεξοδικά όλα τα στοιχεία τα οποία αφορούν τον πρώην Δήμο Καρδίτσας και βέβαια και των άλλων μικρότερων Δήμων οι οποίοι απαρτίζουν τον νέο Καλλικράτειο Δήμο. Στοιχεία που αποδεικνύουν την πλήρη δικαίωση των προσπαθειών μας και την βελτίωση όλων των δεικτών αλλά και σε σχέση με τους άλλους μεγάλους Δήμου σε μία περίοδο δύσκολη για την χώρα μας και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Συγκεκριμένα :

1. Νομικά Πρόσωπα του Δήμου

Αναβαθμίσαμε συνολικά τη λειτουργία των Νομικών Προσώπων και των Εταιρειών του Δήμου, αυξάνοντας τις χρηματοδοτήσεις και βελτιώνοντας το επίπεδο των υπηρεσιών που παρέχονται στους δημότες.

  • Αυξήσαμε τις χρηματοδοτήσεις προς όλα τα Νομικά Πρόσωπα από 4.241.820 € το 2006 στα 7.246.820 € το 2009, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα οικονομικά στοιχεία.
  • Σήμερα περισσότερα από 3.500 παιδιά του Δήμου μας, σ’ ένα σύνολο 5.000 παιδιών, περίπου ηλικίας 6-14 ετών, είναι εγγεγραμμένα και ενεργά μέλη των 11 ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ, ενώ καθημερινά 300 παιδιά κάνουν χρήση των υπηρεσιών τους.
  • Περισσότερο από 260 δημότες όλων των ηλικιών παρακολουθούν τα μαθήματα των ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΤΕΧΝΗΣ του Δήμου μας, καλλιεργώντας το ταλέντο τους.
  • Στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ λειτουργούν σήμερα 25 τμήματα με πάνω από 550 μαθητές, δημότες κάθε ηλικίας που μαθαίνουν χορούς του τόπου μας, από ικανότατους χοροδιδάσκαλους.
  • Η ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ του Δήμου αναβαθμίστηκε προσφέροντας δωρεάν μουσική παιδεία σε μαθητές του Δημοτικού, του Γυμνασίου, και του Λυκείου πλαισιώνοντας τις εκδηλώσεις του Δήμου και εκπροσωπώντας τον επάξια εντός και εκτός των συνόρων της χώρας μας.
  • Το ΚΕΝΤΡΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ του Δήμου είναι ο μοναδικός φορέας της τοπικής αυτοδιοίκησης στη Ελλάδα με αυτή τη μορφή που παρέχει συνολικές υπηρεσίες στις γυναίκες της περιοχής, διαθέτοντας οργανωμένες δομές που εξυπηρετούν τους στόχους του ήτοι : τμήμα γυναικείας απασχόλησης, δύο δομές για παιδιά και τμήμα υποστήριξης γυναικών που δέχονται βία και υλοποιεί κατά καιρούς ευρωπαϊκά προγράμματα που συνάδουν με τους στόχους του.
  • Στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ Καρδίτσας λειτουργούν σήμερα 10 Σχολές με εξειδικευμένα Τμήματα όπου δεκάδες συμπολίτες, κυρίως μαθητές μυούνται στο μαγικό κόσμο της μουσικής.
  • Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ που ιδρύσαμε στα πλαίσια της προσαρμογής του Δήμου μας στον Κώδικα Δήμων & Κοινοτήτων αξιοποιώντας το έμψυχο δυναμικό της Δ.Ε.Τ.Α.Κ. αποτελεί πυρήνα πολιτισμού διοργανώνοντας ποιοτικές εκδηλώσεις. Επίσης αναπτύσσει κοινωνική δράση και προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στους δημότες της Καρδίτσας.

2.  Έργα

Διεκδικήσαμε και πετύχαμε την κατασκευή, στη θητεία μας, και την ένταξη, για σήμερα, έργων με εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις όχι από τα έσοδα των Δήμων αλλά κυρίως από το ΕΣΠΑ, τα Υπουργεία και την Περιφέρεια Θεσσαλίας (π.χ έγιναν 15 εκατομμύρια ευρώ έργα στη Καρδίτσα, μόνον από τις υπηρεσίες του Δήμου ενώ συγχρόνως με παρέμβαση του Δήμου Καρδίτσας υλοποιήθηκαν από τη ΔΕΥΑΚ, τα Υπουργεία και την Περιφέρεια Θεσσαλίας έργα πολλών εκατομμυρίων Ευρώ). Έτσι τα περισσότερα από τα δημοπρατηθέντα έργα και το σύνολο των έργων που προετοιμάσαμε δεν επιβαρύνουν το Δήμο Καρδίτσας. Επομένως από άποψη χρηματοδοτήσεων μπορούν απρόσκοπτα να προχωρήσουν.

  Σήμερα μπορούν να προχωρήσουν άμεσα και τα έργα των Υπουργείων που εμείς διεκδικήσαμε (όπως π.χ. ο Ε65, τα αρδευτικά κλπ.) και κυρίως τα πολλά έργα του Δήμου Καρδίτσας και της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

  Ήδη, για του λόγου το αληθές από εξασφαλισμένες πιστώσεις, από πηγές εκτός των εσόδων του Δήμου μας, έχουμε μεταξύ των άλλων τα εξής ενταγμένα έργα :

  • Περιβαλλοντική αναβάθμιση και προσβασιμότητα του αστικού χώρου του Δήμου Καρδίτσας με 2.744.628 ευρώ.
  • Δίκτυα ακαθάρτων Αρτεσιανού με 5.387.000 ευρώ.
  • Αποκατάσταση ΧΑΔΑ Δήμου Καρδίτσας με 490.000 ευρώ.
  • Μελέτες Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων με 426.000 ευρώ.
  • Συντήρηση προστασία και προβολή Συλλογής Γιολδάση (πρόταση για ένταξη στο ΕΣΠΑ)
  • Παράκαμψη Αρτεσιανού
  • Ολοκλήρωση Περιφερειακού Καρδίτσας
  • Αγωγοί του Συνδέσμου Ύδρευσης

  Και πολλά άλλα τα οποία είτε είναι ενταγμένα στο Π.Ε.Ε. 2011 είτε μπορούν να προχωρήσουν στο άμεσο μέλλον.

  Για το έτος 2011 και τα επόμενα χρόνια παραδίδουμε στο νέο Καλλικράτειο Δήμο νέα έργα που θα γίνουν με χρηματοδοτήσεις από άλλα προγράμματα εκτός του Δήμου με ποσό που αγγίζει τα 15.000.000 εκ των οποίων 2.500.000 για το έτος 2011 και τα οποία εγγράφονται στο Π.Ε.Ε. του 2011.

3.  Οικονομικά στοιχεία

  Πράγματι τη τελευταία χρονιά υπήρξε μια τεράστια αύξηση χρεών και προσωπικού στους Δήμους της χώρας, λόγω κυρίως της μεταφοράς αρμοδιοτήτων και της παρακράτησης των αντιστοίχων πόρων από την Κεντρική Διοίκηση γεγονός που πολλές φορές έφερε τα πάνω κάτω.

  Υπερχρέωσε αρκετούς Δήμους της χώρας και δημιούργησε τεράστιο πρόβλημα στους συμβασιούχους και το προσωπικό των Δήμων.

  Στον πρώην Δήμο Καρδίτσας δεν συνέβη κάτι τέτοιο. Ενώ άλλοι Δήμοι οδηγήθηκαν από το μηδέν σε χρέη εμείς διαχειριστήκαμε με επιτυχία μία δύσκολη οικονομική κατάσταση.

  Είμαστε ένας από τους ελάχιστους Δήμους της χώρας στον οποίο μειώσαμε το προσωπικό (και μάλιστα με εργασιακή ειρήνη και χωρίς απολύσεις) γιατί αποφύγαμε τις αθρόες προσλήψεις. Αφήσαμε έτσι το μισό, περίπου, προσωπικό σε σχέση με το Δήμο Τρικάλων και το 1/3 του Δήμου Βόλου. Αυτή είναι μία από τις αιτίες που σώσαμε κυριολεκτικά το Δήμο Καρδίτσας από την οικονομική κατάρρευση και δίνουμε έτσι προοπτική στο νέο διευρυμένο Δήμο Καρδίτσας.

  Επίσης ότι έξοδα έγιναν, αφορούσαν κυρίως (εκτός από τη μισθοδοσία και το προσωπικό) τα πολλά έργα και την καλή λειτουργία των νομικών προσώπων. Δεν υπήρξαν νέες συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρείες, ούτε καταγγελίες για κακοδιαχείριση ενώ μειώθηκαν σημαντικά τα έργα με αυτεπιστασία. Υπήρξαμε από τους ελάχιστους Δήμους στη χώρα που κατασκεύασε όλα σχεδόν τα έργα με δημοπρασίες (οι απευθείας αναθέσεις αποτέλεσαν το 1,5% επί του συνόλου των έργων).

  Γίνεται λοιπόν ξεκάθαρο ότι παραλάβαμε μια δύσκολη οικονομική κατάσταση και από την πρώτη μέχρι την τελευταία μέρα της θητείας μας, τα οικονομικά στοιχεία ήταν και είναι γνωστά. Ποτέ όμως η δύσκολη αυτή συγκυρία δεν αποτέλεσε δικαιολογία για παραλήψεις και ενδεχόμενα λάθη.

  Παρόλες τις οικονομικές δυσκολίες στον πρώην Δήμο Καρδίτσας υπήρξε σημαντικό έργο γιατί διεκδικήσαμε και πετύχαμε έργα και δράσεις από Υπουργεία και την Περιφέρεια Θεσσαλίας μέσω του ΕΣΠΑ (Δ’ Κ.Π.Σ.) και άλλων προγραμμάτων και λιγότερα από έσοδα του Δήμου.

  Επίσης προετοιμάσαμε έργα για άμεσες νέες μεγάλες χρηματοδοτήσεις στο επόμενο χρονικό διάστημα. Μάλιστα δε, σήμερα τη περίοδο που διανύουμε είναι, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, ευνοϊκές οι συνθήκες για ένταξη έργων στο ΕΣΠΑ.

  Έτσι όσοι υποστηρίζουν ότι δεν μπορεί να παραχθεί έργο σήμερα στο Δήμο λόγω των οικονομικών προβλημάτων απλά δικαιολογούν την αδράνεια και την αδυναμία.     

                                                                  

Προηγούμενο άρθρο ΤΙΤΛΟΙ ΤΕΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΔΚ Ν. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ - Της επιστράφηκαν τα χρήματα από την ΠΑΔΥΘ, τα οποία μοιράστηκαν στους Δήμους του Νομού
Επόμενο άρθρο Ετήσια Γενική Συνέλευση της ΑΝ.ΚΑ Α.Ε.: Από τις δυσκολότερες χρονιές το 2010 στην ιστορία της εταιρείας