4η καλοκαιρινή εκστρατεία Ανάγνωσης & Δημιουργικότητας


 

Ξεκινά τη Δευτέρα 15 Ιουνίου, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στο Δήμο μας, η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης & Δημιουργικότητας, που για πρώτη φορά φέτος, οργανώνει η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος σε συνεργασία με το δίκτυο δημόσιων και δημοτικών βιβλιοθηκών του Future Library και μας καλεί να ανακαλύψουμε από την αρχή, τους μαγικούς κόσμους που κρύβονται στη βιβλιοθήκη.

Με τίτλο «Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη…», παιδιά, έφηβοι, ενήλικες, υπάλληλοι και χρήστες των βιβλιοθηκών καλούνται να ανακαλύψουν μέσα από δραστηριότητες, εκδηλώσεις και εργαστήρια τους ποικίλους ρόλους που μπορεί να έχει μία βιβλιοθήκη. Μπορεί να γίνει κρυψώνα θησαυρών … ή μια μηχανή του χρόνου …  ή ένας χάρτης …  ή ένα μουσείο …  ή ένα καράβι …  ή ένα εργαστήριο πειραμάτων …  ή μια μεγάλη κουφάλα σ’ ένα δέντρο …

Και ενώ η Καλοκαιρινή Εκστρατεία μέχρι πρότινος απευθυνόταν κυρίως σε παιδιά, φέτος σκοπός είναι να προσελκύσει κοινό όλων των ηλικιών. Μέσα από τις δράσεις σε δημόσιες και δημοτικές βιβλιοθήκες σε μικρές και μεγάλες πόλεις της χώρας, οι συμμετέχοντες θα ανακαλύψουν τη γοητεία της ανάγνωσης, τον κόσμο του βιβλίου, αλλά  και το ρόλο των βιβλιοθηκών ως εργαστήρια άτυπων μορφών μάθησης. Από την άλλη, οι βιβλιοθηκονόμοι, θα «δημιουργήσουν κίνηση» στις συλλογές τους και θα υιοθετήσουν ένα πρότυπο λειτουργίας, που θα αξιοποιήσουν όλη την υπόλοιπη χρονιά.

Η Καλοκαιρινή Εκστρατεία τα 3 προηγούμενα χρόνια απέδειξε ότι μπορεί να προσελκύσει αναγνώστες, να φέρει τα παιδιά πιο κοντά στις βιβλιοθήκες και κατά συνέπεια να γίνει το βήμα προς την ανάπτυξη του κοινού τους.

Μετά από μια γεμάτη χρονιά, όπου στις παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. πραγματοποιήθηκαν περίπου 100 επισκέψεις τάξεων των δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων της πόλης μας κι όχι μόνο και υλοποιήθηκαν περίπου 15 διαφορετικά προγράμματα σε πάνω από 2000 παιδιά, από τις 15 Ιουνίου μέχρι και τις 10 Ιουλίου (1ος Κύκλος) και από τις 24 Αυγούστου έως τις 9 Σεπτεμβρίου (2ος κύκλος), σε 7 από τις 11 παιδικές βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. τα παιδιά, θα βγάλουν από τα ράφια τα βιβλία, θα ξεδιπλώσουν χάρτες, ζωγραφιές και παιχνίδια και θα προσπαθήσουν ν’ αποδείξουν ότι «εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη…»!!!

Το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων θα μπορείτε να το βλέπετε καθημερινά στον τοπικό έντυπο & ηλεκτρονικό τύπο, στη σελίδα των Παιδικών Βιβλιοθηκών στο facebook (https://www.facebook.com/paidikesbibliothikes), στην ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας (http://www.dimoskarditsas.gov.gr/), και φυσικά στις ίδιες τις παιδικές βιβλιοθήκες.

Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε προκαταβολικά όλους τους συμπολίτες μας που συμπλήρωσαν την αίτηση εθελοντισμού και θα μας βοηθήσουν αφιλοκερδώς στις δράσεις.

Όσοι θέλουν να συμμετάσχουν ως εθελοντές στην Καλοκαιρινή Εκστρατεία 2015, μπορούν να συμπληρώσουν την αίτησή τους στις παιδικές βιβλιοθήκες ή ηλεκτρονικά στην παρακάτω διεύθυνση: http://goo.gl/forms/ACz2Q7fH5m

Τέλος ένα μεγάλο ευχαριστώ στο ΙΚΕΑ Θεσσαλίας και στο κατάστημα πλεκτών «Βέρα», για τα υλικά που μας διέθεσαν δωρεάν και με μεγάλη προθυμία, για 2η συνεχόμενη χρονιά,  για την προετοιμασία και την υλοποίηση των δράσεων που έχουμε προγραμματίσει.

Όσοι επαγγελματίες θέλουν να συμβάλλουν με υλικά (που πάντα μας είναι απαραίτητα)στις δράσεις μας, μπορούν να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα 2441071346 ή 6978413464 με τον υπεύθυνο της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Κύριο Θανάση Κουρόγλου.

 

Προηγούμενο άρθρο Θεατρικό γεγονός στον Ελληνόπυργο
Επόμενο άρθρο Ο Δ. Παλαμά ενημερώνει τους αγρότες