«5» εργαζόμενοι στη ΔΕΥΑΚ ετοιμάζονται για την ανεργία; – Γράφει η Φ. Παύλου


Πέντε εργαζόμενοι στη ΔΕΥΑ Καρδίτσας, οι οποίοι έχουν προσληφθεί με το πρόγραμμα 3+1 του ΟΑΕΔ, (τρία χρόνια επιδότηση από τον ΟΑΕΔ και ένα από την επιχείρηση που προσλαμβάνει) και ανήκουν στην κατηγορία των ΑμΕΑ, ζουν τις τελευταίες ημέρες την αγωνία της παραμονής ή όχι στην εργασία. Και αυτό γιατί το 3+1 έφτασε στο τέλος του και τώρα η ΔΕΥΑΚ και το Διοικητικό της Συμβούλιο έχει το μαχαίρι και το καρβέλι του τραπεζιού τους. Την Παρασκευή συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΚ, προκειμένου να αποφασίσει τι θα κάνει με τους «5». Αν θα εισηγηθεί θετικά,  οι «5» θα υπογράψουν σύμβαση αορίστου χρόνου (δικαίωμα που τους το δίνει ο νομοθέτης, με την προϋπόθεση της θετικής εισήγησης της επιχείρησης που τους απασχολεί. Επί της ουσίας το ΔΣ θα πρέπει να εισηγηθεί ότι οι «5» καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες). Αν εισηγηθεί αρνητικά  θα πάνε σπίτι τους και στην μακριά λίστα ανεργίας.

Η ΕΡΑ και ο Δημοτικός Ραδιοθάλαμος Καρδίτσας, κάλεσε το Δήμαρχο της Καρδίτσας Φώτη Αλεξάκο, να απαντήσει στο ερώτημα «θα εισηγηθείτε θετικά για τους «5»;

Ο κ. Αλεξάκος απάντησε ότι το θέμα θα συζητηθεί την Παρασκευή και η απόφαση δεν είναι δική του αλλά ολόκληρου του Συμβουλίου. Υποστήριξε ότι η νομοθετική ρύθμιση που τους δίνει το δικαίωμα να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου  είναι φωτογραφική και νοθεύει την αρχή της ισοτιμίας και του ΑΣΕΠ. Πρόκειται, είπε, συνεχίζοντας, για μια νομοθετική ρύθμιση που αποσκοπούσε στην τακτοποίηση  κάποιου ρουσφετιού, αγνοώντας ότι αφορά αποκλειστικά και μόνο αυτή τη γενιά συμβασιούχων τέτοιων προγραμμάτων, και αυτό είναι άδικο για όλους τους άλλους.

Το ρεπορτάζ και οι δημοσιογραφικές πληροφορίες, θέλουν τον κ. Αλεξάκο, να προκρίνει την λύση της σύμβασης, διότι όπως υποστηρίζει θα προκύψει ένα μισθολογικό κόστος σε ετήσια βάση και αυτό θα πρέπει να συνυπολογιστεί στα οικονομικά δεδομένα που έχει η δημοτική επιχείρηση.

Εμείς ρωτήσαμε ποιο είναι το μέγεθος του μισθολογικού κόστους και η απάντηση που λάβαμε είναι 60.000 € ετησίως, όταν ο ετήσιος τζίρος της δημοτικής επιχείρησης ξεπερνά τα 3εκ.€.

Η ΔΕΥΑ Καρδίτσας αυτή τη στιγμή απασχολεί 43 άτομα αορίστου χρόνου και 12 άτομα ΑμΕΑ. Σύνολο 55 άτομα. Ουσιαστικά το 1/5 και κάτι του προσωπικού που απασχολεί είναι ΑμΕΑ, γεγονός που σημαίνει ότι η δημοτική επιχείρηση στηρίζει κάποιες υπηρεσίες της σ αυτό το προσωπικό, το οποίο προφανώς και καλύπτει πάγιες ανάγκες.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι αν τελικά η δημοτική αρχή εισηγηθεί αρνητικά γι αυτούς τους «5», είναι περισσότερο «βέβαιο του βεβαίου» ότι θα προσλάβει άλλους εργαζόμενους στη θέση τους.

Οπότε, κ. Δήμαρχε κάντε την καρδιά σας πέτρα και τις αρχές σας περί ισοτιμίας και δικαιοσύνης στις προσλήψεις και κρατήστε αυτούς τους «5». Άλλωστε θα σας δοθεί η ευκαιρία να κάνετε και σεις προσλήψεις με τα ίδια κριτήρια (μη αντικειμενικά λόγω της φύσης του χρηματοδοτούμενου προγράμματος, αφού το ένα και μοναδικό είναι η αναπηρία τους και ό,τι απορρέει ως κοινωνική συνέπεια ) στο άμεσο μέλλον.

Τέλος, κ. Δήμαρχε και Πρόεδρε της ΔΕΥΑΚ θυμηθείτε ότι όσο το καθεστώς προσλήψεων στη χώρα μας παραμένει υπό το καθεστώς της μη αντικειμενικότητας , τόσο όλοι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα είστε μέρος αυτού του συστήματος διαπλοκής. Συνεπώς μη διαπλέκεσθε περαιτέρω και στερείτε το καρβέλι από το τραπέζι του σπιτιού των «5».

Προηγούμενο άρθρο Ενημερωτική εκδήλωση για την Ε.Ε. στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Σοφάδων
Επόμενο άρθρο Στην 3η Διεθνή διάσκεψη κορυφής του ΟΗΕ για τη μείωση των επιπτώσεων από τις φυσικές καταστροφές ο Ευθ. Λέκκας