Ειδήσεις

7o Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Αναπηρίας και Μη IDFD


Το 7o Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Αναπηρίας και Μη IDFD (7th International Dance Festival Disability), μοναδικό στην Ελλάδα, θα πραγματοποιηθεί στις 23 – 26 Μαΐου 2024, στην Καρδίτσα και στη Λίμνη Πλαστήρα από την Καλλιτεχνική Ομάδα Δρυάδες εν Πλώ. Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται δια ζώσης, αλλά και διαδικτυακά για τις ομάδες του εξωτερικού, με ζωντανή μετάδοση των παραστάσεων στο site της Ομάδας www.dryadesenplo.gr/7th-idfd. Με τον τρόπο αυτό οι εικόνες του Φεστιβάλ ταξιδεύουν σε κάθε πόλη της Ελλάδας και του εξωτερικού, ακόμα και όταν οι συνθήκες δεν επιτρέπουν τη φυσική παρουσία των θεατών στο χώρο των παραστάσεων.

Η περιοχή της Καρδίτσας του Μουζακίου και της Λίμνης Πλαστήρας θα υποδεχτεί και φέτος χορευτές και χορεύτριες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι θα ανταμειφθούν με το ζεστό χειροκρότημα των θεατών και θα αποδείξουν έμπρακτα πως η δύναμη της τέχνης μπορεί να διευκολύνει την αισθητική και αρμονική συνύπαρξη των ανθρώπων, χωρίς διακρίσεις.

Το Φεστιβάλ   θεσμός της πόλης της Καρδίτσας υλοποιείται φέτος για 11η συνεχή φορά σε πανελλήνιο επίπεδο και για 7η σε διεθνές, με τη συμμετοχή μεικτών ομάδων χορού και καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Κεντρικός στόχος της εκδήλωσης είναι η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σε θέματα αποκλεισμού και η απενοχοποίηση της αναπηρίας μέσω της ενεργητικής συμμετοχής. Ταυτόχρονα, οι χορευτές με τη συμμετοχή τους στη διοργάνωση, θα συμβάλλουν στη δική τους αυτονομία, καθώς ο χορός διαχειρίζεται τη διαφορετικότητα με εργαλείο το σώμα. Πέρα από τις χορευτικές παραστάσεις το Φεστιβάλ περιλαμβάνει βιωματικά εργαστήρια με θεωρητικές εισηγήσεις και workshops από καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ,(Σεμινάριο στην μέθοδο BARRE ASTIE από την κα Νίκη Τηγανιτάκη ,σεμινάριο χορογραφίας από τον κο Παναγιώτη Παράσχου και σεμινάριο στην μέθοδο DanceDisability  από την κα Καραπαναγιώτη )

τα οποία δίνουν ακόμα περισσότερο τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να ανταλλάξουν απόψεις και ερεθίσματα σε σχέση με την τέχνη του χορού και την έκφραση γενικότερα.

(Κάθε χρόνο η επιστημονική – καλλιτεχνική επιτροπή του Φεστιβάλ αποτελείται από σημαντικούς επιστήμονες και καλλιτέχνες της Ελλάδας και του εξωτερικού, οι οποίοι μας κάνουν την τιμή να παρευρεθούν στη σημαντική αυτή εκδήλωση.

Φέτος, έχουμε την τιμή να φιλοξενούμε στην επιστημονική – καλλιτεχνική επιτροπή τους:

  • Dr Μανώλης Δερμιτζάκης, Διδάκτωρ Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ
  • Νίκος Παγίδας, Δ/νων και εμπορικός σύμβουλος nevronas.gr
  • Παναγιώτης Παράσχου, Χορογράφος – Χορευτής με αναπηρία
  • Νίκη Τηγανιτάκη, καθηγήτρια Χορού  Διευθύντρια  ιτης σχολής χορού «ΕΝ ΡΟΗ» στην Αθήνα
  • Δημόπουλος Κωνσταντίνος Επίκουρος καθηγητής Τεφαα Αθηνών

Οι Δρυάδες εν Πλώ από την ίδρυση τους συμβάλλουν στη δημιουργική ενασχόληση ανηλίκων και ενηλίκων για την προώθηση της μουσικοχορευτικής – εικαστικής τους καλλιέργειας και τη γενικότερη πνευματική τους ανάπτυξη. Εκτός από τις χορευτικές παραστάσεις, η Ομάδα συμβάλλει στην εικαστική, καλλιτεχνική, και συνάμα παιδαγωγική αγωγή και έρευνα με τη διοργάνωση και διεξαγωγή σεμιναρίων, διαλέξεων και εκθέσεων, όσων συμμετέχουν αλλά και ειδικότερα των παιδαγωγών που έχουν ανάλογη καλλιτεχνική – παιδαγωγική κατεύθυνση (ημερίδες συνεργασίας με άλλες ομάδες και φορείς). Για την πραγμάτωση των στόχων αυτών η Ομάδα δραστηριοποιείται στην οργάνωση συνεδρίων και ημερίδων σε μια προσπάθεια μαζικότερης μετάδοσης του χορού και των τεχνών γενικότερα.

Ολοκληρώνοντας αυτή τη μικρή παρουσίαση του Φεστιβάλ είναι απαραίτητο να επισημανθεί ότι ο σημαντικός αυτός θεσμός για την περιοχή μας και για όλους εμάς έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη μιας ‘αλυσίδας’ ενεργών εθελοντών: μεγάλος αριθμός νέων της πόλης, μαθητές και φοιτητές, με πνεύμα προσφοράς έγιναν εθελοντές και δημιούργησαν μια μεγάλη παρέα μαζί με τους χορευτές και τους συνοδούς τους. Επιπλέον, έχει συμβάλει στην κατάρριψη των προκαταλήψεων για την αναπηρία και την καλλιέργεια αξιών και συναισθημάτων όπως η συνεργασία, η καλοσύνη, η ισότητα, η ευγένεια.

Οι ομάδες που συμμετέχουν φέτος στο φεστιβάλ έρχονται από  την Κομοτηνή Δράμα,Σέρρες.Θεσσαλονίκη, Βόλο ,Τρίκαλα  Καρδίτσα Αθήνα κ φιλοξενούμενη  πόλη η Τιφλίδα από την   Γεωργία

Σας καλούμε όλους να συμμετέχετε στις δράσεις του Φεστιβάλ και να παρακολουθήσετε τις χορογραφίες των χορευτών, στέλνοντας τη θετική σας ενέργεια, ώστε να γίνουμε όλοι μια μεγάλη αγκαλιά για τους ανθρώπους με αναπηρία κ μη.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Ομάδας www.dryadesenplo.gr και τις σελίδες στο facebook xoros.anapiria.karditsa.

Προηγούμενο άρθρο Η πρέσβης της Αυστρίας Gerda Vogl στο Μουζάκι και στο Δασαρχείο Μουζακίου
Επόμενο άρθρο Θ. Παφίλης από τον Παλαμά: Ψήφο στο ΚΚΕ που είναι πραγματική αντιπολίτευση