Ειδήσεις

887 υποψήφιοι στη μάχη των Πανελλαδικών Εξετάσεων


Μία ανάσα βρισκόμαστε από την έναρξη των Πανελληνίων εξετάσεων και η αγωνία των υποψηφίων χτυπάει κόκκινο. Η αυλαία των εξετάσεων ανοίγει την Πέμπτη (2/6) με τους υποψηφίους των Επαγγελματικών Λυκείων να εξετάζονται στα Νέα Ελληνικά και των Γενικών Λυκείων να εξετάζονται την Παρασκευή (3/6) στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία.

Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοίνωσε ότι η χρήση μάσκας καθίσταται υποχρεωτική τόσο για τους υποψηφίους όσο και για τους επιβλέποντες εντός της αίθουσας διενέργειας των εξετάσεων.

Στο Νομό Καρδίτσας είναι όλα έτοιμα, ενώ θα συμμετάσχουν 887 συνολικά υποψήφιοι.

Από αυτούς οι 614 είναι από τα ΓΕΛ και οι 273 από τα ΕΠΑΛ.

Οι 527 είναι τελειόφοιτοι και οι 87 απόφοιτοι παλαιότερων ετών.

Ο τρόπος εξέτασης των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων

  1. Τα θέματα των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων λαμβάνονται από την ύλη που ορίζεται ως εξεταστέα για κάθε μάθημα κατά το έτος που γίνονται οι εξετάσεις και περιλαμβάνουν ποικιλία ερωτήσεων (π.χ. σύντομης απάντησης, ελεύθερης ανάπτυξης). Οι ερωτήσεις είναι ανάλογες με εκείνες που υπάρχουν στα σχολικά εγχειρίδια και στις οδηγίες του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.), διατρέχουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη έκταση της εξεταστέας ύλης, ελέγχουν ευρύ φάσμα διδακτικών στόχων και είναι κλιμακούμενου βαθμού δυσκολίας. Οι υποψήφιοι απαντούν υποχρεωτικά σε όλα τα θέματα.
  2. Ο τρόπος εξέτασης των παρακάτω μαθημάτων εφαρμόζεται για τους/τις υποψηφίους/ες πανελλαδικών εξετάσεων ημερήσιων και εσπερινών Γενικών Λυκείων.3. Σε περίπτωση κατά την οποία ένα θέμα αναλύεται σε υποερωτήματα, η βαθμολογία που προβλέπεται για αυτό κατανέμεται ισότιμα στα επιμέρους ερωτήματα, εκτός αν κατά την ανακοίνωση των θεμάτων καθορίζεται διαφορετικός βαθμός για κάθε ένα από αυτά.
  3. Η διάρκεια της γραπτής εξέτασης των πανελλαδικά εξεταζομένων μαθημάτων είναι τρίωρη (3), εκτός αν, σε ειδικές περιπτώσεις, ορίζεται διαφορετικά από την Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων.

Το πρωτόκολλο για τις Πανελλαδικές
Σύμφωνα με το πρωτόκολλο που έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων οι υποψήφιοι θα προσέρχονται στα εξεταστικά κέντρα χωρίς τη διενέργεια self test.
Τα μέλη των Επιτροπών Εξετάσεων θα είναι υπεύθυνα επίσης για να τηρηθούν οι αποστάσεις 1,5 μέτρου ανάμεσα στους υποψηφίους και για να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός.
Τώρα, όσον αφορά στους εκπαιδευτικούς και τους διοικητικούς που θα συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις θα πρέπει αν είναι ανεμβολίαστοι ή δεν έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο να προβούν σε PCR ή rapid test μία φορά την εβδομάδα, έως 48 ώρες πριν από την προσέλευση τους στις εκπαιδευτικές δομές.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΑΙΘ
«Το πρωτόκολλο που θα ισχύσει κατά τη διενέργεια των Πανελλαδικών εξετάσεων 2022 – Πώς θα πάνε στις εξετάσεις μαθητές και εκπαιδευτικοί
Το πρωτόκολλο αναφορικά με τα υγειονομικά μέτρα που θα ισχύσουν κατά τη διενέργεια των Πανελλαδικών εξετάσεων 2022, καθώς επίσης και κατά την εξέταση των μουσικών μαθημάτων «Μουσική εκτέλεση και ερμηνεία», «Μουσική αντίληψη και γνώση» και των πρακτικών δοκιμασιών για εισαγωγή στα ΤΕΦΑΑ, ανακοινώνεται από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, κατόπιν εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού COVID-19.
1. O Πρόεδρος και τα μέλη των Επιτροπών Εξετάσεων κάθε εξεταστικού κέντρου για τους υποψηφίους γενικών, ειδικών, μουσικών μαθημάτων, που εξετάζονται γραπτά ή προφορικά, μεριμνούν ώστε:
α) να τηρηθεί απόσταση ενάμισι μέτρου ανάμεσα στους υποψηφίους,
β) να ισχύσει η υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους,
γ) να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός.
2. Οι εκπαιδευτικοί και οι διοικητικοί που δεν έχουν εμβολιασθεί, ή νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο, και συμμετέχουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο στις πανελλαδικές εξετάσεις, υποχρεούνται στη διενέργεια εργαστηριακού ελέγχου για κορονοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test, με δαπάνη τους) μία φορά την εβδομάδα, έως 48 ώρες πριν από την προσέλευση τους στις εκπαιδευτικές δομές.
3. Πρέπει να ληφθεί μέριμνα για τον επαρκή φυσικό αερισμό των αιθουσών και για την εξασφάλιση καθαριότητας των εξεταστικών κέντρων-σχολικών μονάδων.
4. Για τη διεξαγωγή εξέτασης του μαθήματος «Μουσική εκτέλεση και ερμηνεία»:
α) επιτρέπεται η χρήση πνευστών και κρουστών οργάνων,
β) τηρείται απόσταση 3 μέτρων μεταξύ του εξεταζομένου και των εξεταστών-βαθμολογητών που βρίσκονται πίσω από το παραβάν,
γ) καθαρίζονται τα μουσικά όργανα με απολυμαντικό υγρό πριν από τη χρήση τους από κάθε υποψήφιο.
5. Για τη διεξαγωγή των πρακτικών δοκιμασιών για την εισαγωγή υποψηφίων ΤΕΦΑΑ ισχύει:
α) ο καθαρισμός με απολυμαντικό υγρό των οργάνων εξέτασης και του βοηθητικού εξοπλισμού πριν τη χρήση τους,
β) η τήρηση απόστασης ενάμισι μέτρου μεταξύ των υποψηφίων στους χώρους προετοιμασίας ή προθέρμανσης των υποψηφίων. Σε κάθε περίπτωση, ισχύουν οι σχετικές οδηγίες από την Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού».

Προηγούμενο άρθρο Την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος η τελετή απονομής του 1ου Διαγωνισμού Φωτογραφίας Άγριας Ζωής της Λίμνης Κάρλα
Επόμενο άρθρο Προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας σε οδούς της πόλεως της Καρδίτσας