Ειδήσεις

Όχι στη μεθόδευση καθαίρεσης της Παλαιάς Γέφυρας Μουζακίου-Μαυρομματίου


Το Δ.Σ  της Περιβαλλοντικής Οικολογικής Παρέμβασης Μουζακίου-Παμίσου-Ιθώμης Ν. Καρδίτσας διαμαρτύρεται, καταγγέλλει και εκφράζει έντονα αντιρρήσεις και ανησυχία για την επιχειρούμενη μεθόδευση καθαίρεσης της Παλαιάς Γέφυρας Μουζακίου-Μαυρομματίου με την παράλογη, βλαπτική, επιζήμια, ανύπαρκτη, προσχηματική και αδιανόητη αιτιολογία της «αστοχήσασας Γέφυρας»!

Αποκαλύφθηκε και αποδείχθηκε από πραγματικά γεγονότα με αποκορύφωμα τον Ιανό ότι, την τελευταία πενταετία (2018-2022) εν γνώσει των αρμοδίων εγκαταλείφθηκε αστήριχτο, αφύλαχτο και απροστάτευτο, το αρχιτεκτονικό και πολιτισμικό μνημείο του Μουζακίου και του Μαυρομματίου, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση Ελευθερίου Βενιζέλου το έτος 1932, κατασκευάστηκε δε και εγκαινιάστηκε από την κυβέρνηση Ιωάννη Μεταξά κατά τα έτη 1936-1939.

Μετά λοιπόν από πέντε έτη εγκατάλειψης και απραξίας, οι αρμόδιοι θυμήθηκαν τώρα δήθεν τη διαβούλευση!και καλλιεργώντας το έδαφος με περίεργες δημόσιες δηλώσεις, μας προετοιμάζουν! να αποδεχθούμε την καθαίρεση της γέφυρας-πεζογέφυρας της ιστορίας, της παράδοσης, της ανάπτυξης και των αναμνήσεων.

Καλούμε κάθε αρμόδιο όργανο και φορέα της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης να αναλογιστούν τις ευθύνες τους, να αναλάβουν επιτέλους τις υποχρεώσεις τους και να μην επιτρέψουναυτό το «έγκλημα». Να αγωνιστούν, να διαμαρτυρηθούν, να διεκδικήσουν, να απαιτήσουν και να αξιώσουν άμεσα παρεμβάσεις, μέτρα και εργασίες ενίσχυσης, συντήρησης και αποκατάστασης της Γέφυρας.

Είναι καθήκον των τοπικών αρχών και απαίτηση των πολιτών, να μην περάσει στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά η Παλαιά Γέφυρα που ενώνει και έχει αντοχή στο χρόνο, αλλά να χαρακτηριστεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο και να αποδοθεί στην κοινωνία για αξιοποίηση.-

 

Για το Δ.Σ. της  Περιβαλλοντικής και Οικολογικής Παρέμβασης: Βασιλάκος Α. Κόκκαλης Ν. Γιώτης Λ.

 

Προηγούμενο άρθρο Εκκλησιαστικά νέα – Το πρόγραμμα του Μητροπολίτη
Επόμενο άρθρο Αποκριάτικες απόπειρες των μαθητών Ρομά