Ειδήσεις

Κοινωνική Εργασία: Ο ρόλος του Κοινωνικού Λειτουργού


Η Παγκόσμια Ημέρα Κοινωνικής Εργασίας εορτάζεται την τρίτη Τρίτη του Μαρτίου, κάθε χρόνο. Το επάγγελμα του Κοινωνικού Λειτουργού προέρχεται από τις ανθρωπιστικές επιστήμες και στηρίζεται στην Κοινωνική Εργασία εφαρμόζοντας τις μεθόδους της Κοινωνικής Εργασίας με Άτομο, με Ομάδες και με Κοινότητα. Ο Κοινωνικός Λειτουργός προσφέρει υποστηρικτικές υπηρεσίες με σκοπό την πρόληψη ή την αντιμετώπιση ανθρώπινων αναγκών και κοινωνικών προβλημάτων.

Η 1η Τοπική Μονάδα Υγείας (ΤΟ.Μ.Υ.) Καρδίτσας λειτουργεί στην πόλη από τον Ιούνιο του 2018, επί της οδού Υψηλάντου 7. Από τον Αύγουστο του ίδιου έτους έχει στελεχωθεί και με την ειδικότητα του Κοινωνικού Λειτουργού. Η Κοινωνική Λειτουργός της δομής στα πλαίσια του επιστημονικού της έργου, σε μια δομή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, συμβάλλει στη βελτίωση των συνθηκών και του τρόπου ζωής των πολιτών, για την άρση ανισοτήτων στην υγεία.

Μεγάλο κομμάτι της δράσης της Κοινωνικού Λειτουργού είναι η διασύνδεση των δομών και των φορέων μεταξύ τους, με σκοπό τη διευκόλυνση της κινητικότητας των ληπτών υπηρεσιών υγείας στους δημόσιους φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας (Κέντρο Υγείας, Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας, κ.α.) και πρόνοιας (Κέντρο Κοινότητας, Κοινωνικό Φαρμακείο, κ.α.) της πόλης, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ατόμου.  Μέσω της λήψης του κοινωνικού ιστορικού και της συζήτησης με τον λήπτη υπηρεσιών υγείας, η Κοινωνικός Λειτουργός συλλέγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και του παρέχει ατομικές κοινωνικές υπηρεσίες υποστηρικτικού, ενημερωτικού, συμβουλευτικού και επιβοηθητικού χαρακτήρα.

Επίσης, συμμετέχει ως μέλος στη διεπιστημονική ομάδα (Επισκέπτριες Υγείας, Ιατρός, Κοινωνική Λειτουργός, Νοσηλευτές) με σκοπό την παροχή ποιοτικότερων υπηρεσιών υγείας. Επιπρόσθετα, συμβάλλει στον σχεδιασμό και την υλοποίηση παρεμβάσεων και δράσεων αγωγής και προαγωγής της υγείας, τόσο στον μαθητικό πληθυσμό, όσο και στον ευρύτερο πληθυσμό της πόλης, με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας.

Συνοψίζοντας, θα λέγαμε ότι ο Κοινωνικός Λειτουργός προσφέρει υπηρεσίες που έχουν σκοπό την πρόληψη και τη διαχείριση ψυχοκοινωνικών προβλημάτων και την κάλυψη ανθρώπινων αναγκών του πληθυσμού ευθύνης.

Προηγούμενο άρθρο Διαμαρτυρία Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Χαιρετισμός Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού για το 37ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας