Aνάπτυξη παράκτιων & παραλίμνιων περιοχών Θεσσαλίας από το ΕΣΠΑ


Ολοκληρωμένο σχεδιασμό για τη βιώσιμη ανάπτυξη των παράκτιων και παραλίμνιων περιοχών θα εφαρμόσει η  Περιφέρεια Θεσσαλίας, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013 που έχει ξεκινήσει και βρίσκεται σήμερα σε πλήρη ενεργοποίηση.

Αυτό  προκύπτει από την  κοινωνική διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε στον Πτελεό Μαγνησίας, με αφορμή την παρουσίαση του Επιχειρησιακού Σχεδίου για τις παράκτιες και παραλίμνιες περιοχές, που χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια στο πλαίσιο του Γ ΚΠΣ και θα οδηγήσει σε  έργα και δράσεις  που θα χρηματοδοτηθούν από το νέο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Θεσσαλίας 2007-2013.

Η  μελέτη αναφέρεται συγκεκριμένα στις παράκτιες περιοχές των νομών Μαγνησίας και Λάρισας καθώς και στις περιοχές που περικλείουν τις λίμνες Πλαστήρα και Σμοκόβου στο  νομό Καρδίτσας και την περιοχή της Κάρλας στους  νομούς Μαγνησίας και Λάρισας.

Όπως δήλωσε ο Γ.Γ. Περιφέρειας Θεσσαλίας Φώτης  Γκούπας «στόχος μας είναι να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε στοχευμένα και συμπληρωματικά μεταξύ τους έργα και δράσεις, που να ξεπερνούν τα στενά διοικητικά όρια κάθε Δήμου και να απαντούν στις προκλήσεις για βιώσιμη ανάπτυξη και καλύτερη ποιότητα ζωής στις περιοχές αυτές.

Θέλουμε να αξιοποιήσουμε την προνομιούχα γεωγραφική τους θέση, να προστατέψουμε το φυσικό περιβάλλον και τους πολιτιστικούς πόρους, να καλύψουμε ελλείψεις σε βασικές υποδομές και να δημιουργήσουμε ελκυστικές συνθήκες για διαμονή και εργασία τόσο σε τουριστικές όσο και σε άλλες οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες.

Στην προσπάθεια αυτή, ήταν σημαντικό  να εξασφαλίσουμε τη μέγιστη δυνατή συναίνεση. Γι αυτό και ο μελετητής πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων με όλους τους Δήμους και εμπλεκομένους φορείς, ώστε να καταγράψει τους προβληματισμούς και τις απόψεις τους προτού καταλήξει στη δική του, συνθετική πρόταση.

Έχουμε αποδείξει, κατά την υλοποίηση του Γ ΚΠΣ ότι μπορούμε να συνεργαστούμε με μεγάλη επιτυχία και εντυπωσιακά αποτελέσματα. Όλοι οι στόχοι που είχαμε  θέσει τα προηγούμενα χρόνια επιτεύχθηκαν. Η Θεσσαλία αναγνωρίζεται σήμερα ως πρώτος περιφερειακός πόλος   ανάπτυξης στη χώρα. Ο σχεδιασμός που έχουμε κάνει και η εμπειρία που έχουμε αποκτήσει μας κάνουν να πιστεύουμε ότι μπορούμε να πετύχουμε ακόμη πιο υψηλούς στόχους. Οι πόροι του ΕΣΠΑ, μας δίνουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε ένα  ποιοτικό αναπτυξιακό άλμα. Προχωράμε μπροστά, δουλεύουμε και παράγουμε έργο ώστε το  νέο Πρόγραμμα να  αποτελέσει δημιουργικό ορόσημο για την ανάπτυξη των παράκτιων και παραλίμνιων περιοχών και για το  σύνολο της Θεσσαλίας».

Προηγούμενο άρθρο Συνεδριάζει ξανά το Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Πρωτιά στην απασχόληση των πτυχιούχων του