Ειδήσεις

Α. Σκόνδρα: Προϋπολογισμός 2024: Μετά από 14 χρόνια νομοθετούμε για τον ελληνικό λαό και όχι για εποπτικές αρχές


Η Βουλευτής μας, κ. Σκόνδρα, κατά την τοποθέτησή της στην συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2024, δεν παρέλειψε ν’ αναφερθεί στην περιοχή μας τονίζοντας: «Ο προϋπολογισμός αγγίζει όλους τους πολίτες, ειδικότερα όμως στις περιοχές που επλήγησαν από τις φυσικές καταστροφές. Εκεί που οι ανάγκες είναι σοβαρές και μεγάλες, όπως στην Περιφέρεια μου, την Καρδίτσα, που προσπαθούμε να επουλώσουμε τις πληγές μας.»

Μεταξύ άλλων ανέφερε:

Με την Κυβέρνηση Μητσοτάκη, να κερδίζει για άλλη μια χρονιά, το στοίχημα της οικονομικής ανάκαμψης και της δημοσιονομικής σταθερότητας της χώρας,  φτάσαμε αισίως, στην ψήφιση του Προϋπολογισμού για το 2024.

Είναι ο πρώτος που καταρτίζεται, μετά από 14 χρόνια απουσίας μας,από τις διεθνείς αγορές. Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, αποτελεί ένα ορόσημο, για την εθνική οικονομία και την μεσομακροπρόθεσμη εξέλιξή της. Το επίτευγμα αυτόείναι, για τους περισσότερους πολίτες, μια έννοια περίπλοκη και φαινομενικά ασύνδετη, με τα οικονομικά τους στην καθημερινότητα.

Ωστόσο, θα περίμενε κανείς από την αντιπολίτευση, που γνωρίζει, τί πραγματικά σημαίνει, ν’ αφήσει την μικροψυχία, ν’ αναγνωρίσσει – ακόμα και να  επιβραβεύσει-  την Κυβέρνηση.Γιατί η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας,θα φέρει θετικές και πραγματικές αλλαγές, στα οικονομικά νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Την τελευταία τετραετία, έγινε σοβαρή και υπεύθυνη προσπάθεια από την Κυβέρνηση, για να φτάσουμε, μετά από τόσα χρόνια σκληρής μνημονιακής πολιτικής, εδώ που είμαστε σήμερα. Για να μπει οριστικό τέλος, στην Οδύσσεια φοροεπιδρομών και ληστρικής αφαίμαξης, που υπέστησαν οι πολίτες, κατά την διακυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Ηεπίτευξη και η υπεραπόδοση των στόχων του 2023, σε συνδυασμό με τηνπρόσφατη ανανέωση, της εμπιστοσύνης των πολιτών,στην Νέα Δημοκρατία, εκτόξευσε την διαπραγματευτική δυναμική, της Κυβέρνησης Μητσοτάκη διεθνώς.Και έστειλε σαφές μήνυμα, ότι η χώρα μας, έχει μια σταθερή Κυβέρνηση, με μακρόπνοο και στιβαρό σχεδιασμό, που εγγυάται δημοσιονομική σταθερότητα.

Τίποτε απ’ όλα αυτά, δεν έγινε τυχαία.Αν κάτι χαρακτηρίζει την Κυβέρνηση μας, είναι τα γρήγορα αντανακλαστικά της και η προσήλωση στο αποτέλεσμα. Ανεξαρτήτως των εξωγενών παραγόντων, ακολουθούμε για κάθε τομέα, συγκεκριμένη στρατηγική, κάθε φορά προσαρμοσμένη, στις χρονικές περιστάσεις και στις δημοσιονομικές μας δυνατότητες.

Τρανή απόδειξη της επιμονής αυτής, είναι ότι παρ’ όλες της αντιξοότητες, που διήλθαμε την προηγούμενη τετραετία, σήμερα στεκόμαστε απέναντι στον ελληνικό λαό, νομοθετώντας για αυτόν και όχι, για τις όποιες εποπτικές αρχές. Η Ν.Δ., ασκεί παραγωγική πολιτική, βασισμένη στους άξονες της ανάπτυξης και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Όλη μας η νομοθέτηση,διέπεται από αυτές τις αρχές.

Έτσι επετεύχθη το δύσκολο, αλλά εθνικά επωφελές αποτέλεσμα. Καταφέραμε ουσιαστικά, να ελευθερώσουμε την εθνική μας οικονομία, από τα δεσμά του δανεισμού και να επανέλθουμε σε αναπτυξιακή τροχιά.

Ο Προϋπολογισμός αγγίζει όλους τους συμπολίτες μας και ειδικότερα τις περιοχές, που επλήγησαν από τις φυσικές καταστροφές. Εκεί που οι ανάγκες είναι σοβαρές και μεγάλες, όπως στην Καρδίτσα, που προσπαθούμε να επουλώσουμε τις πληγές μας.

Τα κλιματικά φαινόμενα, επηρέασαν την κατάρτιση του προϋπολογισμού και δημιούργησαν την συνθήκη, ώστε να προβλεφθεί μεγάλο μέρος κονδυλίων, για την θωράκιση της χώρας, απέναντι σε ακραία φυσικά φαινόμενα, την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας και της πρόληψης. Μέσω της αναθεώρησης του Ταμείου Ανάκαμψης, εντάχθηκαν προγράμματα, ύψους 686 εκ. ευρώ, για την ανασυγκρότηση των πληγεισών περιοχών.

Συνοπτικά, ο ΝΤΑΝΙΕΛ κόστισε πολλά στους Θεσσαλούς. Τόσο ψυχικά, όσο και υλικά. Όμως, η Κυβέρνηση ήταν και είναι εκεί, παρούσα, με την συνολική δαπάνη αρωγής και αποκατάστασης, ν’ αγγίζει ήδη, τα 3,3 δις ευρώ.

Ο προϋπολογισμός για το ‘24, είναι αισιόδοξος αλλά ρεαλιστικός, προστατευτικός αλλά όχι φοβικός, με στόχους αναπτυξιακούς και εφαρμόσιμους. Αλλά κυρίως, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία για την επίτευξη των δημοσιονομικών μας στόχων, σ’ ένα δύσκολο διεθνές οικονομικό περιβάλλον.

Η εθνική οικονομία, αποδεικνύεται ανθεκτική, με σταθερή άνοδο στους δημοσιονομικούς δείκτες και πρόβλεψη, για αύξηση του ΑΕΠ κατά 34 δις ευρώ.

 Έχετε ν’ αντιτάξετε κάτι σ’ αυτό, συνάδελφοι στην αντιπολίτευση;

Αμφισβητείτε, ότι η ανεργία είναι πλέον στα επίπεδα, προ της κρίσης του 2009;

Παραδέχεστε ότι έχουμε τον 3ο υψηλότερορυθμό ανάπτυξης στην Ευρωζώνη;

Επίσης, είμαστε 3οι στην ΕΕ, στην αύξηση των επενδύσεων, με πρόβλεψη για αύξηση 15% το ‘24.

Ως προς τις άμεσες ξένεςεπενδύσεις, έχουμε ρεκόρ 20ετίας. Και είναι θετικό που, για πρώτη φορά, ένας αριστερός πρώην Υπουργός Οικονομίας, το αναγνώρισε αβίαστα.

Φαίνεται ότι τα ξεκαθαρίσματα στο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., αρχίζουν να ξεθολώνουν την σκέψη και την λογική ορισμένων…

Επίσης, ρεκόρ και για τις εξαγωγές, 49% του ΑΕΠ και συνεχίζουμε ανοδικά.

Δεν ξέρω αν βολεύει την αντιπολίτευση, αλλά έχουμε την ταχύτερηκαι συνεχή αποκλιμάκωση στο δημόσιο  χρέος. Όπως επίσης και στο ιδιωτικό, που από το ‘19 μέχρι σήμερα έφτασε, από 48% στο 7,9%.

Ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει μόνιμα μέτρα στήριξης, του εισοδήματος των συμπολιτών μας, ύψους 1,6 δις ευρώ.

  • Αύξηση μισθών δημοσίων υπαλλήλων
  • Άρση του «παγώματος», των τριετιών στους μισθωτούς
  • Αύξηση αφορολόγητου, για οικογένειες με παιδιά
  • Αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος
  • Κατάργηση του 30%, για τους συνταξιούχους που εργάζονται
  • Επέκταση επιδόματος μητρότητας, σε ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότισσες
  • Μείωση του ΕΝΦΙΑ, σε ασφαλισμένες κατοικίες
  • Μόνιμη απαλλαγή συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη, για πρώην δικαιούχους του ΕΚΑΣ

Σε αυτή την προσπάθεια, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει μοναδικό της σύμμαχο, τους πολίτες. Τίποτα από τα παραπάνω, δεν θα είχε υλοποιηθεί, αν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, δεν κατέβαλαν αιματηρές προσπάθειες.

Ούτε βεβαίως, αν η χώρα δεν είχε μία στιβαρή και σοβαρή Κυβέρνηση, ισχυρή απέναντι σε κλυδωνισμούς και αντιπολιτευτικές κραυγές. 

Το εξαιρετικά ελπιδοφόρο μήνυμα, είναι ότι, υπάρχει μια παράταξη, που κρατά γερά το τιμόνι και ασκεί καθολική πολιτική, με γνώμονα την οικονομική εξυγίανση. Και αυτό οι πολίτες το αναγνωρίζουν.

Ούτε ο αρνητισμός, ούτε ο λαϊκισμός, ούτε τα ψέματα και οι προκαταλήψεις της αντιπολίτευσης, πρόκειται να μας αποπροσανατολίσουν. Το έργο μας είναι κοπιώδες, όμως αποδίδει. Υπερψηφίζω τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2024 για να συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο της συνέπειας και της σταθερότητας.

 

Προηγούμενο άρθρο Χριστουγεννιάτικη Συναυλία Βυζαντινής Μουσικής στον Ι. Ν. Αγίας Παρασκευής Φαρσάλων
Επόμενο άρθρο Αναβάθμιση της Πλατείας Δικαστηρίων στην Καρδίτσα