Ειδήσεις

Α. Βασιλάκος: Ατελείωτες οι χωματερές και ο πτητικός αμίαντος στο Μουζάκι


Συντοπίτισσες και Συντοπίτες, Ύστερα από καταγγελίες Πολιτών και κατόπιν αυτοψίας διαπιστώθηκε να λειτουργούν νέοι (ΧΑΔΑ) στις θέσεις «Αγία Σωτήρα»και «Νεράκια», στα όρια με το Δήμο Πύλης, Βορειοδυτικά και Βορειοανατολικά της Κοινότητας Μουζακίου σε δασική έκταση, κυριολεκτικά κάτω από μία Δεξαμενή Ύδατος Δασοπυρόσβεσης της Δασικής Υπηρεσίας!

Στα παρόχθια του Παμίσου επίσης και στη θέση «Λιθάρι-Νέα Σφαγεία» κάτω από πλατάνια και σε ελάχιστη απόσταση από το πλεύσιμο νερό, αναβρέθηκαν στις 11/10/21! «Επικίνδυνα, Νεόφερτα Διαταραγμένα Αμιαντούχα Υλικά

Έκλεισαν και μπαζώθηκαν ρέματα και ρεματιές με απόβλητα, απορρίμματα, ογκώδη έπιπλα, Α.Η.Η.Ε., χημικά, εύφλεκτα και πλάκες αμιάντου επιμελώς κρυμμένες!

Όλα αυτά με το πρόσχημα του καθαρισμού,«ενίοτε εν γνώσει τους, πολλάκις με την ανοχή και την  πρωτοβουλία! των αρμοδίων και υπευθύνων,σπρώχνονται στα ρέματα και στην κοίτη του Παμίσου και θάβονται!» χωρίς καμία ανησυχία για τη ζημία στο Περιβάλλον, στο ρέμα της Αγίας Σωτήρας και στους κατοίκους των παρακείμενων κατοικιών, επιχειρήσεων και σταυλικών εγκαταστάσεων στο Συνοικισμό Σεισμοπλήκτων. Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι τελευταία,συνεργεία με εργάτες Δήμου και Κοινότητας Μουζακίου υποτίθεται καθάριζαν το ρέμα της Αγίας Σωτήρας από χόρτα και βάτα! με το ΧΑΔΑ από πάνω!

Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ρύπανση και μόλυνση των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων! υποβάθμιση περιβάλλοντος, αυθαίρετη ανατροπή στο οικοσύστημα και μέγιστη επικινδυνότητα για Πλημμύρες! Πυρκαγιές και Δημόσια Υγεία!

Επιβάλλεται άμεσα και με κατεπείγουσα διαδικασία τα όργανα της συντεταγμένης Πολιτείας να διερευνήσουν και να ελέγξουν αυτή την υπόθεση. Οι Αυτοδιοικητικοί δε φορείς και τα φυσικά πρόσωπα που την υπηρετούν οφείλουν να αντιληφθούν επιτέλους ότι,έχουν περιβαλλοντική ευθύνη και υποχρεούνται να προστατέψουν εργαζόμενους και κατοίκους από «έκθεση σε αμίαντο» μεριμνώντας για την ασφαλή αποκομιδή και εναλλακτική διαχείριση των επικίνδυνων και μη αποβλήτων, βάσει των αρχών διαχείρισής τους και του κώδικα απομάκρυνσης αμιάντου, καταλογίζοντας ευθύνες και λαμβάνοντας περαιτέρω μέτρα αποκατάστασης των περιοχών, εφαρμόζοντας το, «Ο Ρυπαίνων Πληρώνει…».-

 

Γράφει ο Αστέριος Βασιλάκος, Γραμματέας Περιβαλλοντικής Οικολογικής Παρέμβασης, Σύμβουλος Κοινότητας Μουζακίου

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Προσφορά τροφίμων και ειδών ανάγκης προς τους σεισμοπαθείς της Θεσσαλίας
Επόμενο άρθρο Το πρόγραμμα ελέγχων ανίχνευσης κορωνοιού για το Σάββατο 23/10