Ειδήσεις

Αυτοψία επιστημόνων του ΥΠΠΟΑ στη Σπηλιά του Καραϊσκάκη


Προχωράει oολοκληρωμένος σχεδιασμός του Δήμου Μουζακίου για την ανάδειξη και αξιοποίηση της Σπηλιάς του Καραϊσκάκη. Εδώ και αρκετό καιρό, η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Μουζακίου, βρίσκεται σε συνεχείς επαφές με τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού για την ολοκλήρωση της διαδικασίας επικαιροποίησης της προϋπάρχουσας μελέτης.
Η δουλειά που έγινε, ειδικά τους τελευταίους μήνες και από τις δυο πλευρές, είναι πολύ σημαντική και ιδιαίτερα αποδοτική σε τέτοιο επίπεδοπου άρχισαν πλέον να πραγματοποιούνται αυτοψίες στον χώρο του μνημείου και στη γύρω περιοχή.Αυτό σημαίνει ότι η γραφειοκρατική επεξεργασίαφτάνει στο τελικό στάδιο, οπότε σύντομα θα έχουμε θετικές εξελίξεις για την ένταξη του μεγάλου έργου προϋπολογισμού 530.000 Ευρώ σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, όπως είχε άλλωστε ανακοινωθεί παλαιότερααπό το Υπουργείο Πολιτισμού.
Ειδικότερα, σήμερα το μεσημέρι,κατ’ εντολή του ΥΠΠΟ, τη Σπηλιά του Μαυρομματιανού Ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 επισκέφθηκαν δυο επιστήμονες του Γραφείου Βορείου Ελλάδος της Εφορίας Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας, συνοδευόμενοι από το Δήμαρχο Δ. Μουζακίου κ. Θεοφάνη Στάθη, τον Αντιδήμαρχο κ. Γιάννη Πατσιαούρα, τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Μαυρομματίου κ. Γιώργο Νάσιο και το Διευθυντή της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου κ. Βασίλη Φούκα.Πρόκειται για τους κ.κ. Γιάννη Μάνο Αρχαιολόγο και Γιάννη Βλασταρίδη Γεωλόγο, οι οποίοι είχαν εμπεριστατωμένη συζήτηση με το Δήμαρχο για τον καλύτερο τρόπο ανάδειξης της Σπηλιάς και για τις καταλληλότερες παρεμβάσεις, με την επικουρία τόσο του Διευθυντή της Τ.Υ. σε ότι αφορά μελετητικά θέματα, όσο και των άλλων συνοδοιπόρων της επίσκεψης.
Γρήγορα θα υπάρξουν νεότερα για το θέμα της επικαιροποιημένης μελέτης που ήδη βρίσκεται στο Υπουργείο, αλλά και για τις πιστώσεις που χρειάζονται ώστε να γίνει γρήγορα η ανάπλαση του μοναδικού μνημείου της νεότερης ιστορίας του τόπου μας.

Δήλωση του δημάρχου Μουζακίου
Μετά την επίσκεψη των απεσταλμένων του ΥΠ.ΠΟ., ο Δήμαρχος Μουζακίου κ. Θ. Στάθης δήλωσε: «Η Σπηλιά όπου γεννήθηκε ο Αρχιστράτηγος της εθνικής παλιγγενεσίας Γ. Καραϊσκάκης είναι ένας ιστορικός τόπος για τον Ελληνισμό που πρέπει να διαδοθεί σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Έχουμε δρομολογήσει τη γενική ανάπλαση του ευρύτερου χώρου της Σπηλιάς και με βάση τις τελευταίες εξελίξεις μπορούμε να πούμε ότι πλέον είμαστε πολύ κοντάστην υλοποίηση του μεγάλου οράματος του Δήμου μας, της ανάδειξης και της πλήρους αξιοποίησής της. Η επίσκεψη και αυτοψία των επιστημόνων του ΥΠ.ΠΟ. που έγινε κατ’ εντολή της πολιτικής ηγεσίας του, αποτελεί ουσιαστικό βήμα για την πολυπόθητη μετάβαση από τη θεωρία στην πράξη. Ο Δήμος Μουζακίου διαθέτει ένα πολιτιστικό «διαμάντι», το οποίο ως Δημοτική αρχή είμαστε αποφασισμένοι να διαφυλάξουμε και να αναδείξουμε με όλες τις δυνάμεις μας».

Προηγούμενο άρθρο Συνάντηση του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς
Επόμενο άρθρο Συνεχίζονται οι εγγραφές στη Δημοτική Μουσική Σχολή Σοφάδων – Στις 15 Σεπτεμβρίου η έναρξη των μαθημάτων