Ειδήσεις

Αγία Τριάς Βουνεσίου – Σεμνείων Ιερόν, του Παναγιώτη Νάννου


Ένα νέο βιβλίο κυκλοφόρησε  ο συγγραφέας Νάννος Παναγιώτης, και δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα. Έχει τίτλο «Αγία Τριάς Βουνεσίου – Σεμνείων Ιερόν» και το  προλογίζει ο μητροπολίτης μας κ. Τιμόθεος. Πρόκειται για λεύκωμα – μονογραφία 82 σελίδων, στο οποίο για πρώτη φορά μέσα από κείμενα και φωτογραφίες παρουσιάζεται η άγνωστη ιστορία της Μονής Αγίας Τριάδας Βουνεσίου.

Ο συγγραφέας έχει ασχοληθεί κατ’ επανάληψη στο παρελθόν και δημοσίευσε για την Αγία Τριάδα, κυρίως εστίασε στο σανατόριο φυματικών που λειτούργησε εκεί την περίοδο 1938-1941. Στην παρούσα έκδοση έχουν συγκεντρωθεί ιστορικά και άλλα στοιχεία όπως έρχονται μέσα από δημοσιεύματα και ιστορικές πηγές. Ιδιαίτερη αξία έχουν δύο πατριαρχικά σιγίλια τα οποία δημοσιεύτηκαν από τον Β. Κ. Σπανό στο Θεσσαλικό Ημερολόγιο (τομ.53/2008) και αναδημοσιεύονται εδώ αυτούσια, με ανάλογο σχολιασμό και σύνδεση με τα ιστορικά γεγονότα του μοναστηριού και της περιοχής.

Το βιβλίο αναφέρει πολλά στοιχεία για την δημιουργία του μοναστηριού το 1858 από τον ιερομόναχο Αθανάσιο Γέρμανο, από τον Ελληνόπυργο, την τιτάνια προσπάθειά του να ολοκληρώσει το μοναστήρι. Επίσης ο συγγραφέας δημοσιεύει σπάνιο φωτογραφικό υλικό και διασώζει την μοναδική φωτογραφία πριν καεί η μονή από τους Ιταλούς το 1943.

Επίσης δημοσιεύει φωτογραφίες από τα λιθανάγλυφα, αλλά και τις πανηγυρικές λειτουργίες τις μεταπολεμικές δεκαετίες, το Ά Αντάμωμα των Βουνεσιωτών το 1992, μέχρι το 2008, οπότε η μονή επαναλειτουργεί με δύο μοναχές, μέχρι σήμερα. Αναμφίβολα η έκδοση αποτελεί σημαντική συμβολή στη γνώση της ιστορίας του Βουνεσίου και συμπληρώνει την Ιστορία των μοναστηριών της λίμνης Πλαστήρα και των Αγράφων γενικότερα. Το βιβλίο εκδόθηκε από την οικογένεια του συγγραφέα και θα διατεθεί δωρεάν, στη μνήμη του Ιωάννη Χρ. Νάνου, ανήμερα της εορτής της Αγίας Τριάδας στο μοναστήρι.Επίσης θα διατίθεται ελεύθερα και σε ψηφιακή μορφή από το Διαδίκτυο. Το λεύκωμα εκδόθηκε από την «Εκτυπωτική Καρδίτσας».

Προηγούμενο άρθρο Εκπαιδευτική επίσκεψη του ΣΔΕ Καρδίτσας στο Αρχαιολογικό Μουσείο
Επόμενο άρθρο Νέες επιτυχίες για τον Φωκιανό Καρδίτσας