Ειδήσεις

Αγώνες ελευθερίας, μαρτυρίες πίστης: οι Θεσσαλοί νεομάρτυρες


Με μια εκδήλωση αφιερωμένη στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821  o Δήμος Σοφάδων, η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων και ο Μορφωτικός Σύλλογος Σοφάδων επιχειρούν  να δώσουν χώρο στην ιστορική μνήμη. Η εκδήλωση Αγώνες ελευθερίας, μαρτυρίες πίστης: οι Θεσσαλοί νεομάρτυρες που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2021 στις 7.00 μ.μ στον εξωτερικό χώρο του Πνευματικού Κέντρου Σοφάδων αποτελεί ένα ξεχωριστό επετειακό αφιέρωμα  στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, όπου θα ξεδιπλωθούν άγνωστες εν πολλοίς πτυχές της ιστορίας.

Καταξιωμένοι ομιλητές, σκαπανείς της ιστορικής έρευνας επιχειρούν να αναδείξουν την καίρια συμβολή των Θεσσαλών Νεομαρτύρων στον απελευθερωτικό αγώνα. Πρόκειται για μια παράμετρο της Ελληνικής Επανάστασης που δεν έχει φωτιστεί επαρκώς, έχει ωστόσο βαρύνουσα σημασία στο πολυσύνθετο αφήγημα της Επανάστασης του 1821.

Ομιλητές στην εκδήλωση:

Δρ Ευαγγελία Βουλγαράκη, ΕΔΙΠ στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Τίτλος Ομιλίας: «Πίστη και Επανάσταση»

Δρ Γρηγόρης Στουρνάρας, Αρχαιολόγος – Διδάκτωρ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου

Τίτλος Ομιλίας: «Οι εξ Αγαρηνών νεομάρτυρες»

Δρ Φανή Λυτάρη, Διδάκτωρ Βυζαντινής Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων – συνεργάτης της «Μητροπολιτικής Ακαδημίας Θεολογικών και Ιστορικών Μελετών Αγίων Μετεώρων»

Τίτλος Ομιλίας: «Οι νεομάρτυρες στη μεταβυζαντινή τέχνη»

Συντονίζει η Δρ Δήμητρα Ρουσιώτη

 

Προηγούμενο άρθρο Παρουσία του Υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα ο αγιασμός στο Δικαστικό Μέγαρο Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Κ. Αγοραστός: Ρεσιτάλ φαρισαϊσμού από τον κ. Β. Κόκκαλη για το φράγμα Σκοπιάς