Ειδήσεις

Αγωνιστική κινητοποίηση για την υγεία από τους συνταξιούχους


Κινητοποίηση στην είσοδο του Κέντρου Υγείας Καρδίτσας το πρωί της Πέμπτης  πραγματοποίησαν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις Καρδίτσας (ΙΚΑ-Δημοσίου – ΟΑΕΕ) στο πλαίσιο της μέρας δράσης για την Υγεία διεκδικώντας μέτρα για την πανδημία και ουσιαστική θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν  Η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών και Κέντρων Υγείας Καρδίτσας, Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΚΥ Καρδίτσας, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ, το Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ, το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Υπαλλήλων Ιδιωτικού Δικαίου, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπαίδευσης, η  ΕΟΑΣΚ, ο Σύλλογος Γυναικών Καρδίτσας, το Παράρτημα Καρδίτσας Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, το Νομαρχιακό Σωματείο ΑΜΕΑ.

Στην συγκέντρωση χαιρέτησαν ο  Πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου Κέντρων Υγείας Ν. Καρδίτσας Εκτορας Γάζος ο οποίος αναφέρθηκε στα οξυμένα προβλήματα του Νοσοκομείου και στην απαράδεκτη ενέργεια της Διοίκησης του να καλέσει σε απολογία για παράβαση καθήκοντος υγειονομικούς για την αποτυχία του προγράμματος εμβολιασμού κατ’ οίκον. Στη συνέχεια η γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων Κ.Υ Καρδίτσας Πόπη Μπούτα στον χαιρετισμό της αναφέρθηκε στα πολλά προβλήματα του Κ.Υ.- Πολυιατρείων εξαιτίας της υπστελέχωσης, της έλλειψης εξοπλισμού και της κτιριακής υποδομής του.

Χαιρετισμό εκφράζοντας την υποστήριξη των φορέων τους στην κινητοποίηση απηύθυναν η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Καρδίτσας (Μέλος ΟΓΕ) Κλεοπάτρα  Ζούκα και ο Πρόεδρος του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ Αποστόλης Ταξιάρχης.

Η πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελένη Καρυά στην ομιλία της μεταξύ των άλλων τόνισε: «Η εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί λόγω της πανδημίας και της διαχείρισής της από την κυβέρνηση, μας βγάζει και πάλι στο δρόμο για να ορθώσουμε το ανάστημά μας και να οργανώσουμε την πάλη για την προστασία της υγείας και της ζωής μας.

Το αν θα είμαστε υγιείς είναι ατομική ευθύνη και όχι του κράτους, που ενώ η κορύφωση της πανδημίας δεν ήρθε ακόμη, η κυβέρνηση χωρίς ντροπή κλείνει νοσοκομεία ή τα μετατρέπει σε νοσοκομεία μιας νόσου, στερώντας κλίνες και υπηρεσίες από ασθενείς που αντιμετωπίζουν άλλα προβλήματα, αντί να γίνουν μαζικές προσλήψεις και στελέχωση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας, τη στιγμή που το σύστημα δέχεται ισχυρή πίεση και καταρρέει,  οι δε εργαζόμενοι βρίσκονται στα όριά τους. Στο νοσοκομείο Καρδίτσας όλες οι κλινικές υπολειτουργούν. Το Κέντρο Υγείας Καρδίτσας είναι φάντασμα της δομής που στα προ κρίσης χρόνια εξυπηρετούσε χιλιάδες ασφαλισμένους.

Η νέα οδηγία για μείωση της καραντίνας σε 5 ημέρες αυξάνει τον κίνδυνο εξάπλωσης της πανδημίας. Οι υγειονομικοί που νοσούν υποχρεώνονται να επιστρέψουν στη δουλειά τους ακόμη κι αν δεν έχουν αρνητικό τεστ.

Δεν γίνεται προσπάθεια ουσιαστικής ιχνηλάτησης και περιορισμού της διασποράς.

Δεν υπάρχει καμία λήψη μέτρων προστασίας σε χώρους εργασίας, μέσα μαζικής μεταφοράς, σχολεία με αποτέλεσμα ολόκληρες οικογένειες να νοσούν και να μπαίνουν σε καραντίνα.

Καμιά ενίσχυση  του προγράμματος  μαζικού εμβολιασμού, ενώ ανακοινώνεται πρόστιμο 100 ευρώ στους άνω των 60.

Έχουμε μείωση της κρατικής χρηματοδότησης  στον προϋπολογισμό του 2022 κατά 139 εκατομμύρια για τα δημόσια νοσοκομεία και κατά 52% για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Ενώνουμε τη φωνή μας με τους υγειονομικούς, δυναμώνουμε τις διεκδικήσεις μας για μέτρα προστασίας από την πανδημία.

Διεκδικούμε:

  • Κρατική χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας, νέες προσλήψεις, μονιμοποίηση συμβασιούχων, νέες ΜΕΘ, επαναλειτουργία των νοσοκομείων που έκλεισαν τα τελευταία χρόνια.
  • Επίταξη των ιδιωτικών μονάδων  χωρίς αποζημίωση.
  • Να γίνονται μαζικά δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ χωρίς διαχωρισμούς, με πλήρη προληπτικό έλεγχο.»

 

 

Προηγούμενο άρθρο Δήμος Σοφάδων: Αναγγελία ζημιάς προς τον ΕΛΓΑ
Επόμενο άρθρο Διεκδικούμε την αποφασιστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας