Ειδήσεις

Αγωνιστικό κάλεσμα μπροστά στην Ημέρα Πρόληψης Κατά του Καρκίνου


Εργαζόμενη και άνεργη, αυτοαπασχολούμενη και αγρότισσα, νέα μητέρα, φοιτήτρια, συνταξιούχε, Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού σε καλούμε να δυναμώσουμε την πάλη για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν ιατρεία μαστού στο νομό μας, πλήρως εξοπλισμένα και στελεχωμένα με το αναγκαίο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που θα καλύπτουν τις ανάγκες για πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση, θεραπεία και αποκατάσταση.

Αντί το κράτος σήμερα να εξασφαλίζει δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για όλες τις γυναίκες και τις οικογένειές τους, αξιοποιώντας τις σύγχρονες δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας,  που μπορεί να διαγνώσει τα περιστατικά και να θεραπεύσει την μεγάλη πλειοψηφία των γυναικών που θα νοσήσουν, μας αφήνει έρμαια στα χέρια των “εμπόρων της υγείας”.

Γι αυτό και όλες εμείς οι γυναίκες του μόχθου είμαστε αντιμέτωπες με την ανυπαρξία μιας οργανωμένης και συστηματικής πρόληψης, που σημαίνει ότι :

  • Στο Νοσοκομείο Καρδίτσας, ο σύγχρονος ψηφιακός μαστογράφος δεν λειτουργεί, καθώς στο ακτινολογικό τμήμα δεν φτάνει το προσωπικό για την λειτουργία όλων των τομέων του τμήματος. Έτσι, μαστογραφίες εκτελούνται μόνο από το κινητό τμήμα.
  • Οι εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου είναι ευκαιριακού χαρακτήρα, συνδεδεμένες με προγράμματα που έχουν ημερομηνία λήξης (πχ “Φώφης Γεννηματά” , “Σπύρου Δοξιάδη” κλπ) ή με διαφημιστικές καμπάνιες μεγάλων εταιρειών και ΜΚΟ.
  • Η “πρόληψη” αφορά υποτυπώδεις, ανεπαρκείς εξετάσεις που δεν συνοδεύονται από δωρεάν και πλήρη θεραπεία σε ό,τι διαγνωστεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρόγραμμα ‘Φ. Γεννηματά” αφορά μέχρι σήμερα μόνο σε γυναίκες άνω των 50 ετών, όταν οι πιο κρίσιμες ηλικίες είναι 40 έως 50 ετών. Ακόμα και η σημερινή ανακοίνωση της κυβέρνησης για μαστογραφία πάνω από τα 45 είναι ανεπαρκής (η ίδια η Γεννηματά διαγνώστηκε στα 42 της χρόνια! ).
  • Υπάρχει τεράστια έλλειψη μαστογράφων και ειδικών επιστημόνων για να τους λειτουργήσουν στα δημόσια Κέντρα Υγείας και στα δημόσια Νοσοκομεία, καθώς μόνο το 16% των 323 μαστογράφων που υπάρχουν στη χώρα μας βρίσκονται σε δημόσιες δομές, γεγονός που αναγκάζει χιλιάδες γυναίκες σ’ όλη τη χώρα να χρυσοπληρώνουν στον ιδιωτικό τομέα, ακόμα και να ταξιδεύουν με επιπλέον κόστος για να κάνουν τις εξετάσεις που απαιτούνται.
  • Οι χιλιάδες γυναίκες που διαγιγνώσκονται με καρκίνο οδηγούνται για θεραπεία και αποκατάσταση στους ιδιωτικούς επιχειρηματικούς ομίλους που κάνουν χρυσές δουλειές μπροστά στις τραγικές ανεπάρκειες των δημόσιων Νοσοκομείων

Γι αυτό δεν παρακολουθούμε ανύποπτες την κυβέρνηση, τα κόμματα που βαδίζουν στις ράγες της Ευρωπαϊκής  Ένωσης, τα ΜΜΕ, τις ΜΚΟ, τους επιχειρηματικούς ομίλους  να διατυμπανίζουν το  ενδιαφέρον τους για την υγεία των γυναικών με την ευκαιρία της 25ης Οκτώβρη, Παγκόσμιας Ημέρας Πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού. Πίσω από τις ροζ φωταγωγήσεις της Βουλής και άλλων δημόσιων κτηρίων υπάρχει η πολιτική που μας αφήνει απροστάτευτες χωρίς να εξασφαλίζει με δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες όλα όσα είναι σύγχρονα και αναγκαία για την υγεία μας, ρίχνοντάς μας ακόμα μια φορά το μπαλάκι της ατομικής ευθύνης.

Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση δεν αρκούν, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την τραγική ανεπάρκεια δημόσιων και δωρεάν μονάδων υγείας ούτε την οικονομική αδυναμία των λαϊκών οικογενειών που εμποδίζουν τις γυναίκες να τις κάνουν.

Η πραγματικότητα που βιώνουμε είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής που αντιμετωπίζει τις ανάγκες μας ως «κόστος» για το κράτος και ως «όφελος» για τους επιχειρηματικούς κολοσσούς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Υγείας. Πρόκειται για την πολιτική όλων των κυβερνήσεων, όπως και της σημερινής, που προωθούν τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βλάπτουν σοβαρά την υγεία μας, που αποτελεί εμπόρευμα αντί για κοινωνικό αγαθό.

 

         Παλεύουμε για Δημόσια και Δωρεάν Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας,

για κατάργηση κάθε πληρωμής στην πρόληψη, στη θεραπεία στην αποκατάσταση.

 

Διεκδικούμε :

  • Άμεση λειτουργία του μαστογράφου του Νοσοκομείου Καρδίτσας με την πρόσληψη όλου του απαραίτητου υγειονομικού προσωπικού, με αποκλειστική και μόνιμη σχέση εργασίας.
  • Γενναία κρατική χρηματοδότηση για ενίσχυση των δημόσιων δομών ΠΦΥ με σύγχρονο εξοπλισμό πρόληψης για το καρκίνο του μαστού, στελεχωμένο με όλο το αναγκαίο υγειονομικό  προσωπικό.
  • Με ευθύνη του κράτους να πραγματοποιείται συστηματικά ενημέρωση και προληπτικές εξετάσεις πανελλαδικά για τις γυναίκες.
  • Ενίσχυση  των δημόσιων Νοσοκομείων με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό για την έγκαιρη θεραπεία (χειρουργεία, χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία) και την αποκατάσταση των γυναικών που θα νοσήσουν

 

Προηγούμενο άρθρο Μεγάλη η προσέλευση στα εγκαίνια της έκθεσης Ροκοκό, 1η και 2η Τεχνολογική Επανάσταση, στο Πάρκο Καινοτομίας JOIST
Επόμενο άρθρο Προσωρινός ανάδοχος στα έργα υποδομής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας