Ειδήσεις
Tags |

Αγωνιστικό ραντεβού στην Agrotica στη Θεσσαλονίκη δίνουν οι αγρότες


Σε όλη την χώρα ξεσηκώνονται οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι για να μείνουν στα χωράφια τους. Τα νέα μπλόκα που στήνονται καθημερινά από την Κρήτη μέχρι τον Έβρο, η ενίσχυση των ήδη στημένων μπλόκων δείχνουν ότι πέφτουν στο κενό οι προσπάθειες της κυβέρνησης να υπονομεύσει τους αγώνες. Η πίεση προς την κυβέρνηση, που ήδη είναι στριμωγμένη, αναμένεται να δυναμώσει, όπως και ο πανελλαδικός συντονισμός του αγώνα.

Με δεκάδες μπλόκα να έχουν στηθεί σε όλη τη χώρα, με συντονισμένες και πολύμορφες δράσεις, όπως αποκλεισμούς κεντρικών Εθνικών Οδών, μαζικές μηχανοκίνητες κινητοποιήσεις μέσα σε πόλεις, άλλες αγωνιστικές παρεμβάσεις, οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι συνεχίζουν και δυναμώνουν μέρα με τη μέρα τη σκληρή μάχη για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων επιβίωσής τους.

Σημαντικός σταθμός του αγώνα τους θα αποτελέσει το μεγάλο συλλαλητήριο το Σάββατο 3 Φλεβάρη στην «Agrotica» στη Θεσσαλονίκη, στις 12 μ., στην Άνω Πύλη της ΔΕΘ (Εγνατία).

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής απευθύνει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων (ΠΕΜ). Καλεί γεωργούς, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους, αλιείς να δυναμώσουν ακόμα περισσότερο «την αγωνιστική τους πίεση, αφού είναι η μόνη που μπορεί να αναγκάσει την κυβέρνηση να σταματήσει τα ψέματα και τις μπαγαποντιές και να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις και χρονοδιαγράμματα πάνω στα αιτήματά μας». Άλλωστε, με πρωτοβουλίες Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών έχουν ναυλωθεί λεωφορεία για το συλλαλητήριο, από τους νομούς της Μακεδονίας, αλλά και από Θράκη, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα.

Ήδη οι Θεσσαλοί αγρότες που έχουν βγάλει στα μπλόκα πάνω από 1.200 τρακτέρ, συντονίζουν τον αγώνα τους, υιοθετώντας κοινό πλαίσιο αιτημάτων και προχωρώντας σε κοινές δράσεις.

Δύναμη στον αγώνα τους δίνει και η συνεχιζόμενη λαϊκή συμπαράσταση από σωματεία εργαζομένων και άλλους μαζικούς φορείς με ψηφίσματα, ανακοινώσεις και επισκέψεις στα μπλόκα.

Την Τετάρτη, «επιστρατεύοντας» και νέες μορφές στις δράσεις τους, σε ταυτόχρονο και συντονισμένο αποκλεισμό της ΠΑΘΕ (Εθνική Οδός) και άλλων δρόμων της Θεσσαλίας προχώρησαν ταυτόχρονα, στις 4 μ.μ., οι αγρότες από τα μπλόκα της περιοχής. Ήταν μια κίνηση που αποφασίστηκε στην πανθεσσαλική σύσκεψη της περασμένης Τρίτης, ενώ στον συμβολικό αποκλεισμό που οργάνωσε το μπλόκο της Καρδίτσας συμμετείχε και ο Σύλλογος Μελισσοκόμων Ν. Καρδίτσας. Στο σημείο βρέθηκε και ο δήμαρχος Σοφάδων, που επέδωσε ψήφισμα στήριξης του αγώνα των αγροτών από το Δημοτικό Συμβούλιο Σοφάδων.

Με τρακτέρ γέμισε η πόλη της Καρδίτσας

Στο ίδιο πλαίσιο, με τρακτέρ γέμισε το απόγευμα της Τετάρτης η πόλη της Καρδίτσας, όπου κατέφτασαν τα πάνω από 100 τρακτέρ που νωρίτερα ξεκίνησαν με μηχανοκίνητη πορεία από το μπλόκο Ε-65 για να καταλήξουν στην κεντρική πλατεία. Τον λαό της πόλης για τη συμπαράστασή του ευχαρίστησε ο Κώστας Τζέλλας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, ενώ κάλεσε τα σωματεία και τους φορείς να συμμετάσχουν στους καθημερινούς αποκλεισμούς δρόμων αλλά και στο συλλαλητήριο του Σαββάτου στην «Agrotica».

Στη Λάρισα

Στη Λάρισα, λίγο μετά τις 4 το απόγευμα της Τετάρτης, εκατοντάδες αγρότες ανέβηκαν πεζή στη νέα Εθνική Οδό στο ύψος του κόμβου του Πλατυκάμπου. Στο πλευρό τους βρέθηκαν εκπρόσωποι της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, με επικεφαλής τον πρόεδρο, Γιάννη Σκόκα, του ΝΤ ΑΔΕΔΥ και φοιτητικών συλλόγων.

«Βγαίνουν διαρκώς μπλόκα και εκτός Θεσσαλίας και είναι η φάση που πιέζεται η κυβέρνηση», σημείωσε εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής του Μπλόκου Πλατυκάμπου ο Ρίζος Μαρούδας, και μετέφερε την αισιοδοξία ότι «αυτός ο αγώνας επιβίωσης, ιδιαίτερα για τη Θεσσαλία που έχει χτυπηθεί από τις πλημμύρες, θα δικαιωθεί και θα μπορέσουμε με τη δύναμη των τρακτέρ, τη μαζικότητα, την ενότητα και την αποφασιστικότητά μας να επιβάλουμε λύσεις προς όφελός μας. Εμείς θα συνεχίσουμε». Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στο μεγάλο συλλαλητήριο στον χώρο της «Agrotica» το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη.

Στο μεταξύ, την Τετάρτη, τρακτέρ βγήκαν και στην Εθνική Οδό Λάρισας – Κοζάνης στο ύψος της διασταύρωσης Δένδρων από τους αγρότες από την ευρύτερη περιοχή Δένδρων – Πλατανουλίων – Αγίας Σοφίας.

Στα Τρίκαλα

Με βάση την απόφαση της πανθεσσαλικής σύσκεψης, οι αγρότες από το μπλόκο της Καλαμπάκας προχώρησαν σε αποκλεισμό της ΕΟ Τρικάλων – Καλαμπάκας, έχοντας στο πλευρό τους και φορείς της περιοχής, ενώ και από εκεί ετοιμάζονται για το συλλαλητήριο του Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη.

ΠΗΓΗ: 902.gr

Προηγούμενο άρθρο Mία Ολιστική Προσέγγιση για την Ανασυγκρότηση του Θεσσαλικού κάμπου
Επόμενο άρθρο Δυναμική κινητοποίηση των μελισσοκόμων της Θεσσαλίας