Ειδήσεις

Αγωνιστικό ραντεβού στην Αθήνα δίνουν οι αγρότες


Την Δευτέρα 18-10 συνεδρίασε το Δ.Σ. της ΕΟΑΣΚ και μετά από συζήτηση κατάληξε στην παρακάτω ανακοίνωση – κάλεσμα.

Πάνω από ένας χρόνος πέρασε από τις καταστροφικές πλημμύρες του “Ιανού” και  παρ’ όλες τις υποσχέσεις και τις μεγάλες υποσχέσεις, τα όποια έργα έγιναν είναι μόνο μπαλώματα και αποκαταστάσεις.

Αποκαλύφθηκε η ηθελημένη διαχρονική ανικανότητα όλων των κρατικών φορέων (κυβερνήσεων, περιφέρειας, δήμοι, ΤΟΕΒ-ΓΟΕΒ) αφού δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για αντιπλημμυρικά – εγγειοβελτιωτικά – αποστραγγιστικά και αρδευτικά έργα. Γι’ αυτό αμέσως μετά ξαναζήσαμε νέες πλημμύρες ενώ ταυτόχρονα μέσα στο καλοκαίρι έμειναν απότιστες καλλιέργειες λόγω έλλειψης νερού.

Αυτό σημαίνει ότι ο νομός μας μπροστά σε νέα πλημμυρικά φαινόμενα θα βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση και το χειρότερο είναι ότι από τη μια θα πλημμυρίζουμε και από την άλλη δεν θα έχουμε νερό για τις συνολικές ανάγκες του λαού!!

Αυτά τα έργα δεν είναι επιλέξιμα για την ΕΕ και τις Ελληνικές κυβερνήσεις, γιατί υπάρχει – σύμφωνα με τα λεγόμενά τους – περισσότερο όφελος για το κράτος τους να δίνουν τις όποιες αποζημιώσεις, παρά να δημιουργούν υποδομές για το λαό. Άλλωστε θα τα είχαν κατασκευάσει εδώ και χρόνια, αν ήταν να κέρδιζαν απ’ αυτά οι μονοπωλιακοί όμιλοι και οι κατασκευαστικές εταιρίες, όπως κάνουν π.χ., με τους αυτοκινητόδρομους, τα αιολικά πάρκα, κλπ.

Παρά τις υποσχέσεις για 100% δίκαιες αποζημιώσεις στην παραγωγή, υπάρχουν εκατοντάδες  περιπτώσεις αγροτών που ακόμα περιμένουν να εξεταστούν οι ενστάσεις τους καθώς οι αποζημιώσεις που πήραν από τον ΕΛΓΑ είναι ψίχουλα.

Επίσης, μόνο το 30% των αιτήσεων που επικυρώθηκαν προς αποζημίωση για το πάγιο κεφαλαίο που καταστράφηκε, πήρε το 20% της αποζημίωσης, με ταβάνι το 55% της ζημιάς. Δηλαδή από τα 8 εκατ. ευρώ ζημιάς θα αποζημιωθούν τα 4,4 εκατ. ευρώ και αυτά σε βάθος 4ετίας όπως ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες η κυβέρνηση.

Όσο για τις φετινές καταστροφές ισχύει το  «περίμενε και βλέπουμε».

Γιατί η κυβέρνηση σήμερα καθώς και οι προηγούμενες δεν προχώρησαν στην αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ; Γιατί δεν καταργούνε τους κόφτες του ΕΛΓΑ, ώστε να αποζημιωνόμαστε στο 100% της πραγματικής ζημιάς από πάσα αιτία και νόσο; Γιατί δε προχωρά στην άμεση καταβολή των αποζημιώσεων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, παρά μας εμπαίζει με υποσχέσεις και μεγάλα λόγια.

Οι καταστροφές από πλημμυρικά φαινόμενα σε Αττική, Εύβοια, Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Λάρισα, Μαγνησία και άλλες περιοχές, με τραγελαφικά φαινόμενα, όπως οι εικόνες μαθητών να “σκαρφαλώνουν” σε θρανία για να γλιτώσουν από τα νερά, έρχονται να προστεθούν στο πλήθος παλαιότερων αντίστοιχων γεγονότων, από τη Μάνδρα, συνολικά την Αττική, μέχρι και την Εύβοια πάλι.

Οι μόνιμες πλημμύρες και πυρκαγιές, οι διαχρονικές εγκληματικές ευθύνες των κυβερνήσεων για την προστασία της ζωής και της υγείας του λαού δείχνουν πως η αποτελεσματικότητα του κράτους αφορά μόνο τη διασφάλιση των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων. Από την άλλη όταν διεκδικούμε εμείς εκτός απ’ αυτά που αποσπάμε από τους αγώνες, μας στέλνουν σε αγροτοδικεία.

Γνωρίζουμε όμως την δύναμη που έχουμε εμείς οι αγρότες, όπως γνωρίζουμε και τη θέλησή μας να επιβάλλουμε λύσεις όπως άλλωστε επιβάλλαμε στο παρελθόν έχοντας μεγάλες κατακτήσεις και νίκες από τους αγώνες μας όπως για παράδειγμα το αφορολόγητο, το να μην πληρώνουμε φόρο επιτηδεύματος, το ακατάσχετο, κλπ.

Άλλωστε οι όποιες αποζημιώσεις καταφέραμε να πάρουμε και υπόσχονται πως θα δώσουν ή τα όποια έργα, κανένας δε μας τα χάρισε, ούτε ήταν δεδομένο ότι θα τα κερδίζαμε, αν δεν τα διεκδικούσαμε δυναμικά. Η μαζική συμμετοχή του λαού της Καρδίτσας στις 5 Οκτώβρη πέρυσι με πρωτοβουλία της ΕΟΑΣΚ, έπαιξε καταλυτικό ρόλο, με το πλαίσιο πάλης και τα αιτήματα.

Την Τρίτη 12 Οκτώβρη πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η πρώτη συνάντηση των Φορέων και των Επιτροπών Αγώνα Πληγέντων από φυσικές καταστροφές στην οποία πήραμε μέρος. Είναι μια σημαντική επιτυχία στην προσπάθεια συσπείρωσης που κάνουμε όλοι μας, διεκδικώντας το δικαίωμα μας να ζήσουμε στον τόπο μας με αξιοπρέπεια, βάζοντας στην προμετωπίδα αυτού του αγώνα την ικανοποίηση των αναγκών μας όπως αυτές εκφράζονται μέσα από το πλαίσιο αιτημάτων.

Τώρα είναι ανάγκη περισσότερο από ποτέ να εκφραστεί η αλληλεγγύη στους συνανθρώπους μας που έχουν πληγεί και να τους καλέσουμε να αγωνιστούμε όλοι μαζί διεκδικώντας τη ζωή που μας αξίζει.

Με μεγαλύτερη συσπείρωση, με ένταση της πάλης μας μπορούμε να επιβάλλουμε την ικανοποίηση των αιτημάτων μας. Ξέρουμε ότι Κυβέρνηση-Περιφέρειες-Δήμοι είναι απέναντι μας. Είναι οι υπεύθυνοι για τις καταστροφές που έχουμε υποστεί. Μόνο ο δικός μας ενωτικός αγώνας μπορεί να τους αναγκάσει να λάβουν τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά-αντιπυρικά μέτρα και μέτρα αντισεισμικής προστασίας.

Όλοι οι Φορείς και οι Επιτροπές που συμμετείχαμε στη σύσκεψη στην Αθήνα αποφασίσαμε ότι ο επόμενος αγωνιστικός σταθμός στην πορεία διεκδίκησης όλων όσων μας ανήκουν είναι η συγκέντρωση όλων των δυνάμεων στην Αθήνα.  Συμφωνήσαμε με την μαζική μας συμμετοχή, το Σάββατο 6 Νοέμβρη, στις 12 το μεσημέρι  να «βουλιάξουμε» την πλατεία Συντάγματος.

Για την καλύτερη οργάνωση και συντονισμό θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Δ.Σ. της ΕΟΑΣΚ με τις επιτροπές πληγέντων της Καρδίτσας (που συμμετείχαν και αυτές στην Αθήνα) την Πέμπτη 21-10 και ώρα 6.00’ μ.μ. στο Αίθριο της Δημοτικής Αγοράς.

Να καλέσουμε σε αυτή την κατεύθυνση τους Αγροτικούς  Συλλόγους σε σύσκεψη, το Σάββατο 23-10 και ώρα 12.00’ το μεσημέρι στην αίθουσα της ΟΕΒΕ. Ώστε αμέσως μετά να συνεδριάσουν και να κάνουν συσκέψεις με τους αγροτοκτηνοτρόφους της περιοχής τους, για την καλύτερη ενημέρωση, ώστε να έχουμε την μεγαλύτερη συσπείρωση και συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Αθήνας. 

Πρέπει να κατανοήσουμε πως και τα ελάχιστα δεν μας τα χαρίζουν, είναι θέμα διεκδίκησης – αγώνα – πάλης, εν τέλει είναι ζήτημα συσχετισμού δύναμης.

Πλαίσιο αιτημάτων:

  • Να γίνουν άμεσα όλα τα αναγκαία και απαραίτητα αντιπλημμυρικά και   εγγειοβελτιωτικά έργα προστασίας των αγροτικών καλλιεργειών και αγροτικής οδοποιίας, καθώς και όλα τα έργα υποδομής, ο Αχελώος, το φράγμα Μουζακίου, στη Σκοπιά Φαρσάλων, κλπ,.
  • Να κατασκευαστεί κλειστό κύκλωμα άρδευσης για τις ανάγκες όλου του νομού και την εξασφάλιση επαρκούς άρδευσης και ύδρευσης. Να μην ιδιωτικοποιηθεί η διαχείριση των νερών όπως προβλέπει η οδηγία 60/2000 της ΕΕ. Να καταργηθεί το «περιβαλλοντικό» τέλος στο νερό άρδευσης και ύδρευσης.
  • Να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ στο 100% στους αγρότες και κτηνοτρόφους που έχει πληγεί η παραγωγή τους από φυσικές καταστροφές ή νόσους. Να αλλάξει εδώ και τώρα ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ. Ασφάλιση και αποζημίωση της παραγωγής και του κεφαλαίου στο 100% από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση και πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού.
  • Να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις στο 100% και για όλες τις ζημιές σε πάγιο κεφάλαιο και γεωργικές γαίες, καθώς και οι αποζημιώσεις των ενστάσεων.
  • Μέτρα στήριξης του δημόσιου συστήματος Υγείας, του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας στην ύπαιθρο με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και εξοπλισμού μηχανημάτων.
  • Μέτρα προστασίας στα σχολεία για να μην γίνουν πηγή μόλυνσης για όλους. 15 μαθητές το ανώτερο σε κάθε τμήμα. Μέτρα για την ασφαλή μεταφορά των μαθητών. Να κατασκευαστούν άμεσα νέα σχολεία σε Παλαμά και Κοσκινά.
  • Να ανασταλούν οι πληρωμές των υποχρεώσεων των πληγέντων αγροτών μέχρι την αποζημίωσή τους για τις ζημιές τους.

 

Προηγούμενο άρθρο 23 νέα θετικά κρούσματα covid στην Καρδίτσα
Επόμενο άρθρο Συνελήφθη ημεδαπός στον Παλαμά για παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών