Ειδήσεις

Αιφνιδιασμένοι με τα self testing οι φαρμακοποιοί της Καρδίτσας


Αιφνιδιασμένοι δηλώνουν οι φαρμακοποιοί της Καρδίτσας αναφορικά με την ανακοίνωση για τα ατομικά rapid test που θα διατίθενται προς πώληση στα φαρμακεία σε λίγες μέρες και όπου οι πολίτες θα μπορούν να τα προμηθεύονται δωρεάν και να τα κάνουν μόνοι τους στο σπίτι.

Όπως μας επισημαίνει  ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Καρδίτσας κ. Δημήτρης Γαγάτσης οι φαρμακοποιοί βρίσκονται από την αρχή στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την αντιμετώπιση της πανδημίας και αυτό είναι κάτι το οποίο έχουν ήδη αποδείξει (όπως μέσα από τη διαδικασία για τους εμβολιασμούς).

Έτσι, λοιπόν, θέλουν και τώρα να συνδράμουν στην όλη προσπάθεια, ωστόσο δηλώνουν αιφνιδιασμένοι με τις σχετικές ανακοινώσεις για τα ατομικά τεστ που έγιναν την περασμένη Παρασκευή διότι ακόμα γίνονταν ζυμώσεις.

Οι φαρμακοποιοί, δηλαδή, χρειάζονται να αποσαφηνιστούν ορισμένα ζητήματα σε ό,τι έχει κάνει με το πρακτικό μέρος της όλης διαδικασίας, αλλά δηλώνουν και προβληματισμένοι.

Οι προβληματισμοί αυτοί, όπως μας εξηγεί ο κ. Γαγάτσης, έχουν να κάνουν με τον συνωστισμό που θα δημιουργηθεί σε όλα τα φαρμακεία και, άρα, όχι απλά θα υπάρχει επιπλέον δουλειά, αλλά θα είναι και οι ίδιοι με το προσωπικό τους κατά πολύ εκτεθειμένοι στον ιό, σε περίπτωση που υπάρχουν θετικά κρούσματα.

Επίσης, υπάρχουν και οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας που προφανώς θα χρειάζονται περισσότερες εξηγήσεις και οδηγίες και ως εκ τούτου και περισσότερο χρόνο.

Ακόμη, εκείνο το οποίο τους ενδιαφέρει, όπως τονίζει ο κ. Γαγάτσης, είναι όλη αυτή η διαδικασία να διασφαλιστεί με κάποιο τρόπο ότι θα ευοδώσει και θα έχει θετικό αποτέλεσμα για το καλό της υγείας όλων, με την έννοια να το δηλώνουν όντως όλοι όσοι θα βρεθούν θετικοί στον ΕΟΔΥ.

Δεν εστιάζουν, δηλαδή, το ζήτημα της συμβολικής αμοιβής (αν και έχει ειπωθεί ότι μάλλον θα υπάρξει κάποια αποζημίωση) και είναι δεδομένο ότι θα βάλουν … πλάτη και τώρα.

Το μόνο που θέλουν είναι να έχουν έγκαιρα στη διάθεσή τους τις σχετικές οδηγίες και να διασφαλιστεί ότι όλοι θα πράξουν αυτό που πρέπει, με υπευθυνότητα, ώστε να υπάρξει αποτέλεσμα μέσα από όλη αυτή την προσπάθεια.

Ήδη, πάντως, είναι αρκετοί οι Καρδιτσιώτες εκείνοι οι οποίοι σπεύδουν στον φαρμακοποιό τους για να ρωτήσουν πως θα χρησιμοποιούν  το τεστ και πως ακριβώς θα γίνεται.

Κάθε πολίτης, λοιπόν, από το τέλος Μαρτίου – αρχές Απριλίου θα μπορεί να προμηθεύεται από το φαρμακείο της γειτονιάς του ένα δωρεάν τεστ εβδομαδιαίως με την επίδειξη του αριθμού ΑΜΚΑ, ώστε να μπορεί να επιτηρεί ατομικά την υγεία του και τη μεταδοτικότητα του ιού σε περίπτωση που νοσήσει κάποιος στο περιβάλλον του.

Ο πολίτης θα μπορεί, τηρώντας απαραίτητα τους κανόνες υγιεινής των χεριών, να λαμβάνει δείγμα σάλιου με τον ειδικό στυλεό, που θα υπάρχει στην συσκευασία, από το στόμα και να κάνει το τεστ.

Η συσκευασία περιλαμβάνει τον ειδικό ανιχνευτή του κοροναϊοόυ, όπου θα μπορεί κάποιος εύκολα να τοποθετεί το δείγμα προκειμένου να δείξει το τελικό αποτέλεσμα.

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε μέσα από 12 ερωταπαντήσεις

  1. Είναι δύσκολο να κάνω το τεστ μόνος μου;
    Όχι. Μιλάμε για τεστ που πραγματοποιούνται κατ’οίκον χωρίς την υποστήριξη επαγγελματία υγείας. Θα υπάρξουν βίντεο και φυλλάδια με οδηγίες για τη διενέργεια τεστ από τον κάθε πολίτη ατομικά.
  2. Είναι αξιόπιστο το τεστ;

Ναι, τα οικιακά ατομικά τεστ έχουν υψηλό βαθμό ευαισθησίας και εγκυρότητας που προσεγγίζει το 95-99%.

  1. Τι κάνω αν βρεθώ θετικός;

Ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ που προβλέπει δήλωση του θετικού κρούσματος (σε ειδική πλατφόρμα που θα ανακοινωθεί) και επανέλεγχο σε δομή υγείας. Η θετική διάγνωση του οικιακού τεστ δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βεβαίωση για άδεια από την εργασία χωρίς επανέλεγχο.

  1. Μπορώ να κάνω παραπάνω τεστ;

Κάθε πολίτης/κάτοχος ΑΜΚΑ δικαιούται τέσσερα τεστ το μήνα που μπορεί να προμηθεύεται από το φαρμακείο της γειτονιάς του.

  1. Μπορώ να το κάνω στο φαρμακείο;

Τα συγκεκριμένα τεστ είναι εύκολα στη χρήση και προορίζονται για κατ’οίκον χρήση. Εφόσον ωστόσο υπάρχουν πολίτες που επιθυμούν να έχουν βοήθεια ή καθοδήγηση αυτό μπορεί να γίνεται από τον/την φαρμακοποιό με μια μικρή οικονομική επιβάρυνση για την υπηρεσία που παρέχει.

  1. Αν είμαι θετικός, πού το δηλώνω;

Απαντήθηκε παραπάνω.

  1. Πληρώνω για το τεστ;

Όχι, τα τεστ είναι δωρεάν. Παράλληλα με τη δωρεάν διάθεση θα ανοίξει και η δυνατότητα προμήθειας ατομικών τεστ μέσω των φαρμακείων στις τιμές που θα προκύψουν στο πλαίσιο της ελεύθερης αγοράς.

  1. Θα διατίθεται μόνο από φαρμακεία; Θα πληρώνω τον φαρμακοποιό;
    Απαντήθηκε παραπάνω.
  2. Πόσα τεστ δικαιούται μια οικογένεια;

Τέσσερα τεστ ανά άτομο. Οι γονείς ανηλίκων τέκνων θα μπορούν να προμηθεύονται οι ίδιοι τα τεστ των παιδιών τους. Τα οικιακά τεστ μπορούν να πραγματοποιηθούν χωρίς υποστήριξη επαγγελματία υγείας από τις ηλικίες 14 και άνω.

  1. Είναι διαφορετικά τα self test από τα rapid test;
    Ναι είναι πιο εύκολα στη χρήση. Συγκεκριμένα είναι τεστ ρινικά και σιέλου και όχι ρινοφαρυγγικά ή στοματοφαρυγγικά.
  2. Τι ωφελεί να κάνω το τεστ αν δεν το δηλώσω κάπου;
    Είναι πρακτικά αδύνατον να ελεγχθεί κεντρικά η τακτική διενέργεια τεστ σε τόσο μεγάλη κλίμακα. Ωστόσο τα θετικά τεστ θα δηλώνονται με βάση τις οδηγίες του ΕΟΔΥ για να υπάρχει καλύτερη επιδημιολογική επιτήρηση και ιχνηλάτηση.
  3. Μπορώ να παραλάβω τεστ και για άλλα μέλη της οικογένειάς μου;

Ναι για τα συνδεδεμένα ανήλικα μέλη από τους κηδεμόνες τους.

Προηγούμενο άρθρο Το πρόγραμμα εορτασμού της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου στην Καρδίτσα
Επόμενο άρθρο Αποτελέσματα ελέγχων για τα μέτρα αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού στη Θεσσαλία