Ειδήσεις

Άκου να δεις… ιστορίες από τη Τουρκοκρατία!!!


Τρίτη 29 Μαϊου 1453. Η Κωνσταντινούπολη είναι στα χέρια του Μωάμεθ. Οι Τούρκοι σκοτώνουν, αρπάζουν, αιχμαλωτίζουν, βιάζουν. Θρήνος, οδυρμός δεν σταματά το τσεκούρι των Τούρκων, ούτε οι πόρτες των εκκλησιών..Η μαύρη, βέβηλη σκιά των βαρβάρων κράτησε τετρακόσια χρόνια.

Ο ραγιάς όμως δεν ήταν απαθής, ζυμωνόταν με την ιδέα του ξεσηκωμού, ζούσε για την Θρησκεία και την Πατρίδα, όπως τονίζει ο  Μακρυγιάνης. Μέσα στους μαύρους αιώνες γαλουχήθηκε με την Μεγάλη Ιδέα  του Γένους. Στα πρώτα διακόσια χρόνια της σκλαβιάς δεν υπάρχουν σχολεία, οι Τούρκοι δεν το επέτρεπαν, έτσι οι μοναχοί στα μοναστήρια δίδασκαν στο λεγόμενο ” κρυφό σχολειό” λίγα γράμματα, τους μιλούσαν για την πατρίδα τη θρησκεία ,την οικογένεια..

Με μικρά κείμενα και εικόνες μέσα από μια όμορφη χρονογραμμή που την έκανε ακόμη πιο όμορφη η πολυτελής εκτύπωση της Εκτυπωτικής Καρδίτσας, μαζί με τα παιδιά στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ Δήμου Καρδίτσας ξετυλίξαμε το κουβάρι της Ελληνικής Επανάστασης.

Τα παιδιά άκουσαν για την Άλωση της Πόλης, το κρυφό σχολειό, της ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας..  Διαβάσαμε το ενδιαφέρον βιβλίο «Γαλανόλευκη σημαία» της Ματουλας Τολκα από τις εκδόσεις «Λιβάνη» και το «Επανάσταση 1821» της Σοφίας Ζαραμπούκα, από τις εκδόσεις Πατάκη, χορέψαμε το χορό του Ζαλόγγου και κατασκευάσαμε τις δικές μας σημαίες – λάβαρα του 1821..,με διάφορα χρώματα και παραστάσεις και την φράση “Ελευθερία ή θάνατος”.

Τέλος μέσα από τις όμορφες καλοκαιρινές δράσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης με τίτλο «Αριθμός Φύλλου», πήραμε κομμάτια από τη δράση «Κωδικός Φιλικός» και φτιάξαμε τους δικούς μας κρυπτογραφημένους κώδικες!!!

Την Πέμπτη και την Παρασκευή θα ασχοληθούμε με τις μεγάλες μάχες της επανάστασης!!!

Οι δράσεις θα πραγματοποιούνται κάθε πρωί από τις 10:30 έως τις 12:30 και απευθύνονται κυρίως σε παιδιά που έχουν τελειώσει την Α΄ Δημοτικού έως και 14 ετών, διότι οι περισσότερες απαιτούν γραφή και ανάγνωση.

Παιδιά κάτω των 7 ετών, πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικα καθ’ όλη τη διάρκεια των δράσεων.

Τα παιδιά καλό θα είναι να έχουν μαζί τους καπέλο, γυαλιά ηλίου, νερό και μία κασετίνα με μολύβι, ξύστρα, σβήστρα, ξυλομπογιές ή μαρκαδόρους, ψαλίδι και κόλλα stick, ώστε να αποφύγουμε τις κοινές επαφές με τα ίδια αντικείμενα. Εμείς από την πλευρά μας θα τα προμηθεύουμε με γάντια και αντισηπτικό υγρό και φυσικά θα φροντίσουμε να τηρούνται οι αποστάσεις και τα μέτρα ασφαλείας.

Λόγω των μικρών χώρων των βιβλιοθηκών και των σχετικών οδηγιών του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, φέτος το καλοκαίρι ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ η παραμονή των παιδιών στον εσωτερικό χώρο των παιδικών βιβλιοθηκών, παρά μόνο για λίγα λεπτά, 2 ή 3 παιδιά ανάλογα με τα τετραγωνικά της κάθε βιβλιοθήκης, με μάσκα προστασίας και με σκοπό το δανεισμό βιβλίων ή την επιστροφή βιβλίων που δανείστηκαν.

Αναλυτικό πρόγραμμα λειτουργίας της κάθε βιβλιοθήκης, καθώς και τις δράσεις που θα πραγματοποιούν, μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας, και στις σελίδες των παιδικών βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ. στο Facebook: Παιδικές Βιβλιοθήκες Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας & Παιδικές Βιβλιοθήκες Καρδίτσας και στους πίνακες ανακοινώσεων των Παιδικών Βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ.

Έλα στις Παιδικές Βιβλιοθήκες, να διαβάσεις, να ερευνήσεις, να ακούσεις, να δεις, να μάθεις, να δημιουργήσεις, να παίξεις και να χαρείς…

Γιατί κι αυτό το καλοκαίρι ερχόμαστε κοντά… μόνο με τα βιβλία!!!

 

Προηγούμενο άρθρο Νέα εποχή στις σχέσεις του Δήμου Καρδίτσας με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Επόμενο άρθρο 39 νέα θετικά κρούσματα covid στην Καρδίτσα