Ειδήσεις

Άκου να δεις… ιστορίες από την Επανάσταση – Οι μεγάλες μάχες του Αγώνα!!!


Συνέχεια στην ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 είχε το διήμερο Πέμπτης και Παρασκευής 15 & 16 Ιουλίου, στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας.

Μέσα από τη μεγάλη χρονογραμμή της Ελληνικής Επανάστασης που τόσο ωραία τύπωσε η Εκτυπωτικη Καρδίτσα;, αλλά και από το ωραίο βιβλίο της Μαρίας Δασκαλάκη «Οι μεγάλες μάχες του 1821», από τις εκδόσεις Μίνωας, τα παιδιά έμαθαν, ξανάκουσαν για τις μεγάλες μάχες του αγώνα και τους πρωταγωνιστές τους  και χρωμάτισαν τα πορτραίτα αυτών.

Με τα νεροπίστολά τους στο ένα χέρι και τα λάβαρα στο άλλο, έγιναν αρματολοί  και κλέφτες και πολέμησαν, έστω και εικονικά, γενναία!!!

Στο βιβλίο της Αθηνάς Ντάσιου  «Κωνσταντής ο γενίτσαρος που δεν ξέχασε», από τις εκδόσεις Άθως, βρήκαμε αξίες, όπως η πίστη στο Χριστό, η ελπίδα, το θάρρος η δύναμη, η φιλία η ελευθερία, που μιλάνε στην καρδιά και μας ρίχνουν στη φωτιά, στον αγώνα για ζωή.

«Εγώ Γραικός γεννήθηκα, Γραικός και θα πεθάνω». «Και ο Διάκος, ο πρωτομάρτυς, αιχμαλωτίσθη, ωλοκαυτώθει, οβελοπέραστος ως κριός». Τα απάνθρωπα βασανιστήρια, στα οποία υπέβαλλαν τους Έλληνες οι Τούρκοι κατακτητές, σωματικά και ψυχικά, αλλά τον «φόρο αίματος», δηλαδή το παιδομάζωμα, που ενάντια στην ανθρώπινη ηθική  έφτιαχνε γενίτσαρους.!

Ένα πείραμα στην βιβλιοθήκη με όλες τις αισθήσεις να βρίσκονται σε καθεστώς αδιεξόδου, πόνου, απόγνωσης, φιμωμένοι, χωρίς να ακούμε τους ήχους της ζωής, δεμένοι χωρίς αγκαλιές, γονατισμένοι αγωνιστήκαμε για να πάρουμε πίσω την ελευθερία μας. Μισό λεπτό σκλαβιάς, φτάνει να μας αφυπνίσει, να μας φτιάξει μια γροθιά…

Τέλος πολλές κατασκευές με καθημερινά αξεσουάρ της εποχής, όπως φέσια και τσαρούχια έδωσαν μια δημιουργική διάσταση στις παιδικές βιβλιοθήκες, αλλά και η αναπαράσταση της πυρπόλησης της Ναυαρχίδας των Τούρκων με χάρτινα καραβάκια, ενθουσίασε τα παιδιά!!!

Από Δευτέρα 19 Ιουλίου έως και την Τετάρτη 21 Ιουλίου,  θα ασχοληθούμε με τις τελευταίες μάχες της επανάστασης και την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους!!!

Οι δράσεις θα πραγματοποιούνται κάθε πρωί από τις 10:30 έως τις 12:30 και απευθύνονται κυρίως σε παιδιά που έχουν τελειώσει την Α΄ Δημοτικού έως και 14 ετών, διότι οι περισσότερες απαιτούν γραφή και ανάγνωση.

Παιδιά κάτω των 7 ετών, πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικα καθ’ όλη τη διάρκεια των δράσεων.

Τα παιδιά καλό θα είναι να έχουν μαζί τους καπέλο, γυαλιά ηλίου, νερό και μία κασετίνα με μολύβι, ξύστρα, σβήστρα, ξυλομπογιές ή μαρκαδόρους, ψαλίδι και κόλλα stick, ώστε να αποφύγουμε τις κοινές επαφές με τα ίδια αντικείμενα. Εμείς από την πλευρά μας θα τα προμηθεύουμε με γάντια και αντισηπτικό υγρό και φυσικά θα φροντίσουμε να τηρούνται οι αποστάσεις και τα μέτρα ασφαλείας.

Λόγω των μικρών χώρων των βιβλιοθηκών και των σχετικών οδηγιών του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, φέτος το καλοκαίρι ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ η παραμονή των παιδιών στον εσωτερικό χώρο των παιδικών βιβλιοθηκών, παρά μόνο για λίγα λεπτά, 2 ή 3 παιδιά ανάλογα με τα τετραγωνικά της κάθε βιβλιοθήκης, με μάσκα προστασίας και με σκοπό το δανεισμό βιβλίων ή την επιστροφή βιβλίων που δανείστηκαν.

Αναλυτικό πρόγραμμα λειτουργίας της κάθε βιβλιοθήκης, καθώς και τις δράσεις που θα πραγματοποιούν, μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας, και στις σελίδες των παιδικών βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ. στο Facebook: Παιδικές Βιβλιοθήκες Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας & Παιδικές Βιβλιοθήκες Καρδίτσας και στους πίνακες ανακοινώσεων των Παιδικών Βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ.

Έλα στις Παιδικές Βιβλιοθήκες, να διαβάσεις, να ερευνήσεις, να ακούσεις, να δεις, να μάθεις, να δημιουργήσεις, να παίξεις και να χαρείς…

Γιατί κι αυτό το καλοκαίρι ερχόμαστε κοντά… μόνο με τα βιβλία!!!

 

Προηγούμενο άρθρο Τον Δημήτρη Ρήτα για την πρόσφατη βράβευση του συνεχάρη ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Β. Τσιάκος
Επόμενο άρθρο Διαδικτυακή διάλεξη για τη διαλειμματική νηστεία και την αποφυγή νόσων