Ειδήσεις

Άκου να δεις… ιστορίες από τους Αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες!!!


Μ’ ένα ωραίο αφιέρωμα στους Αρχαίους Ολυμπιακούς αγώνες, συνεχίστηκαν την Πέμπτη και την Παρασκευή οι Καλοκαιρινές δραστηριότητες ανάγνωσης και δημιουργικότητας στις παιδικές βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας.

Αυτοί οι φοβεροί μας πρόγονοι!!!!!, οι αρχαίοι Έλληνες ήταν σοφοί άνθρωποι. Φιλοσοφούσαν, έτρωγαν, έπιναν και είχαν έμπνευση για πράγματα σπουδαία και μοναδικά, όπως οι Ολυμπιακοί αγώνες, που στον παλμό τους κάθε  τέσσερα χρόνια ζουν, χαίρονται και δημιουργούν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, αν και…. δε φιλοσοφούν πια τόσο πολύ!!

Η ιστορία και πορεία των Ολυμπιακών αγώνων, το «Αθάνατο Αρχαίο Ελληνικό πνεύμα» είναι μια κληρονομιά για τον καθένα μας  γιατί στον αγώνα της ζωής όλοι μπορούμε να στεφθούμε νικητές.

3000 χρόνια πριν ξεκίνησαν οι Ολυμπιακοί αγώνες στην αρχαία Ολυμπία κι εμείς στη βιβλιοθήκη μας δεν αγωνιστήκαμε για χρυσάφι, αγωνιστήκαμε για ένα κλαδί αγριελιάς όπως οι  πρόγονοί μας. Ένα απλό, τιμημένο, πολύτιμο έπαθλο.

Το καταπληκτικό βιβλίο «Αρχαία Ολυμπία και Ολυμπιακοί αγώνες», από τις  εκδόσεις Στρατίκη περιγράφει τους πλούσιους μύθους για την αρχαία Ολυμπία. Η Αταλάντη, η μεγάλη αθλήτρια που νίκησε όλους τους άντρες σε αγώνες, μας ενθουσίασε γιατί η ύπαρξη των γυναικείων αγώνων ήταν ένα από τα καλύτερα κρυμμένα μυστικά της ιστορίας!!!!!!

Μιλήσαμε για την ζωή στην Αρχαία Ελλάδα και τα αγωνίσματα των Ολυμπιακών αγώνων, τα συγκρίναμε με τα σημερινά, ποιες οι ομοιότητές τους, ποιες οι διαφορές τους.

Διαβάσαμε βιβλία όπως οι «Ολυμπιακοί Αγώνες και Ολυμπιακό Πνεύμα» της Μιμικάννας Αναστασάκη από τις εκδόσεις Ατραπό και «Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αρχαία Ελλάδα – Αγώνες δρόμου & Πένταθλο» της Μάρης Γιαννακούρου – Γαλέρου, από τις εκδόσεις Παπαδόπουλου, έτσι ώστε να γνωρίσουν τα παιδιά καλύτερα τους κανόνες των αγωνισμάτων της τότε εποχής, αλλά και σπουδαίους Ολυμπιονίκες όπως ο Μίλων ο Κροτωνιάτης, ο Διαγόρας ο Ρόδιος κ.α. .

Τέλος μετατρέψαμε τους εξωτερικούς χώρους των παιδικών βιβλιοθηκών, τα πάρκα και τις πλατείες, σε αρχαία στάδια και οι μικροί μας φίλοι αγωνίστηκαν σε αθλήματα όπως, το μήκος από βατήρα, η σφαιροβολία, η δισκοβολία και ο ακοντισμός, χωρίς κανένα έπαθλο, με ευγενή άμιλλα και συναδελφικότητα!!!

Την επόμενη εβδομάδα οι δράσεις θα είναι αφιερωμένες στον Κυκλαδικό Πολιτισμό και στο Βυζάντιο!!!

Οι δράσεις θα πραγματοποιούνται κάθε πρωί από τις 10:30 έως τις 12:30 και απευθύνονται κυρίως σε παιδιά που έχουν τελειώσει την Α΄ Δημοτικού έως και 14 ετών, διότι οι περισσότερες απαιτούν γραφή και ανάγνωση.

Παιδιά κάτω των 7 ετών, πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικα καθ’ όλη τη διάρκεια των δράσεων.

Τα παιδιά καλό θα είναι να έχουν μαζί τους καπέλο, γυαλιά ηλίου, νερό και μία κασετίνα με μολύβι, ξύστρα, σβήστρα, ξυλομπογιές ή μαρκαδόρους, ψαλίδι και κόλλα stick, ώστε να αποφύγουμε τις κοινές επαφές με τα ίδια αντικείμενα. Εμείς από την πλευρά μας θα τα προμηθεύουμε με γάντια και αντισηπτικό υγρό και φυσικά θα φροντίσουμε να τηρούνται οι αποστάσεις και τα μέτρα ασφαλείας.

Λόγω των μικρών χώρων των βιβλιοθηκών και των σχετικών οδηγιών του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, φέτος το καλοκαίρι δεν επιτρεπεται η παραμονή των παιδιών στον εσωτερικό χώρο των παιδικών βιβλιοθηκών, παρά μόνο για λίγα λεπτά, 2 ή 3 παιδιά ανάλογα με τα τετραγωνικά της κάθε βιβλιοθήκης, με μάσκα προστασίας και με σκοπό το δανεισμό βιβλίων ή την επιστροφή βιβλίων που δανείστηκαν.

Αναλυτικό πρόγραμμα λειτουργίας της κάθε βιβλιοθήκης, καθώς και τις δράσεις που θα πραγματοποιούν, μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας, και στις σελίδες των παιδικών βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ. στο Facebook: Παιδικές Βιβλιοθήκες Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας & Παιδικές Βιβλιοθήκες Καρδίτσας και στους πίνακες ανακοινώσεων των Παιδικών Βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ.

Έλα στις Παιδικές Βιβλιοθήκες, να διαβάσεις, να ερευνήσεις, να ακούσεις, να δεις, να μάθεις, να δημιουργήσεις, να παίξεις και να χαρείς…

Γιατί κι αυτό το καλοκαίρι ερχόμαστε κοντά… μόνο με τα βιβλία!!!

 

Προηγούμενο άρθρο Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την Τράπεζα Πειραιώς στο Μουζάκι
Επόμενο άρθρο Αρνητικά όλα τα rapid tests που έγιναν στην Καρδίτσα