Ειδήσεις

Άκου να δεις… μάχες από την Ελληνική Επανάσταση, γραμμένες με σύμβολα!!!


Με μια πρωτότυπη δράση, άλλο ένα συναρπαστικό καλοκαίρι γεμάτο δημιουργία και ανάγνωση, έφτασε στο τέλος του, στις παιδικές βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας, στα πλαίσια των καλοκαιρινών δραστηριοτήτων ανάγνωσης και δημιουργικότητας, που για 9η συνεχόμενη χρονιά γέμισαν δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο των παιδιών.

Με τη γλώσσα των σημείων, με αφηρημένα αλλά και γεωμετρικά σχήματα, καταγράψαμε στις παιδικές βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας, ιστορικά γεγονότα της επανάστασης του 1821, όπως η Warja Lavater, η Ελβετή καλλιτέχνης και εικονογράφος η οποία δημιούργησε βιβλία- ακορντεόν με δυναμικά σύμβολα και καθόλου λέξεις.  Τα κλασικά παραμύθια, ύστερα από την εξερεύνησή της  και την δημιουργία μίας παγκόσμιας γλώσσας συμβόλων προσιτή σε όλους, πήραν μια διαφορετική μορφή.

Ενθαρρύναμε κι εμείς τα παιδιά να εκφραστούν καλλιτεχνικά, όπως και η Warja Lavater, ώστε να αποτυπώσουν με σύμβολα και σχήματα, ιστορικές μάχες από την ελληνική επανάσταση, τους ήρωες, τα κατορθώματα… μέσα από αναγνώσεις των βιβλίων «Οι μεγάλες μάχες του 1821» της Μαρίας Δασκαλάκη, από τις εκδόσεις Μίνωας. ¨Τα Ελληνάκια» της Ευγενίας Φακίνου, από τις εκδόσεις Κέδρος  και «Κλέφτικα και ιστορικά τραγούδια» του Νικολάου Γ. Πολίτη, από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος!!!

Η δράση ήταν μια ιδέα της Κυρίας Ειρήνης Βοκοτοπούλου, από  παλιότερες καλοκαιρινές εκστρατείες που οργάνωσαν η μη κερδοσκοπική εταιρία Future Library και η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

Για άλλη μια χρονιά, ένα μεγάλο ευχαριστώ στους εθελοντές των δράσεων μας, στην Εκτυπωτικη Καρδιτσας για τις υπέροχες εκτυπώσεις της μεγάλης  χρονογραμμής της Ελληνικής Επανάστασης τα τοπικά έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα, που τόσο ωραία πρόβαλαν και φέτος τις δράσεις μας και φυσικά στους γονείς που για άλλη μια χρονιά, προέτρεψαν τα παιδιά τους να συμμετέχουν στις δράσεις μας!!!

Οι παιδικές βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας θα ξεκινήσουν την απογευματινή λειτουργία τους τη Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου και κάθε απόγευμα 4-7 (θα ανακοινωθεί αναλυτικά το πρόγραμμα λειτουργίας), ενώ για άλλη μια χρονιά θα συμμετέχουν με 2 δράσεις στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας που θα πραγματοποιηθεί από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου.

Κι αυτό το καλοκαίρι ήρθαμε κοντά… μόνο με τα βιβλία!!!

Προηγούμενο άρθρο Αποτελέσματα rapid tests στην Καρδίτσα
Επόμενο άρθρο Εκκλησιαστικά νέα – Το πρόγραμμα του Μητροπολίτη