Ειδήσεις

Άλλα λόγια… για τις γερμανικές αποζημιώσεις από την ΥΠΕΞ της Γερμανίας


«”Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε”  για τις γερμανικές επανορθώσεις – πολεμικές αποζημιώσεις που οφείλει η ΟΔ Γερμανίας για τα κατοχικά εγκλήματα των ναζί σε βάρος του ελληνικού λαού και της χώρας μας γενικότερα, ήταν όσα ακούσαμε κατά την επίσκεψη της ΥΠΕΞ ΟΔ Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ, πριν λίγες μέρες στην Αθήνα», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ.

Συνεχίζοντας η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ αναφέρει:

«Η κ. Μπέρμποκ, ξόφλησε… αναλαμβάνοντας, απλώς, το βάρος της “ηθικής ευθύνης” -όπως έκαναν και άλλοι Γερμανοί κυβερνητικοί και πολιτειακοί παράγοντες προηγούμενα. Περιορίστηκε να πει πως “η Γερμανία φέρει για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μια αδιανόητη ενοχή και νιώθει κανείς πόσο οδυνηρό εξακολουθεί να είναι αυτό το θέμα στην Ελλάδα.  Καταλαβαίνω  ότι, σε αντίθεση με τη Γερμανία, η ελληνική κυβέρνηση δεν θεωρεί λήξαν το νομικό αυτό θέμα (σ.σ.: αποσιωπώντας τις πολιτικές ευθύνες και τη διεθνή διάσταση του θέματος). Θεωρώ ότι έχουμε μια καλή βάση πάνω στην οποία μπορούμε να χτίσουμε  περισσότερο” πρόσθεσε, για να συνεχίσει: “…Ως νέα γερμανική κυβέρνηση προτιθέμεθα να μάθουμε από την Ιστορία, να χτίσουμε τις βάσεις για τις επόμενες γενιές, ακόμη και αν έχουμε διαφορετικές απόψεις στα νομικά θέματα”.

Το αποκαλυπτικότερο για τις προθέσεις της Γερμανίας –  επισήμανε πως  “είναι σημαντικό να δούμε πού μπορούν να υπάρξουν επενδύσεις σε πόλεις και χωριά που επλήγησαν από τη γερμανική κατοχή, καθώς και η στήριξη της εβραϊκής κοινότητας”. Τέλος, είπε: “Η κοινή ιστορική μελέτη είναι σημαντική έτσι ώστε να αναγνωρίσουμε από κοινού και να κατατάξουμε τα εγκλήματα που ακόμα δεν έχουν τύχει επεξεργασίας(!). Γνωρίζουμε ότι αυτό δεν υποκαθιστά τις επανορθώσεις που εσείς επιθυμείτε και δεν αντισταθμίζει το άδικο το οποίο διέπραξε η Γερμανία -μεγάλη η χάρη της που αναγνωρίζει και το άδικο.

Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, ο Έλληνας ΥΠΕΞ Ν. Δένδιας, προηγούμενα, απλώς υπενθύμισε πως υπάρχει και αυτό το θέμα (σ.σ.: των γερμανικών αποζημιώσεων) και πως η κυβέρνηση έχει καταθέσει και σχετικό αίτημα στο ΥΠΕΞ της ΟΔΓ -έτσι απλά, τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο…

Είναι γεγονός, επίσης, ότι και κατά την προηγηθείσα επίσκεψη του Καγκελάριου της ΟΔ Γερμανίας κ. Σολτς στη Θεσσαλονίκη πριν ένα μήνα, το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων δεν απασχόλησε, ούτε καν το έθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, παραπέμποντας τη λύση του στις ελληνικές καλένδες. Ο καημός, προφανώς, να μη διαταραχτούν οι καλές σχέσεις με τη μεγάλη φίλη και σύμμαχο Γερμανία στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, επιβάλλει τη σιωπή για την κυβέρνηση…

Να θυμίσουμε, ακόμα, ότι η Ελληνική Βουλή στο σχετικό ψήφισμά της για τις γερμανικές επανορθώσεις αποφεύγει να δεσμεύει την κυβέρνηση για συγκεκριμένες ενέργειες για τη διεκδίκησή τους, ενώ το πόρισμα τεκμηριώνει το αίτημα για τις γερμανικές επανορθώσεις. Το ψήφισμα αυτό, θυμίζουμε, υπερψήφισαν όλα τα αστικά κόμματα, ενώ το ΚΚΕ κατέθεσε  ξεχωριστό ψήφισμα με τις θέσεις του που καλούσαν την κυβέρνηση  να διεκδικήσει,  εδώ και τώρα, με συγκεκριμένες ενέργειες και δράσεις, τις γερμανικές αποζημιώσεις. Αυτή είναι η διαφορά…

Απ’ όσα παραπάνω αναφέρονται προκύπτουν συγκεκριμένα συμπεράσματα και ευθύνες.

Η ΟΔΓ επιμένει να αρνείται να πληρώσει τις επανορθώσεις – πολεμικές αποζημιώσεις  που  έχουν αποφασιστεί σε διεθνείς διασκέψεις (Παρίσι – Λονδίνο) μετά τη λήξη του Β’ ΠΠ, να δοθούν στη χώρα μας. Η ηγεσία της Γερμανίας αναγνωρίζει, μεν, την …ηθική ευθύνη της για τα ναζιστικά εγκλήματα και τις τεράστιες υλικές και άλλες καταστροφές  στη χώρα μας (πώς θα μπορούσε, άλλωστε διαφορετικά), αρνείται όμως να πληρώσει γι’αυτά, κάτι που σημαίνει πως και η αναγνώριση της “ηθικής ευθύνης” είναι υποκριτική.

Το θέμα βαραίνει περισσότερο καθώς  η τακτική της γερμανικής κυβέρνησης αποσκοπεί στο να ξεγελάσει τον ελληνικό λαό καθώς, προσπαθώντας να ξεφύγει από το πρόβλημα, προτείνει πως “…είναι σημαντικό να δούμε πού μπορούν να υπάρξουν επενδύσεις σε πόλεις και χωριά που επλήγησαν από τη γερμανική κατοχή, καθώς και η στήριξη της εβραϊκής κοινότητας”. Μάλιστα(!), έτσι πάνε να παρακάμψουν το απαράγραπτο δικαίωμα του λαού μας για τις γερμανικές επανορθώσεις… Επιπρόσθετα, για να αποπροσανατολιστεί ο λαός μας, η γερμανική προπαγάνδα αναθέτει στα λογής “γερμανικής κοπής” και χρηματοδότησης “ευαγή ιδρύματα και προγράμματα” – όπως τα γνωστά: “Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον”, “Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας” και το, επίσης γνωστό, Πρόγραμμα “Μνήμες Κατοχής” (MOG) που προωθείται να διδάσκεται στα σχολεία μας… -να μάθουμε την ιστορία της Κατοχής με την οπτική των ναζί και των δοσίλογων συνεργατών τους! Γιατί, αυτό ακριβώς προωθεί, η κ. Μπέρμποκ λέγοντας ότι “…ως νέα γερμανική κυβέρνηση, προτιθέμεθα να μάθουμε από την Ιστορία, να χτίσουμε τις βάσεις για τις επόμενες γενιές, ακόμη και αν έχουμε διαφορετικές απόψεις στα νομικά θέματα”.

Σε κάθε περίπτωση, εδώ προβάλλουν οι σοβαρές ευθύνες των ελληνικών κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ όχι μόνον γιατί δεν διεκδίκησαν μέχρι σήμερα, στην πράξη, τις οφειλόμενες γερμανικές επανορθώσεις – πολεμικές αποζημιώσεις. Αλλά, επιπρόσθετα, και γιατί με τις πράξεις και κυρίως τις παραλείψεις τους δίνουν προσχήματα στη γερμανική πλευρά για να συνεχίζει την προκλητική τακτική άρνησης της ικανοποίησης του δίκαιου και απαράγραπτου δικαιώματος – απαίτησης του λαού μας για την πληρωμή των γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων.

Είναι απαράδεκτο και απόλυτα κατακριτέο, επίσης, το γεγονός πως τα αστικά κόμματα ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ συμφωνούν και επιτρέπουν τη λειτουργία των “γερμανικής κοπής” Ιδρυμάτων και  του Προγράμματος “Μνήμες Κατοχής” (MOG) που προωθεί η γερμανική πλευρά με στόχο την άμβλυνση της μνήμης του λαού μας για τα ναζιστικά εγκλήματα και την υπονόμευση του δίκαιου αιτήματος του λαού μας για τις γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις. Και αποτελεί τεράστια πρόκληση για τον λαό μας και προσβολή για τα θύματα του ναζισμού ότι εκλεγμένοι εκπρόσωποι της Τοπικής Διοίκησης (δήμαρχοι προσκείμενοι στο κυβερνητικό κόμμα και όχι μόνον) και  κάποιοι διανοούμενοι, πανεπιστημιακοί γνωστοί και μη εξαιρετέοι, εξωραΐζουν, συμμετέχουν και προπαγανδίζουν τέτοιες δράσεις που προσβάλλουν βάναυσα τη μνήμη των θυμάτων του ναζισμού, αλλά και γενικότερα τον λαό μας που υπέστη τα πάνδεινα από τον ναζί κατακτητή.

Η Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ), μαζί με το ΚΚΕ, σταθερά αντιπαλεύει με όλους τους τρόπους και τα μέσα που διατίθενται, κάθε προσπάθεια παραχάραξης της Ιστορίας του Β’ ΠΠ και διαστρέβλωσης της Ιστορίας της Αντίστασης στη χώρα μας. Συνεχίζει να αποκαλύπτει και καταγγέλλει μεθοδεύσεις που στοχεύουν στην αποσιώπηση των ναζιστικών εγκλημάτων και την αθώωση του ναζισμού.

Με πρωτοβουλία της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και του ΚΚΕ έχει έρθει κατ’ επανάληψη το θέμα της διεκδίκησης των γερμανικών επανορθώσεων τόσο στη Βουλή όσο και σε διεθνή φόρα και οργανισμούς όπως η ΕΕ (σχετική Αναφορά της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ κατέθεσε το ΚΚΕ στο Ευρωκοινοβούλιο τελευταία). Ενώ η FIR (Διεθνής Ομοσπονδία Αντιστασιακών / Αντιφασιστικών Οργανώσεων) με αίτημα-παρέμβαση της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ στο Συνέδριό της με ομόφωνο ψήφισμά της υποστηρίζει σταθερά το δίκαιο αίτημα του λαού μας να πληρώσει η ΟΔ Γερμανίας τις Πολεμικές Επανορθώσεις στην Ελλάδα. Κάτι που επιβεβαίωσε και τελευταία με ανακοίνωση-παρέμβασή της η FIR με αφορμή την επίσκεψη της ΥΠΕΞ της ΟΔ Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ. Η Διεθνής Ομοσπονδία Αντιστασιακών/Αντιφασιστών (FIR) εκφράζει την απογοήτευσή της για την άρνηση της ΟΔ Γερμανίας να συζητήσει για την πληρωμή των πολεμικών αποζημιώσεων στην Ελλάδα και επισημαίνει πως η FIR και τα μέλη της συνεχίζουν να στηρίζουν το αίτημα της Ελλάδας για την απόδοση των απαιτούμενων αποζημιώσεων και επανορθώσεων.

Οι εργαζόμενοι, ο ελληνικός λαός, πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα για τις ευθύνες όλων των αστικών κομμάτων που σκόπιμα αποφεύγουν να διεκδικήσουν τις αναγνωρισμένες από διεθνείς διασκέψεις δίκαιες απαιτήσεις της Ελλάδας για τις γερμανικές επανορθώσεις. Ακόμα πρέπει να καταδικάσουν και να μην επιτρέψουν την υλοποίηση των απαράδεκτων σκοπών που προωθούνται με τη συνδρομή ημετέρων και προθύμων της εξουσίας, εκλεγμένων ή μη, που προσφεύγουν στα λογής γερμανικής κοπής Προγράμματα που υπονομεύουν το δίκαιο αίτημα του Ελληνικού λαού.

Ως ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, που αντιπροσωπεύουμε και εκφράζουμε τον κόσμο της ΕΑΜικής Αντίστασης, τους/τις μαχητές/τριες του ΔΣΕ, τους Φίλους και Απογόνους της Αντίστασης, συνεχίζουμε τον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση».

 

Προηγούμενο άρθρο Κάλεσμα της Περιφέρειας Θεσσαλίας σε επαγγελματίες των εναλλακτικών μορφών τουρισμού
Επόμενο άρθρο Επίσκεψη του νέου Δ/ντη Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στον Δήμαρχο Καρδίτσας Β. Τσιάκο