Ειδήσεις

Αλλαγή στην Πράξη: Τα πρώτα βήματα – Του Ξυλομένου Κωνσταντίνου


Με την ανακοίνωση της υποψηφιότητας μας για τις επικείμενες δημοτικές εκλογές, ξεκίνησε ένας όμορφος αγώνας για να προωθήσουμε το πρόγραμμά μας και τις θέσεις μας στην τοπική κοινωνία. Αυτοί που συμμετέχουμε μπορεί να έχουμε διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες και πορείες, μοιραζόμαστε όμως κοινές αξίες και κυρίως το κοινό όραμα για έναν Δήμο Καρδίτσας πρωταγωνιστή στο μέλλον, με οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια.Συγκροτούμε μία συμπαράταξη πολιτικών δυνάμεων με υπερκομματικά χαρακτηριστικά, που έχει ως κύριο μέλημα τη διάθεση για προσφορά με ανιδιοτελή αγάπη για την Καρδίτσα. Η όμορφη πλατεία, η καλαίσθητη γειτονιά, η καθαρή συνοικία, το γραφικό χωριό και τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών δεν έχουν πολιτική και κομματική απόχρωση. Απευθυνόμαστε στους ανθρώπους της εργασίας, του αγροκτηνοτροφικού κόσμου, της επιστήμης, της παραγωγής, του πνεύματος και του πολιτισμού και επενδύουμε παράλληλα τις ελπίδες μας για ένα καλύτερο μέλλον στη νέα γενιά και γι’ αυτό απευθύνουμε κάλεσμα συμμετοχής και συστράτευσης χωρίς αποκλεισμούς και προϋποθέσεις.

Στην περίπτωση που η πλειοψηφία της κοινωνίας μας δώσει την εντολή να διοικήσουμε το Δήμο Καρδίτσας, στον πυρήνα του προγράμματός μας έχουμε θέσει τις παρακάτω πρώτες προτεραιότητεςπου αποτελούν και δέσμευση μας. Το πρώτο μας βήμα θα είναι η διερεύνηση των οικονομικών του Δήμου μέσω ορκωτών λογιστών, οι οποίοι άμεσα θα δώσουν στη δημοσιότητα όλα τα οικονομικά στοιχεία, ώστε όλοι να γνωρίζουν την οικονομική κατάσταση. Άμεσα σε συνεργασία με επιστήμονες που γνωρίζουν την κατάσταση της περιοχής και σε διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και τους αρμόδιους φορείς, θα εκπονηθεί ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης και προσέλκυσης νέων επενδύσεων και επισκεπτών. Επανασχεδιάζουμε την πόλη με καθοριστικές παρεμβάσεις αποδίδοντας το δημόσιο χώρο στους πολίτες αλλά και βελτιώνοντας την προσβασιμότητα και την προσπελασιμότητα για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, όπως οι ΑμεΑ και οι γυναίκες με καρότσι. Η αστική ανάπλαση πρέπει να είναι απόλυτα συνδεδεμένη με την πράσινη ανάπλαση και να έχει ως κύρια μέριμνα τηναύξηση της έκτασης του πράσινου στην πόλη, ώστε να συνδυάζει την περιπατητική ή ποδηλατική δραστηριότητα των δημοτών μ’ ένα πλαίσιο συμβιωτικών χώρων πρασίνου. Κάθε χώρος που προσφέρεται για ανάπτυξη πρασίνου θα αξιοποιηθεί, όπως τα δημοτικά οικόπεδα, τα μεγάλα πεζοδρόμια, τα προαύλια σχολείων κλπ., ενώ θα δοθούν κίνητρα σε ιδιώτες που διατηρούν αναξιοποίητα οικόπεδα να εκχωρήσουν στο Δήμο το δικαίωμα φύτευσής τους.Επίσης θα προωθήσουμε την καινοτόμα πρόταση με την ονομασία «προσβάσιμη γειτονιά» για πιλοτική εφαρμογή σύγχρονων και έξυπνων μεθόδων για ενεργειακή εξοικονόμηση, βελτίωση προσβασιμότητας, ελεγχόμενη στάθμευση κτλ. σε τμήματα συνοικιών, με απώτερο σκοπό την ήπια προσαρμογή και διεύρυνσή τους.Ο εκσυγχρονισμός και η ψηφιοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους δημότες για τη μείωση της γραφειοκρατίας αλλά και η προώθηση «έξυπνων» συστημάτων διαχείρισης των υποδομών μπορούν να αλλάξουν ολόκληρη την φιλοσοφία λειτουργίας του Δήμου και έτσι να εξοικονομηθούν οικονομικοί πόροι. Επίσης, μέσω ηλεκτρονικών εφαρμογών ο καθένας θαμπορεί να αξιολογήσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες του Δήμου όπως η καθαριότητα, η κατάσταση των χώρων πρασίνου, η διοικητική υποστήριξη κτλ. ακόμη και την ίδια τη Δημοτική αρχή. Η δημιουργία θεσμών διαφάνειας, κοινωνικού ελέγχου και συμμετοχής των πολιτών στις εσωτερικές διαδικασίες του Δήμου, κρίνονται πλέον απαραίτητες για την οικοδόμηση σχέσης εμπιστοσύνης με τους δημότες. Το πρώην στρατόπεδο του Λουμάκη αξιοποιείται στη βάση της μελέτης του πανελλήνιου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, που προσπάθησε να ακυρώσει η σημερινή δημοτική αρχή, και δημιουργείται ένας νέος «πνεύμονας» πρασίνου με σημεία αναφοράς στον πολιτισμό, το πράσινο, τον αθλητισμό και την αναψυχή. Το κτήριο της Δημοτικής αγοράς και ο ευρύτερος χώρος θα αποκατασταθούν, ώστε να αποκτήσουν την αίγλη που δικαιούνται. Στον τομέα του αθλητισμού θα υπάρξουν στοχευμένες παρεμβάσεις τόσο σε υποδομές,όσο και στον μαζικό και ερασιτεχνικό αθλητισμό με έμφαση στο έμψυχο δυναμικό.

Το επόμενο χρονικό διάστημα έως και τις εκλογές το πρόγραμμά μας θα βρίσκεται σε μία δυναμική διαδικασία κατάρτισης, με τη συμβολή των μελών της δημοτικής ομάδας που συγκροτήσαμε, αλλά και σε διαβούλευση με την κοινωνία και τους τοπικούς φορείς. Με δημόσιες τοποθετήσεις και με καθημερινή προσωπική επαφή θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε το σχέδιο μας για την Καρδίτσα,ώστε να γίνει η αλλαγή στην πράξη και ο Δήμος Καρδίτσας να αποτελέσει επίκεντρο των εξελίξεων.

του Ξυλομένου Κωνσταντίνου Διπλ. Πολιτικού Μηχανικού Α.Π.Θ., MSc – Ανεξάρτητου Δημοτικού συμβούλου, πρ. Αντιδημάρχου και υποψ. Δημάρχου Καρδίτσας

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Απαγορεύεται η διέλευση κάθε είδους οχήματος, επί της οδού Γαριβάλδη
Επόμενο άρθρο Εκδήλωση μνήμης και τιμής στο Μουζάκι για το Ολοκαύτωμα της 8ης Ιουνίου 1943