Ειδήσεις

ΑλλΑΓή_στην_ΠΡάΞΗ: με ορίζοντα το 2028 – Του Ξυλομένου Κωνσταντίνου


Η επόμενη δημοτική αρχή που θα προκύψει μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου, θα πρέπει να αποτελέσει την αφετηρία για δομικές αλλαγές και επαναπροσδιορισμό της πορείας του Δήμου Καρδίτσας. Η διαχειριστική λογική αντιμετώπισης των καθημερινών προβλημάτων και η παθητική αλλά και πολλές φορές φοβική στάση για σύγκρουση με τις καθεστωτικές νοοτροπίες, αποδείχθηκε αλυσιτελής. Η αποφασιστικότητα σε συνδυασμό με τη γνώση και την τεχνική επάρκεια, μπορεί να αποτελέσει το μείγμα εκείνο που απαιτείται για ένα Δήμο αντάξιο των προσδοκιών όλων μας. Με ορίζοντα την ολοκλήρωση της επόμενης δημοτικής περιόδου το 2028, θα πρέπει να επιτευχθούν συγκεκριμένοι στόχοι για την επαναφορά του Δήμου Καρδίτσας στον αναπτυξιακό χάρτη.

Η οικονομική εξυγίανση και η ρύθμιση των χρεών με παράλληλη μείωση των δαπανών, αποτελούν προτεραιότητα  ώστε να σταματήσει ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός λόγω της κατασπατάλησης των πόρων από τη σημερινή δημοτική αρχή. Το αποθεματικό του Δήμου Καρδίτσας σήμερα είναι σε ιστορικό χαμηλό εξαιτίας των ανεξέλεγκτων δαπανών, με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομική βιωσιμότητα,εγκυμονώντας παράλληλα σοβαρούς κινδύνους, για τη μισθοδοσία των εργαζομένων.Η διερεύνηση των οικονομικών μέσω ορκωτών λογιστών και η δημοσιοποίηση των στοιχειών, όπως ήδη έχουμε δεσμευτεί στο πρόγραμμά μας, ισχύει στο ακέραιο και είναι αδιαπραγμάτευτη.

Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση των έργων υποδομής θα γίνεται μέσα από διαφανείς και νόμιμες διαδικασίες περιορίζοντας τη λογική των απευθείας αναθέσεων και των «κλειστών» διαγωνισμών. Προσωπική δέσμευση αποτελεί, ότι μόνον για πραγματικές έκτακτες συνθήκες θα γίνονται απευθείας αναθέσεις και ύστερα από την σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού συμβουλίου. Τα πάντα στο φως και καμία σκιά, γιατί μόνον με αυτό τον τρόπο μπορεί να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των δημοτών.

Η διεύθυνση καθαριότητας εκσυγχρονίζεται και διαχωρίζεται από την πολιτική προστασία η οποία επανέρχεται στην διεύθυνση Τεχνικών υπηρεσιών. Την στιγμή που η κλιματική αλλαγή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα πλήττουν ολοένα και περισσότερο την περιοχή μας, είναι τουλάχιστον αφελές η σημερινή διοίκηση να αντιμετωπίζει τη διαχείριση τους μικροπολιτικά. Η εποπτεία της αποκομιδής των απορριμμάτων, γίνεται περισσότερο αποτελεσματική με την ψηφιοποίηση και την ενημέρωση σε ζωντανό χρόνο της κατάστασης των κάδων. Με έμφαση στην ανακύκλωση και την κυκλική οικονομία, εστιάζουμε στη διαλογή στην πηγή και δίνουμε κίνητρα στα νοικοκυριά.

Η λειτουργία των κοινωνικών υπηρεσιών αναβαθμίζεται και προετοιμάζεται για την οικονομική και ενεργειακή κρίση, ώστε να αποτελέσει δίχτυ ασφαλείας και να περιορίσει τις κοινωνικές απώλειες. Οι μηχανισμοί αλληλεγγύης ενεργοποιούνται με απόλυτη διαφάνεια, προωθώντας μια σύγχρονη και διακριτική αντίληψη παροχής βοήθειας των οικονομικά αδύναμων. Μια πολιτική που έχει ως στόχο να περιορίσει τον κοινωνικό αποκλεισμό και να συνδράμει ουσιαστικά τους πραγματικά ευάλωτους συμπολίτες μας.

Η Καρδίτσα πρέπει να κατακτήσει τη θέση που της αρμόζει, μετά την πλήρη απαξίωση και τη θεσμική κατρακύλα που της επιφύλασσε η σημερινή διοίκηση. Εμείς θα συνεχίσουμε να επιμένουμε για μία ισχυρή πολιτική αλλαγή με συνεχείς προτάσεις,προωθώντας το σχέδιο μας για το Δήμο Καρδίτσας με ορίζοντα το 2028.

 

Του Ξυλομένου Κωνσταντίνου, Διπλ. Πολιτικού Μηχανικού Α.Π.Θ., MSc – Ανεξάρτητου Δημοτικού συμβούλου,πρ. Αντιδημάρχου και υποψ. Δημάρχου Καρδίτσας

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Εκπτώσεις έως και 80% στο Fashion City Outlet - Με ανοιχτά καταστήματα την Κυριακή, παιδικές δραστηριότητες και δωρεάν λεωφορεία από τη Θεσσαλία!
Επόμενο άρθρο ΑΣΚ: Καμπερίδης ο πρώτος