Ειδήσεις

Αλμυρό το φετινό γιορτινό τραπέζι – Στα 10 ευρώ το κιλό η τιμή της γαλοπούλας


Αλμυρό είναι το φετινό εορταστικό τραπέζι ενόψει των Χριστουγέννων καθώς η ακρίβεια έχει οδηγήσει τις τιμές στα ύψη. Οι καταναλωτές είναι αρκετά προβληματισμένοι και οι κρεοπώλες, από την πλευρά τους, έχουν και αυτοί τις δικές τους ανησυχίες αφού τα έξοδα είναι παρά πολλά.

Οι παραγγελίες έχουν ξεκινήσει, αν και δεν θα είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι θα επιλέξουν πολύ συγκεκριμένες και λελογισμένες ποσότητες.

Εμείς βρεθήκαμε στο κατάστημα του Πρόεδρου του Συλλόγου Κρεοπωλών Καρδίτσας Δ. Μπέσιου προκειμένου να καταγράψει τόσο τις τιμές όσο και το πώς διαμορφώνεται η αγοραστική κίνηση.

Όπως μας ανέφερε ο κ. Μπέσιος, οι τιμές είναι ένα με ενάμισι ευρώ πιο πάνω.

Ειδικότερα, οι τιμές στα βασικότερα κρέατα για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι έχουν ως εξής:

-γαλοπούλα: 10 ευρώ το κιλό

-χοιρινό: 7 ευρώ το κιλό

-μπριζόλες: 6,5 έως 7 ευρώ το κιλό

-γουρουνόπουλο: 11 έως 11,5 ευρώ το κιλό

-λουκάνικο: 7.5 ευρώ το κιλό

 

Τι να προσέξουν οι καταναλωτές

Οδηγίες προς τους καταναλωτές ενόψει των Εορτών δίνει ο ΕΦΕΤ, που ταυτόχρονα πραγματοποιεί εντατικότερους ελέγχους, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας αλλά και να εξασφαλιστεί η ποιότητα των προϊόντων που αγοράζουμε.

Η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων συνδέεται με αύξηση της ζήτησης συγκεκριμένων ειδών τροφίμων.

Μεταξύ άλλων, ο ΕΦΕΤ, προτείνει τον διαχωρισμό σε διαφορετικές σακούλες κατά την αγορά και μεταφορά των τροφίμων που αγοράζονται ωμά και χρειάζονται θερμική επεξεργασία πριν καταναλωθούν (π.χ. κρέας και προϊόντα του που χρειάζονται ψήσιμο) από τα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα (π.χ. σαλάτες).

Προτείνεται, επίσης, τα προϊόντα υπό ψύξη και τα κατεψυγμένα τρόφιμα να αγοράζονται τελευταία και η επιστροφή στο σπίτι να γίνεται το συντομότερο δυνατό, ώστε να τοποθετούνται το συντομότερο δυνατό και με ορθή πρακτική διαχωρισμού μέσα σε συσκευασίες κατάλληλες για τρόφιμα στο οικιακό ψυγείο.

Συμβουλές για την αγορά τροφίμων στην εορταστική περίοδο

Κατά την προμήθεια τροφίμων από τα σημεία λιανικής πώλησης (αγορές τροφίμων, υπεραγορές τροφίμων – supermarket) συνιστώνται, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του ΕΦΕΤ, οι εξής πρακτικές:

  • Εξετάζουμε την ένδειξη ημερομηνίας κατανάλωσης/ ανάλωσης προκειμένου να προγραμματίζουμε τη διάρκεια διατήρησης των τροφίμων γνωρίζοντας ότι:
    • Η ένδειξη «κατανάλωση/ανάλωση κατά προτίμηση πριν από» (best before) αφορά την ποιότητα: το τρόφιμο μπορεί να καταναλωθεί με ασφάλεια και μετά την ημερομηνία αυτής της ένδειξης, αλλά ενδεχομένως να μη διατηρεί την αρχική του ποιότητα.
    • Η ένδειξη «κατανάλωση μέχρι/ανάλωση έως» (use by) αφορά την ασφάλεια: το τρόφιμο δεν πρέπει να καταναλωθεί μετά από αυτή την ημερομηνία, αφού ενδέχεται να μην είναι ασφαλές. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε και εδώ.
  • Τοποθετούμε σε διαφορετικές σακούλες τα τρόφιμα που αγοράζουμε ωμά και χρειάζονται θερμική επεξεργασία-μαγείρεμα (π.χ. κρέας, παρασκευάσματα κρέατος) από τα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα (π.χ. σαλάτες).Έτσι, αποφεύγουμε πιθανή διασταυρούμενη μικροβιακή επιμόλυνση.
  • Αγοράζουμε τελευταία τα προϊόντα σε ψύξη και τα κατεψυγμένα τρόφιμα ώστε να τοποθετούνται στο ψυγείο του σπιτιού μας το συντομότερο δυνατό.
  • Κατά την αποθήκευση στο ψυγείο τοποθετούμε τα ωμά τρόφιμα (π.χ. κρέας) στα κάτω ράφια και μέσα σε κατάλληλους περιέκτες για τρόφιμα, ενώ στα πάνω ράφια τοποθετούμε τα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα (π.χ. σαλάτες). Αυτό αποκλείει την πιθανότητα να στάξουν υγρά (λόγω απόψυξης) από τα ωμά στα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα.

Συστάσεις για την προμήθεια κρέατος

  • Η διάθεση του νωπού κρέατος πρέπει να γίνεται υπό ψύξη μεταξύ +2°C και +5°C,
  • Η διάθεση του κατεψυγμένου πρέπει να γίνεται σε θερμοκρασία από -18°C και κάτω (π.χ. -20°C).
  • Το κρέας δεν πρέπει να διατίθεται εκτός ψύξης.
  • Στα σημεία πώλησης του κρέατος πρέπει να υπάρχουν πινακίδες για την καταγωγή-προέλευση του κρέατος, πληροφορία που πρέπει να αναγράφεται και στην αυτοκόλλητη ετικέτα που εκδίδεται από την ταμειακή μηχανή.
  • Τα σφάγια των ζώων πρέπει να φέρουν σφραγίδες που τοποθετούνται από τις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες ως απόδειξη της πραγματοποίησης υγειονομικού ελέγχου.

Προμήθεια κρέατος πουλερικών ή προϊόντων πτηνοτροφίας

  • Οι γαλοπούλες διατίθενται προς πώληση είτε νωπές (συσκευασμένες ή μη) είτε κατεψυγμένες.
  • Οι νωπές γαλοπούλες πρέπει να διατηρούνται υπό ψύξη μεταξύ +2°C και +4°C και ποτέ σε ανοιχτούς μη ψυχόμενους χώρους.
  • Οι κατεψυγμένες γαλοπούλες πρέπει να διατηρούνται σε κατάψυξη στους -18°C ή σε χαμηλότερη θερμοκρασία (π.χ. -20°C).
  • Οι νωπές εγχώριες μη συσκευασμένες γαλοπούλες πρέπει να είναι εκσπλαχνισμένες (απεντερωμένες) και αποπτιλωμένες (δίχως πούπουλα).
  • Οι συσκευασμένες νωπές ή κατεψυγμένες γαλοπούλες πρέπει να φέρουν τη σήμανση καταλληλότητας της χώρας προέλευσης και την ημερομηνία ανάλωσης (τοποθετημένη επάνω ή κάτω από τη συσκευασία ή το περιτύλιγμα, ώστε να είναι ευανάγνωστη).

Προμήθεια κρέατος θηραμάτων

  • Τα σφάγια άγριων ή εκτρεφόμενων θηραμάτων πρέπει να είναι εκσπλαχνισμένα και τα θηράματα που διατίθενται ολόκληρα να φέρουν σφραγίδα καταλληλόλητας.
  • Τυποποιημένα εισαγόμενα ή εγχώρια θηράματα πρέπει να φέρουν, επίσης, σήμανση καταλληλόλητας και αναγραφή ημερομηνίας ανάλωσης.

 

Προηγούμενο άρθρο Συγχαρητήρια της Περιφερειακής Δ/ντριας ΠΔΕ Θεσσαλίας Βασιλικής Ζιάκα στο Γυμνάσιο & ΛΤ Μαγούλας
Επόμενο άρθρο Ασφαλτόστρωση στο δρόμο Λεοντάρι – Γραμματικό στο Δήμο Σοφάδων