Ειδήσεις

Αμάραντος Καρδίτσας: Η απόλυτη εγκατάλειψη από τη Δημοτική Αρχή – Του Φώτη Αλεξάκου


Μετά τον “Ιανό” όλοι παραδέχτηκαν και ο ίδιος ο δήμαρχος ότι ο Αμάραντος  χτυπήθηκε πιο σκληρά από όλα τα χωριά.

Μην ανησυχείς έλεγε ο δήμαρχος στον πρόεδρο του χωριού που εξέφραζε την αγωνία του, όλα θα αποκατασταθούν και ακόμη καλύτερα.

Τί έγινε;  ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή τίποτα. Τους πρώτους τρεις μήνες απλά δόθηκε μια βατότητα μέσα στο χωριό με τα μπάζα να παραμένουν εκεί.

Αφού ο κόμπος έφτασε στο χτένι και χρειάστηκε να επικαλεστώ παρέμβαση εισαγγελέα εδέησαν μετά τα Χριστούγεννα, να πληρώσουν τα μηχανήματα που βρήκαμε εμείς για να πάρουν τα μπάζα.

Το αγροτικό οδικό δίκτυο παραμένει και σήμερα σε κάτι παραπάνω  από απελπιστική κατάσταση. Και με τανκς δυσκολεύεσαι να περάσεις. Η δημοτική αρχή κοιμάται τον ύπνο του δικαίου. Εκτός από την αρχική πρόσβαση σε δύο λειτουργούντα μαντριά, καμία μα καμία, παρέμβαση. Κάποιες υποχρεωτικές διανοίξεις έγιναν από την Περιφέρεια στην πορεία των μηχανημάτων για να αποκαταστήσουν τις κοίτες των ρεμάτων. Στις διαμαρτυρίες των κατοίκων, υπάρχει απάντηση. Ενημερώστε τον πρόεδρο. Μάλιστα. Πόσες και πόσες φορές έχει διαμαρτυρηθεί ο πρόεδρος και δεν του δίνετε σημασία; να σκάψει ο ίδιος με το φτυάρι; Το κάνει και με το παραπάνω αλλά δεν επαρκεί. Είχατε εργολαβία αγροτικής οδοποιίας ύψους 350.000 € που δώσατε σε ημέτερο. Γιατί δεν κάνατε πρώτα την αποκατάσταση της στοιχειώδους βατότητας;

Στην εργολαβία αποκατάστασης ζημιών δήμου Ιτάμου, είπατε: θα πάρετε την μερίδα του λέοντος με βάση τις ζημιές που έχετε υποστεί. Αρχικά τάξατε 10, μετά τα κάνατε 8, μετά 6 και προχθές  μαθαίνουμε, αφού μείναμε τελευταίοι, ότι ούτε 4 δεν θα γίνουν με εντολή δημάρχου.

Πριν την τελευταία περικοπή είπε ο ίδιος ο δήμαρχος. Εντάξει σας αδικήσαμε με την πρώτη εργολαβία. Στη νέα εργολαβία ύψους 250.000 € θα πάρετε τις 180.000 €. Στην επιμονή του προέδρου να πάρει επιβεβαίωση των λόγων του δημάρχου ως εντολή προς την  Υπηρεσία, η απάντηση που εισπράττει είναι: δεν ξέρουμε τίποτε.

Από την πρώτη στιγμή, όλοι – μηδέ εμού εξαιρουμένου – ο καθένας ανάλογα με την επιρροή του, παλεύουμε να κατανεμηθούν νέα χρήματα για να γίνει αποκατάσταση ζημιών. Βγάλτε εσείς τα χρήματα και θα πάρετε το 75% είπε ο δήμαρχος. Πέσαμε όλοι πάνω να βγουν τα χρήματα. Τώρα μαθαίνουμε τα γυρίζει πάλι ο δήμαρχος, όλο καινούρια ρουσφέτια βγαίνουν.

Με τον Ιανό έγιναν μεγάλες κατολισθήσεις στο “κεφαλάρι” του χωριού οι οποίες πέρα από τις τεράστιες καταστροφές που προκάλεσαν στον οικισμό, αποτελούν ένα μόνιμο κίνδυνο για το χωριό. Απαιτούνται εκτεταμένες δενδροφυτεύσεις και έργα συγκράτησης φερτών υλικών. Επισημάναμε το πρόβλημα πολύ νωρίς. Είπαμε μέχρι μέσα Μαρτίου να γίνουν οι δενδροφυτεύσεις για να μην χαθεί η χρονιά. Χρειάστηκε να φθάσουμε στον Μάιο για να εξασφαλιστεί το 1/10 της ποσότητας των δενδρυλλίων χωρίς πρόβλεψη φύτευσης. Αφού πίεσαν τον πρόεδρο να τα φυτέψει μόνος του, αποδεικνύοντας ότι είναι εκτός τόπου και χρόνου, τελικά αποφάσισαν η φύτευση να γίνει του χρόνου.

Ο αντιδήμαρχος πρασίνου, έταξε στον πρόεδρο καμιά 20ριά φορές ότι θα έρθει να δει την κατάσταση. Μην τον είδατε. Όχι μόνον αυτό, δεν απαντάει ούτε στο τηλέφωνο, προφανώς κατόπιν εντολής του δημάρχου, διότι δεν μπορώ να φανταστώ ότι είναι τόσο αγενής. Του τηλεφώνησα, του έστειλα μήνυμα εξηγώντας το λόγο. Καμία απάντηση. Υπάρχει πιο χαμηλά να πέσετε; οι Αμαραντιώτες θεωρούν ότι λόγω της διαδρομής μου έχω μέρος της ευθύνης για τη μη αποκατάσταση των ζημιών. Που να φανταστούν ότι δεν σηκώνουν ούτε το τηλέφωνο.

Οι υποδομές παραμένουν καταστραμμένες, τα γήπεδα μπάσκετ, ποδοσφαίρου και ο χώρος αναψυχής “Μαλαγάρι” εκτός της καταστροφής τους, έχουν μέσα χιλιάδες κυβικά μπάζα. Η εκκλησία του χωριού και το υδραγωγείο κινδυνεύουν με άμεση κατάρρευση. Κανενός δεν ιδρώνει το αυτί. Να το ξέρετε. Είναι θέμα χρόνου να υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές ο ιερός ναός. Εγώ τα έχω πει πολλάκις και αμαρτίαν ουκ έχω.

Τελικά νομίζω ότι έχει δίκιο αυτός που είπε στον πρόεδρο του χωριού, που έχει χάσει τον ύπνο του και είναι μόνιμα σε απόγνωση. Πρόεδρε, μήπως πρέπει να γράψεις προκαταβολικά καμιά 10ριά ευχαριστήρια και να αλλάξεις το επίθετό σου, μπας και δούμε Θεού πρόσωπο. Από Αλεξάκος να το κάνεις Γεροντ….λος.

 

Γράφει ο Φώτης Αλεξάκος, πρώην Νομάρχης και Δήμαρχος Καρδίτσας

 

Προηγούμενο άρθρο 21 έργα στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020
Επόμενο άρθρο Αυλαία για το Θερινό Σινεμά Καρδίτσας με πληρότητα 75% και ηλεκτρονικό εισιτήριο