Ειδήσεις

Άμεσες εκτιμήσεις, γρήγορες αποζημιώσεις στο 100%, στους πληγέντες αγρότες του Δήμου Παλαμά


Η σφοδρή κακοκαιρία σε περιοχές του Δήμου Παλαμά, τη Δευτέρα 22/8, προκάλεσε μεγάλες ζημιές σε χιλιάδες στρέμματα διαφόρων αγροτικών καλλιεργειών, οδηγώντας πολλούς αγρότες σε απόγνωση, αφού το πλήγμα αυτό ήρθε να προστεθεί στα μεγάλα προβλήματα του υψηλού κόστους παραγωγής και των χαμηλών τιμών αγροτοπαραγωγού στα περισσότερα προϊόντα.

Αυτά τα καταστροφικά αποτελέσματα, που επαναλαμβάνονται συχνά, χωρίς όμως να αποζημιώνονται οι αγρότες πλήρως και έγκαιρα για τη ζημιά σε παραγωγή και φυτικό κεφάλαιο, λόγω του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ, θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, αν όλες οι κυβερνήσεις που κυβέρνησαν εδώ και πενήντα χρόνια, είχαν δημιουργήσει ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό δημόσιο σύστημα προστασίας από το χαλάζι, τους παγετούς, τις πλημμύρες, τον καύσωνα και όλα τα φυσικά φαινόμενα.

Η Λαική Συσπείρωση Θεσσαλίας, αξιώνει:

  • Να γίνουν γρήγορα οι εκτιμήσεις, να είναι δίκαιες και να αντικατοπτρίζουν το πραγματικό μέγεθος της ζημιάς
  • Να αποζημιωθούν γρήγορα οι αγρότες στο 100% της ζημιάς που υπέστησαν, τόσο στην παραγωγή, όσο και στο φυτικό κεφάλαιο.
  • Να υπάρχει από την κυβέρνηση, αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για τους αγρότες που υπέστησαν καθολική ζημιά.
  • Άμεση πληρωμή προκαταβολής για τις ζημιές. Να γίνει συμψηφισμός των ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΛΓΑ με τις αποζημιώσεις.
  • Να παγώσουν τα χρέη των πληττόμενων αγροτών προς τράπεζες, εφορία, ΔΕΚΟ, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ κ.ά.
  • Άμεση αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, άμεσα και δίκαια, από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους, χωρίς εξαιρέσεις και σε όλα τα στάδια της παραγωγής, παίρνοντας υπόψη τις κλιματικές αλλαγές.
  • Άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στον ΕΛΓΑ για να μπορούν να καλύψουν έγκαιρα όλες τις ανάγκες.
  • Καμία σκέψη για είσοδο ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή. Καμία σκέψη για αύξηση των ασφαλίστρων του ΕΛΓΑ. Απαιτούμε και παλεύουμε για ΕΛΓΑ κρατικό φορέα, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.
  • Να χρηματοδοτηθούν από την κυβέρνηση και τον ΕΛΓΑ έργα υποδομής για την ασφάλεια της παραγωγής από φυσικούς κινδύνους, επίγεια και εναέρια αντιχαλαζική και αντιπυρική προστασία, για τον παγετό, αντιπλημμυρικά και αρδευτικά έργα.
Προηγούμενο άρθρο Στο επίκεντρο της κακοκαιρίας Θεσσαλία –Σποράδες έως και το βράδυ της Πέμπτης
Επόμενο άρθρο Ασθένειες που πλήττουν τη βιομηχανική ντομάτα και του θερμοκηπίου