Ειδήσεις

Άμεση και έμμεση ενίσχυση στους συνταξιούχους – Γράφει η Ασημίνα Σκόνδρα, Βουλευτής Καρδίτσας Ν.Δ.


Η μέριμνα για τους συνταξιούχους ήταν μία από τις βασικές πρωτοβουλίες που ανέλαβε, υλοποίησε και συνεχίζει να εξελίσσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Μετά από μια μακρά περίοδο, αλλεπάλληλων μειώσεων των αποδοχών τους και «πάγωμα» των αυξήσεων, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αρχής γενομένης από το 2022, προχώρησε σε «ξεπάγωμα» και σταδιακή αύξηση συντάξεων και επιδομάτων, με στόχο την στήριξη και την ενίσχυση της κοινωνικής ομάδας των συνταξιούχων συμπολιτών μας.

Κυβέρνηση και Πρωθυπουργός,αναγνωρίζοντας τις αυξημένες ανάγκες των συνταξιούχων για πρόνοια, περίθαλψη και οικονομική στήριξη, τους συμπεριλαμβάνουνσε μια σειρά μέτρων ενίσχυσης.

Ταυτόχρονα, συνεχίζεται ο αγώνας για απονομή συντάξεων που εκκρεμούν, αλλά και για την απόδοση των προσωρινών, ως ένα μέσο στοιχειώδους επιβίωσης. Η προσπάθεια αυτή απαντά στην αναλγησία της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που άφησε πάνω από 1.067.000 εκκρεμότητες σε θέματα συντάξεων.

Το μέγεθος της παρέμβασης και της μέριμνας, για να στηριχθεί η μεγάλη κοινωνική ομάδα των συνταξιούχων, αποτέλεσε και αποτελεί για την κυβέρνηση ένα στοίχημα, που σε μεγάλο ποσοστό κερδήθηκε το 2019 – 2023. Ωστόσο μένουν ακόμα πολλά να γίνουν…

Μεταξύ των συνολικών παρεμβάσεων, οι συνταξιούχοι συμπεριλαμβάνονται ως δικαιούχοι:

– Στο MarketPass,που επεκτείνεται ως τον Οκτώβριο του 2023

– Στην αύξηση του αφορολογήτου,για τα εισοδήματα του 2024

-Στην απαλλαγή, από 1/1/2024, τηςφαρμακευτικής δαπάνης σε όσους κόπηκε το ΕΚΑΣ, την περίοδο 2016-2019

– Στην μείωση του ΕΝΦΙΑ, από το 2024, κατά 10% για κατοικίες που είναι ασφαλισμένες για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρες

Ακόμα, έρχεται αύξηση συντάξεωνμεγαλύτερη του 7,75% και μάλιστα με αναδρομική ισχύ από το 2017, σε 9.500 δικαιούχους, που εντάσσονται στην ειδική κατηγορία «μικρό Δημόσιο» και αφορά κυρίως παθόντες εν υπηρεσία, θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων, καλλιτέχνες, λογοτέχνες κ.ά.

Όμως οι αυξήσεις δεν σταματούν εδώ. Κατά την διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε:

– Αυξήσεις συντάξεων στο τέλος του 2023, κοντά στο 3,4%, με μόνιμο χαρακτήρα

– Επίδομα σε όσους εξαιτίας της προσωπικής διαφοράς, δεν θα λάβουν αύξηση στην σύνταξή τους

– Μείωση του ποσοστού παρακράτησης της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης, που επιβλήθηκε το 2010, σε συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ κλιμακωτά

– Δυνατότητα, από 1/1/2024, σε όσους συνταξιούχους εργάζονται, να μην χάνουν το 30% της σύνταξής τους. Οι συνταξιούχοι – εργαζόμενοι δηλαδή, θα λαμβάνουν το σύνολο της σύνταξης και θα υπόκεινται μόνο σε μία μικρή μείωση της νόμιμης αμοιβής από την εργασία τους.

Στο σύνολό τους, αυξήσεις, φοροελαφρύνσεις και ενισχύσεις που πρόκειται να δοθούν, δημιουργούν ένα πλέγμα ασφάλειας και μια ουσιαστική αρωγή, για μια αρκετά ευάλωτη κοινωνική ομάδα.

Στο πλαίσιο εφαρμογής της γενικότερης κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης Ν.Δ., που δεν έμεινε στα λόγια και στις υποσχέσεις, αλλά προχώρησε σε παρεμβάσεις και τομές, οι συμπολίτες μας συνταξιούχοι θα βγουν πολλαπλά ενισχυμένοι.

Εκείνοι που συνέβαλλαν στην διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, κατά την διάρκεια της κρίσης, στηρίζοντας τα παιδιά τους με τις πενιχρές συντάξεις τους, που υπέστησαν σημαντικότατες μειώσεις στα εισοδήματά τους, που λοιδορήθηκαν από το Νόμο Κατρούγκαλου, που στήθηκαν στις ουρές των capitalcontrols και αντιμετωπίστηκαν σαν επαίτες από τις πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ, είναι εκείνοι που αναγνωρίζονται και αποκαθίστανται από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Είναι οι γονείς μας, οι παππούδες μας, τα ΑΜΕΑ, οι χήρες και τα ορφανά, είναι όλοι όσοι έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη για μέριμνα και στήριξη. Αυτοί οι άνθρωποι είναι η προτεραιότητά μας, όπως οφείλει να είναι σε κάθε Κράτος Δικαίου.

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Ο Θανάσης Γάκιας ξανά υποψήφιος Τ.Σ. Γελάνθης με Φάνη Στάθη
Επόμενο άρθρο Προκρίθηκε στην τελική φάση της Γ’ Εθνικής κατηγορίας η ομάδα πόλο της Α.Κ.Α.Κ.