Ειδήσεις

Αναφορά στα επαναστατικά κινήματα της Θεσσαλίας – Η μάχη της Ματαράγκας


Τη δεύτερη κατά χρονική σειρά διαδικτυακή τηλε-ημερίδα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον Πανελλήνιο Εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, διοργάνωσε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μουζακίου την Τρίτη 9 Μαρτίου 2021 σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας.

Και η συγκεκριμένη ημερίδα ήταν ανοικτή στο ευρύ κοινό, κυρίως όμως, απευθυνόταν στους εκπαιδευτικούς της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας. Το θέμα και αυτής της ημερίδας είχε τοπικό χαρακτήρα, αφού αναφερόταν στην ιστορική μάχη της Ματαράγκας, με αναφορά ωστόσο στο γενικότερο κλίμα της Ευρώπης και την οικονομική κατάσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας τη συγκεκριμένη εποχή.

Για τη μάχη της Ματαράγκας και τη σημασία της μίλησε ο κ. Βλάχος Νικόλαος, φιλόλογος και συγγραφέας, με καταγωγή από το Μαυρομμάτι, αλλά με πολύχρονη υπηρεσία ως Διευθυντής σε Λύκεια των Αθηνών. Παρουσίασε λεπτομερώς, με ιστορικές εργασίες και λαογραφικές αναφορές, όλα τα γεγονότα που προηγήθηκαν της μάχης, την εξέλιξη και τους πρωταγωνιστές αυτής, τη σημασία της για την περιοχή και τα αποτελέσματά της. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη συμμετοχή και την προσφορά των Δυτικοθεσσαλών στην απελευθέρωση της Θεσσαλίας και το βαρύ τίμημα που πλήρωσαν στην προσπάθεια ένωσης με τη μητέρα Ελλάδα.

Στη συνέχεια ο κ. Αντωνίου Αντώνιος, πρώην Προϊστάμενος των Γενικών Αρχείων του Κράτους Καρδίτσας και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Σορβόννης με πολύχρονη, ως γνωστόν, παρουσία στα τοπικά ιστορικά δρώμενα της περιοχής (Ημερίδες, Συνέδρια κ.λπ.) παρουσίασε τη διεθνή θέση και οικονομική κατάσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1878. Αναφέρθηκε ειδικά στο τέλος του 19ου αιώνα και παρατήρησε ότι η εποχή εκείνη είχε παρόμοια οικονομικά προβλήματα με τη σημερινή. Και τότε υπήρξε παγκόσμια οικονομική κρίση, με πολλά κράτη που τότε δημιουργούνταν από τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, να πτωχεύουν και να επικρατεί μια περίοδος έντονης οικονομικής ύφεσης. Ο κ. Αντωνίου μας ενημέρωσε, επίσης, για την ευρωπαϊκή πολιτική, τα αλληλοσυγκρουόμενα οικονομικά συμφέροντα, τη σχέση των μεγάλων δυνάμεων με τη ρωσική αυτοκρατορία, καθώς και για τα διάφορα πιστωτικά ιδρύματα που ιδρύθηκαν για να διαχειριστούν την οικονομία. Κλείνοντας εξήρε τον αγώνα των Θεσσαλών για την απελευθέρωσή τους και τόνισε ότι τα γεγονότα της εποχής εκείνης μπορεί και πρέπει να μας διδάξουν.

Τον λόγο στη συνέχεια πήρε ο εκπαιδευτικός του 14ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας κ. Ασκητής Σεραφείμ, ο οποίος αναφέρθηκε σε δράση με μαθητές του σχολείου του που υλοποίησε με αφορμή εκδήλωση για τη μάχη της Ματαράγκας. Στην πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίασή του ο κ. Ασκητής αναφέρθηκε στο πώς κάποιος εκπαιδευτικός μπορεί να αξιοποιήσει τοπικά γεγονότα για διδάξει το μάθημα της ιστορίας με βιωματικό τρόπο και μας παρουσίασε όλα τα στάδια συμμετοχής των μαθητών σε μία τέτοια διδακτική διαδικασία.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν οι Διευθυντές Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας κ.κ. Μπότας Αθανάσιος και Παππάς Σωκράτης αντίστοιχα, καθώς και ο Οργανωτικός Συντονιστής του ΠΕ.ΚΕ.Σ. Θεσσαλίας κ. Κωτούλας Βασίλειοςκαι η Συντονίστρια Εκπαίδευσης για την Αειφορία του ΠΕ.ΚΕ.Σ. Θεσσαλίας κ. Τριανταφύλλου Σοφία, οι οποίοι αναφέρθηκαν στη σημασία τέτοιου είδους ημερίδων τοπικής ιστορίας. Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με τοποθετήσεις και ερωτήσεις των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών. Από την πλευρά τους οι διοργανωτές ευχαριστούν τους εισηγητές και τους συμμετέχοντες, καθώς και το ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. Καρδίτσας για την τεχνική υποστήριξη της ημερίδας.

Υπενθυμίζουμε ότι για το άμεσο μέλλον προγραμματίζεται η τρίτη κατά σειρά και τελευταία τηλε-ημερίδα με θέμα «Τα επαναστατικά κινήματα της Δυτικής Θεσσαλίας» αυτή τη φορά με τη «Μάχη της Σέκλιζας» και εικονική παρουσίαση του Μουσείου του «Γεωργίου Καραϊσκάκη» και των προσωπικών αντικειμένων του Ήρωα που φυλάσσονται σ’ αυτό.  Για την οριστική ημερομηνία υλοποίησής της θα υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση των ενδιαφερομένων από τους διοργανωτές.

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Προσωρινή αναστολή του 3ου Ν/Γ Παλαμά λόγω κρούσματος covid σε εκπαιδευτικό
Επόμενο άρθρο Στο πλευρό των σεισμοπαθών της Ελασσόνας, του Τυρνάβου και της Φαρκαδόνας ο Δήμος Καρδίτσας