Ειδήσεις

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Καρδίτσας για τη σχεδιαζόμενη ανάπλαση του Παυσιλύπου


Η Λαϊκή Συσπείρωση διαχρονικά παλεύει για ελεύθερους χώρους, πάρκα και άλση, χώρους άθλησης που θα εξυπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες.Για αυτό ως Λαϊκή Συσπείρωση ταχθήκαμε ενάντια και καταψηφίσαμε, σε όλα τα όργανα του δήμου και σε όλες τις φάσεις του, το προτεινόμενο από τη Δημοτική αρχή έργο της λεγόμενης «ανάπλασης» του Παυσιλύπου.

Η στάση μας τότε και σήμερα καθορίζεται με βάση τα συμφέροντα των λαϊκών οικογενειών ενάντια στα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων (κατασκευαστικών, τραπεζικών, τουριστικών, εμπορικών, στις μεταφορές) που με την επιδίωξη του μέγιστου κέρδους δεν διστάζουν να θυσιάσουν το φυσικό περιβάλλον, τους ελεύθερους χώρους πρασίνου, τους χώρους ψυχαγωγίας και αναψυχής, την υγεία και την ευεξία του λαού. Αυτή την πολιτική υπηρετεί η Δημοτική Αρχή που βρίσκεται στην αντίπερα όχθη με τις ανάγκες της μεγάλης πλειοψηφίας των δημοτών.

Με βάση αυτή τη διαχρονική πολιτική θέση κρίνουμε τη σχεδιαζόμενη «ανάπλαση» του Παυσιλύπου, του μεγαλύτερου πάρκου-άλσους στο Δήμο μας, στην καρδιά της πόλης, ως ένα φυσικό, ιστορικό και εμβληματικό χώρο για το λαό της πόλης και όλου του Δήμου.

 

  1. Η Δημοτική Αρχή, βρίσκεται στην αντίπερα όχθη από τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες και το αποδεικνύει με τη σχεδιαζόμενη ανάπλαση του Παυσιλύπου. Πρόκειται για «ανάπλαση» που δεν έχει στόχο την καλύτερη και ευρύτερη χρήση και αξιοποίηση του πάρκου-άλσους από τις λαϊκές οικογένειες της περιοχής μας για αναψυχή, ψυχαγωγία και άθληση.Αντίθετα, εντάσσεται στο γενικότερο στόχο των δημοτικών αρχών διαχρονικά και διαδοχικάτην τελευταία 15ετία για ανάδειξη της πόλης ως τουριστικού προορισμού, για τις ανάγκες της κερδοφορίας λίγων μεγάλων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στις κατασκευές, στον τουρισμό, στις μεταφορές, στην εστίαση και στο εμπόριο, μακριά και ενάντια στις ανάγκες της μεγάλης πλειοψηφίας των λαϊκών οικογενειών, των εργαζόμενων και των αυτοαπασχολούμενων της πόλης και της υπαίθρου.

Εάν ήθελαν να στηρίξουν τους μικρούς επαγγελματίες θα καταδίκαζαν τουλάχιστον το νέο φορολογικό νομοσχέδιο – οδοστρωτήρα της κυβέρνησης που θα τους χαρατσώσει ακόμα πιο βαριά, δεν θα συμμετείχαν ενεργά στις «λευκές νύχτες» και τις «Κυριακές με ανοιχτά καταστήματα» που κατευθύνουν το ελάχιστο λαϊκό εισόδημα στις μεγάλες εμπορικές αλυσίδες και αφήνουν άδεια τα μαγαζιά για το επόμενο δίμηνο.

Δεν πρόκειται, ουσιαστικά, για «ανάπλαση» του πάρκου-άλσους, αλλά για επέκταση του αστικού δικτύου πεζοδρόμων και πλατειών σε βάρος του υψηλού πρασίνου, το οποίο στην πόλη της Καρδίτσας υπάρχει μόνο στο Παυσίλυπο. Για αυτό το λόγο στον προϋπολογισμό του έργου προβλέπονται μόνο 5.000 ευρώ για δένδρα και άλλα 52.000 ευρώ για γκαζόν. Λιγότερο από το 1% του συνόλου των 8 εκατομμυρίων ευρώ. Ακόμα και η πλατεία μετατρέπεται σε πεζόδρομο, αφού το μεγαλύτερο τμήμα της καταλαμβάνεται από χώρους εστίασης και λίμνες-σιντριβάνια… «άρτος και θεάματα»… για να κινηθεί το χρήμα…

Σε αυτή την κατεύθυνση συγκαταλέγονται και οι «δραστηριότητες» που έχουν ενταχθεί στο χώρο του Παυσιλύπου, όπως η «Παυσιλυπούπολη» της Δημοτικής Αρχής του κ. Αλεξάκου των ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ και μετέπειτα το «Μαγεμένο Δάσος» της Δημοτικής Αρχής Τσιάκου της ΝΔ, όπως και το «Πάρκο των Δεινοσαύρων». Πραγματοποιούνται χωρίς καμία μελέτη για τις επιπτώσεις τους στο άλσος και στα φυτά του πάρκου, για να φέρουν τάχα «πελατεία» στην αγορά της πόλης, που ακόμα και όταν αυτή έρχεται πρόκειται για ανακατανομή του τζίρου από άλλες περιοχές του Δήμου, όπως το Φράγμα ή τα ορεινά μας χωριά, που ξεκληρίζονται μία ώρα αρχύτερα. Έτσι αντιμετωπίζουν την ανάγκη των παιδιών μας για δραστηριότητες και ψυχαγωγία, σαν «πελατεία» για να γεμίζει το σακούλι…

Στο συνολικότερο σχεδιασμό υλοποιήθηκαν ή υλοποιούνται από όλες τις δημοτικές αρχές των συστημικών κομμάτων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ), όπως τα σχέδια για το OpenMall, τις συνεχείς ανακατασκευές της κεντρικής πλατείας και του κεντρικού πεζοδρόμου, την κατασκευή πλατείας στο νέο δημαρχείο, τον αποχαρακτηρισμό του Μύλου Κολέτσου από κοινόχρηστο χώρο που πέρασε στα χέρια τράπεζας. «Ονειρεύονται» ένα κέντρο της πόλης «τουριστικό προορισμό» που θα φέρνει πελατεία σε λίγους ξενοδόχους, ενώ την ίδια ώρα δεν επιλέγονται τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα, ρημάζουν οι γειτονιές της πόλης και ερημώνουν τα χωριά, όπου μένει η πλειοψηφία του λαού και ζουν τα παιδιά μας.

Η χρηματοδότηση του έργου προέρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) της Ε.Ε.. Μπορεί η κυβέρνηση, τα αστικά κόμματα, οι περιφερειακές και δημοτικές αρχές να προσπαθούν να αναδείξουν τα δισεκατομμύρια του ΤΑΑ ως πανάκεια για όλα τα προβλήματα που διαχρονικά έχει δημιουργήσει η πολιτική τους, δεν μπορούν να κρύψουν, όμως, τη σκληρή πραγματικότητα ότι αφενός η συντριπτική πλειοψηφία των χρημάτων θα μεταφερθεί σε μονοπωλιακούς ομίλους και μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις και αφετέρου η υλοποίηση του προγράμματος προϋποθέτει την ψήφιση και εφαρμογή εκατοντάδων προαπαιτούμενων, που υλοποιούνται ως αντιλαϊκοί νόμοι. Αυτά είναι η αύξηση της φορολογίας των αυτοαπασχολούμενων, οι έως και 13 ώρες εργασίας την ημέρα για τους εργαζόμενους μισθωτούς, η παράταση των ορίων συνταξιοδότησης έως και τα 74, οι συνεχιζόμενες ελλείψεις σε προσωπικό κοινωνικών υπηρεσιών του κράτους, οι Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στην υγεία, την άρδευση, κ.α.

Εκεί οφείλεται η εκτίναξη του προϋπολογισμού του έργου με κοστοβόρα και πολυτελή στοιχεία, που είναι και ξένα ως προς την αρχιτεκτονική κουλτούρα της πόλης. Απ’ ότι γίνεται αντιληπτό, τα χρήματα είναι ήδη χαμένα για το λαό, είτε δεν προχωρήσει η ανάπλαση, είτε αυτή προχωρήσει με βάση τους σχεδιασμούς της δημοτικής αρχής.

Ο σχεδιασμός της Δημοτικής Αρχής, όπως και των προηγούμενων, χαρακτηρίζεται από την εγκατάλειψη των κοινόχρηστων χώρων και των χώρων πρασίνου. Στην περίπτωση του Παυσιλύπου αυτό αποδεικνύεται με τη μεταφορά και τη σμίκρυνση του χώρου της μόνης αδειοδοτημένης παιδικής χαράς, μόλις λίγους μήνες μετά την πολυτάραχη κατασκευή της.

Στα τρία πρώτα χρόνια της θητείας της η Δημοτική Αρχή δεν φρόντισε να προχωρήσει καμία από τις μελέτες για την ανάπλαση νέων επιπλέον χώρων πρασίνου που χρειάζονται οι δημότες, ούτε καν για τη συντήρηση και την ανακαίνιση των πλατειών στις γειτονιές και τα χωριά που εδώ και χρόνια βρίσκονται σε κατάσταση αποσύνθεσης. Όμως προχωράει στην ανάπλαση με μια μελέτη που χαρακτηρίζεται από προχειρότητα καθώς τα χρονικά περιθώρια ένταξης στο ΤΑΑ είναι στενά και ουσιαστικά εκβιαστικά.

 

  1. Η Λαϊκή Συσπείρωση, έχοντας στο επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, διαχρονικά διεκδικεί ελεύθερους χώρους, χώρους πρασίνου και άθλησης, χώρους πολισμού στην υπηρεσία του λαού της περιοχής μας, μακριά από οποιαδήποτε ανταποδοτικότητα και επιδίωξη κέρδους.

 

Μας βρίσκει απέναντι η προσπάθεια να αντιστραφεί μία σημαντική πορεία ανάπτυξης της πόλης τα προηγούμενα 30 χρόνια που καθορίστηκε και σημαδεύτηκε στο μεγαλύτερο διάστημα από δημάρχους είτε εκλεγμένους είτε στηριζόμενους από το ΚΚΕ. Μία πορεία που σηματοδοτείται από την πρωταρχική κατασκευή των κεντρικών πεζοδρόμων, του κτηρίου της Δημοτικής Αγοράς, την ανάπλαση και ανάδειξη της οδού Βάλβη, την ολοκληρωτική από το μηδέν ανάπτυξη του Παυσιλύπου, του αθλητικού πάρκου, του άλσους στα Χίλια Δέντρα, των δεκάδων πλατειών στις γειτονιές, τους ποδηλατοδρόμους και την απόκτηση του πάρκου στο πρώην στρατόπεδο Λουμάκη.

 

Είναι γεγονός ότι το Παυσίλυπο ύστερα από 30 χρόνια από τη δημιουργία του με αυτή τη μορφή έχει ανάγκη συντήρησης και κυρίως διατήρησης και επέκτασης των δέντρων και του υπόλοιπου πρασίνου. Όμως, ορισμένες αναγκαίες παρεμβάσεις για την αντικατάσταση και ανακατασκευή ορισμένων στοιχείων μαζί με την απαραίτητη επιστημονική μελέτη για το πράσινο (ανανέωση δέντρων, συντήρηση και επέκταση πρασίνου και λουλουδιών, εκτίμηση των χρήσεων που μπορούν να υλοποιηθούν, κλπ) δεν μπορούν να δικαιολογήσουν το τεράστιο ποσό το οποίο προβλέπεται να δαπανηθεί. Πόσο μάλλον, όταν η «ανάπλαση» με πανάκριβες κατασκευές, όπως η δραστική προσθήκη του υγρού στοιχείου σε μεγάλο βαθμό, θα απαιτήσει ακόμα μεγαλύτερα κόστη συντήρησης και περισσότερο μόνιμο προσωπικό.

Την ίδια ώρα η Δημοτική Αρχή δεν βγάζει άχνα για το γεγονός ότι στον κρατικό προϋπολογισμό που κατέθεσε η κυβέρνηση της ΝΔ δεν προβλέπει καμία αύξηση της χρηματοδότησης, ακόμα περισσότερο δεν προβλέπει ούτε καν την αναπλήρωση των κενών θέσεων εργαζομένων που συνταξιοδοτήθηκαν ή θα συνταξιοδοτηθούν. Επομένως, μόνες επιλογές για τη συντήρηση ενός τέτοιου μεγαλεπήβολου σχεδίου θα είναι είτε να ρημάξει έρμαιο της υποχρηματοδότησης είτε να παραδοθεί εκ νέου σε ιδιωτική εταιρεία, την οποία πάλι θα χρυσοπληρώσουν με τα ανταποδοτικά τέλη οι δημότες. Σε κάθε περίπτωση χαμένος θα είναι και πάλι ο λαός.

Την ίδια ώρα παραμένουν σε εγκατάλειψη μια σειρά κοινόχρηστοι χώροι και χώροι πρασίνου στο Δήμο μας. Προτεραιότητα όλου του λαού, όπως και της Λαϊκής Συσπείρωσης, πρέπει να είναι η διεκδίκηση για άμεση συντήρηση, κατασκευή, ανακατασκευή, ανάπλαση και ανάπτυξη νέων χώρων, όπως το πάρκο στο πρώην στρατόπεδο Λουμάκη, το άλσος στα Χίλια Δέντρα, το Αθλητικό Πάρκο, το αθλητικό κέντρο του Παλέρμο, το δημοτικό στάδιο με το κλειστό γυμναστήριο και κολυμβητήριο, οι δεκάδες πλατείες και τα γήπεδα σε γειτονιές και χωριά, το κτήριο της Παλιάς Ηλεκτρικής και της Δημοτικής Αγοράς.

 

  1. Η Λαϊκή Συσπείρωση καλούμε τη μεγάλη πλειοψηφία των δημοτών, όλο το λαό, να εναντιωθεί στα επιχειρούμενα σχέδια της Δημοτικής Αρχής για την καταστροφική «ανάπλαση» του Παυσιλύπου. Μέσα από τα εργατικά σωματεία, τους αγροτικούς συλλόγους, τους γονεϊκούς, γυναικείους και νεολαιίστικους συλλόγους, μέσα από όλους τους μαζικούς φορείς να μπει μπροστά, να διεκδικήσει να μη χαθεί ούτε ευρώ από όσα προορίζονται για αυτό το σκοπό, αλλά να αξιοποιηθούν για εκεί που έχουν ανάγκη οι οικογένειές τους.

 

Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Καρδίτσας

Κρανιάς Βασίλης

Γάζος Έκτορας

Μπούτα Πόπη

Αρχοντής Κώστας

Μακροστέργιος Θανάσης

Τέγος Άρης

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Σύσκεψη Ε.Ο.Α.Σ.Κ με γεωργοκτηνοτροφικό σύλλογο Παλαμά και περιχώρων
Επόμενο άρθρο Παράταση προσωρινών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στο παράπλευρο οδικό δίκτυο Αυτοκινητοδρόμου ΠΑΘΕ