Ειδήσεις

Ανάσα ρευστότητας ζητούν οι έμποροι


Παράσταση διαμαρτυρίας για το θέμα των Επιστρεπτέων Προκαταβολών πραγματοποίησε ο Εμπορικός Σύλλογος Καρδίτσας, το πρωί της Πέμπτης, στα γραφεία της Περιφέρειας Καρδίτσας.

«Διαμαρτυρόμαστε για το άδικο και την άνιση αντιμετώπιση των συμπολιτών επαγγελματιών  που ενώ καταστραφήκανε από τον ΙΑΝΟ  δεν αντιμετωπίζονται  το ίδιο με τους επαγγελματίες άλλων περιοχών που επίσης πληγήκαν από φυσικές καταστροφές και τους έχει χαρισθεί η αποπληρωμή της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Ζητάμε έστω και αυτή την στιγμή να πρυτανεύσει το δίκαιο και η λογική και άμεσα να αναθεωρηθεί η απόφαση για την Καρδίτσα» αναφέρουν χαρακτηριστικά. Αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον Αντιπεριφερειάρχη Κώστα Νούσιο ο οποίος στηρίζει το αίτημά του.

Πιο αναλυτικά, οι έμποροι της Καρδίτσας τονίζουν τα εξής:

«Η Δράση «Επιστρεπτέα Προκαταβολή» είναι η ενίσχυση η οποία χορηγήθηκε σε επιχειρήσεις ανεξαρτήτως κλάδου, που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης της νόσου του κορωνοϊού COVID-19, προκειμένου να συντηρηθούν και να ανταπεξέλθουν στα λειτουργικά τους έξοδα.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις παίρνοντας την κρατική βοήθεια, μπόρεσαν και στάθηκαν στα πόδια τους, σε ένα κλίμα δυσμενές για το εμπόριο και την επιχειρηματικότητα.
Δυστυχώς όμως ο COVID-19 ήρθε για να μείνει και μαζί του και οι επιπτώσεις στην οικονομία. Σε συνδυασμό μάλιστα με την ενεργειακή κρίση που έχει ξεσπάσει, αλλά και την φυσική καταστροφή του ΙΑΝΟΥ που χτύπησε ανεπανόρθωτα την πόλη μας το 2020, η αγορά του λιανικού εμπορίου στην Καρδίτσα είναι σε άθλια κατάσταση και βρίσκεται αντιμέτωπη με το χειρότερο σενάριο, αυτό των λουκέτων.

Μέσα σε όλες αυτές τις αντιξοότητες που επικρατούν στην αγορά, ξεκινήσανε από 7/7/2022 να βεβαιώνονται τα ποσά των επιστρεπτέων και να γίνονται πλέον απαιτητά. Κάτι τέτοιο είναι τουλάχιστον άδικο για τους επαγγελματίες της πόλης μας που ενώ καταστραφήκαμε από τον ΙΑΝΟ δεν τυγχάναμε ίδιας αντιμετώπισης με τους επαγγελματίες άλλων περιοχών που επίσης πληγήκαν από φυσικές καταστροφές και τους έχει χαρισθεί η αποπληρωμή της επιστρεπτέας προκαταβολής.
Πάγιο αίτημα του Εμπορικού Συλλόγου Καρδίτσας είναι η επιστρεπτέα να μετατραπεί σε μη επιστρεπτέα ώστε να αποτελέσει πραγματική ανάσα ρευστότητας και όχι θηλιά στο λαιμό της επιχειρηματικότητας.

Οι συνθήκες δεν προστάζουν τέτοιες απαιτητές ενέργειες αλλά πράξεις ενίσχυσης της αγοράς και της επιχειρηματικότητας. Ο χειμώνας είναι μπροστά μας και το μέλλον της αγοράς μόνο ευοίωνο δεν είναι. Η ίδια η Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε τη δυσκολία των συνθηκών που θα αντιμετωπίσουμε όλοι μας το φετινό χειμώνα και δυστυχώς τέτοιες απαιτητές ενέργειες θα τον κάνουν πολύ πιο δύσκολο για τις επιχειρήσεις μας, για το εμπόριο.
Καλούμε λοιπόν τους Βουλευτές της Καρδίτσας, να πάρουν θέση και να απαιτήσουν να παρθεί άμεσα πίσω η απόφαση για την επιστροφή των ποσών της επιστρεπτέας.

Καλούμε τον Πρωθυπουργό της Χώρας, να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να σταθεί δίπλα στην επιχειρηματικότητα που στις προεκλογικές του υποσχέσεις την είχε ως σημαία στις κυβερνητικές του προτεραιότητες.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Καρδίτσας είναι αντίθετος σε τέτοιου είδους αποφάσεις και σθεναρά αντιτίθεται. Καλούμε την πολιτεία να αποδείξει έμπρακτα πως βρίσκεται κοντά στις επιχειρήσεις και στους πολίτες συνεχίζοντας την εφαρμογή μέτρων για την ουσιαστική ανακούφισή τους»

Προηγούμενο άρθρο Κάτω τα χέρια από τα Άγραφα!! Ρεύμα φθηνό για όλο το λαό!!
Επόμενο άρθρο Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Μουζακίου