Ειδήσεις

Αναβαθμίζεται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας ο Σταθμός του Υπ. Περιβάλλοντος


Στην αναβάθμιση του Σταθμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την παρακολούθηση της  ποιότητας της ατμόσφαιρας  στην πόλη του Βόλου, ο οποίος στο εξής θα καταγράφει συνολικά  7 αέριους ρύπους, καθώς και στην αποκατάσταση της λειτουργίας του συστήματος τηλεμετάδοσης των δεδομένων μέτρησης προχωρά η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός υπέγραψε  στο Βόλο,  παρουσία της Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Σποράδων Δωροθέας Κολυνδρίνη και περιφερειακών συμβούλων, τη σύμβαση του έργου που περιλαμβάνει την προμήθεια και εγκατάσταση νέου κλωβού,  νέο εξοπλισμό για την καταγραφή  5 επιπλέον αερίων ρύπων, νέο  σύστημα βαθμονόμησης  και  νέο υπολογιστικό σύστημα  συλλογής και επεξεργασίας δεδομένων.   Ο Σταθμός βρίσκεται εγκατεστημένος στο χώρο του 1ου Δημοτικού Σχολείου  και ανήκει  στο Εθνικό Δίκτυο Παρακολούθησης της Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης (ΕΔΠΑΡ). Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 120.000 ευρώ, με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο.

«Αντικαθιστούμε και αναβαθμίζουμε σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος το Σταθμό μέτρησης αερίων ρύπων στο χώρο του 1ου Δημοτικού σχολείου, ο οποίος μετρά στο εξής 7 τύπους αερίων ρύπων» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Ο Βόλος διαθέτει  σήμερα τρεις σταθμούς μέτρησης, στο 1ο Δημοτικό, στη ΔΕΣΕ και στο Λιμάνι. Με νέα σύμβαση που υπογράφουμε το  επόμενο διάστημα  προμηθευόμαστε  επιπλέον 6 νέους Σταθμούς  Μέτρησης για όλη τη Θεσσαλία, εκ των οποίων οι 2 εγκαθίστανται στο Βόλο.  Συνολικά το πολεοδομικό συγκρότημα διαθέτει το μεγαλύτερο αριθμητικά δίκτυο μετρητών  ποιότητας της ατμόσφαιρας στη χώρα, αναλογικά με τον πληθυσμό της πόλης. Είναι ένα έργο ουσίας για την προστασία του περιβάλλοντος, που υλοποιείται μετά από 2,5 χρόνια δικαστικών περιπετειών, ενστάσεων και καθυστερήσεων λόγω του  covid -19. Στην περιοχή εξελίσσεται αυτή την εποχή από το Δήμο Βόλου  το μεγάλο έργο της αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης που χρηματοδοτούμε από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020. Λόγω των υπό εξέλιξη εργασιών παρατηρούνται οριακές αυξήσεις στις τιμές  PM10, τις οποίες παρακολουθούμε καθημερινά και ενημερώνουμε  τους πολίτες. Μπροστά μας έχουμε ένα δύσκολο χειμώνα λόγω της ενεργειακής κρίσης και χρειάζεται όλοι οι πολίτες, στο μέτρο του δυνατού, να είμαστε προσεκτικοί  και ευαισθητοποιημένοι, με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας» πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης.

 

 

 

Ο νέος εξοπλισμός

Τμήμα Α:

-ΚΛΩΒΟΙ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΣΤΑΘΜΩΝ

  1. Κλωβός
  2. Σύστημα Δειγματοληψίας
  3. Μετεωρολογικό Σύστημα

-ΑΥΤΟΜΑΤΟΙ ΑΝΑΛΥΤΕΣ ΑΕΡΙΩΝ ΡΥΠΩΝ

  1. Αναλυτής οξειδίων του αζώτου (NOx)
  2. Αναλυτής διοξειδίου του θείου (SO2)
  3. Αναλυτής όζοντος (O3)
  4. Αναλυτής μονοξειδίου του άνθρακα (CO)
  5. Αναλυτής αρωματικών υδρογονανθράκων (ΒΤΕΧ)

-ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΒΑΘΜΟΝΟΜΗΣΗΣ

  1. Σύστημα βαθμονόμησης

Οι αναλυτές Αιωρούμενων Σωματιδίων (ΑΣ10 και ΑΣ2,5), οι οποίοι είναι σε λειτουργία στον υφιστάμενο σταθμό, θα αφαιρεθούν και θα επανατοποθετηθούν στο νέο σταθμό, ώστε να συνεχίσουν να λειτουργούν.

Τμήμα Β:

-ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

  1. Μονάδα συλλογής και επεξεργασίας μετρήσεων (DataLogger)
  2. Λογισμικό Διαχείρισης της Μονάδας Συλλογής των Μετρήσεων (DataLogger) και

Επικοινωνίας με το υφιστάμενο σύστημα του Υπουργείου Περιβάλλοντος

Προηγούμενο άρθρο Να ενταχθούν στο πρόγραμμα Οδικές Υποδομές αναγκαία οδικά έργα για την ορεινή Αργιθέα
Επόμενο άρθρο Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Βόλου στο Fashion City Outlet και αυτό το Σάββατο!