Ειδήσεις

Ανδρέας Στεργίου, Πρόεδρος Δικτύου Δήμων περιοχής Πίνδου: Εθνικός Κλιματικός Νόμος, Μια δύσκολη αναγκαία για τους Δήμους διαδρομή


Η πρώτη συνάντηση εργασίας των τριών δικτύων Δήμων  πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά την δημοσίευση σε ΦΕΚ του Εθνικού Κλιματικού Νόμου (Ν.4936/2022).

Η ομάδα εργασίας συγκροτήθηκε με την υπογραφή του Συμφώνου συνεργασίας των τριών Δικτύων Δήμων, του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες, του Δικτύου Πόλεων με Ποτάμια και του Δικτύου Δήμων Περιοχής Πίνδου. Η υπογραφή του συμφώνου πραγματοποιήθηκε την  Παρασκευή 13 Μαΐου 2022  στο Δημαρχείο Ηράκλειας Σερρών, από τους κ.κ Γιώργο Καπεντζώνη Δήμαρχο Δωρίδος, Ιωάννη Ταγγαλέκα Δήμαρχο Λεβαδέων και Ανδρέα Στεργίου Δήμαρχο Αργιθέας, παρουσία του υφυπουργού στον Πρωθυπουργό με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, κ.Χρήστου Τριαντόπουλου και  του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών, κ. Μιχάλη Σταυριανουδάκη.

Την συνάντηση της ομάδας εργασίας που έλαβε χώρα στις 9 Ιουνίου συντόνισε ο Πρόεδρος του Δικτύου Δήμων Περιοχής Πίνδου και Δήμαρχος Αργιθέας, Ανδρέας Στεργίου, ο οποίος ήταν και ο εμπνευστής της πρωτοβουλίας αυτής.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η αποκωδικοποίηση του  Εθνικού Κλιματικού Νόμου που ψηφίστηκε στις 26 Μαΐου 2022, και των υποχρεώσεων που επιφέρει στους Δήμους όλης της χώρας. Ο κ. Ανδρέας Στεργίου τόνισε ότι ο Εθνικός Κλιματικός Νόμος είναι μια δύσκολη αλλά αναγκαία διαδρομή που θα πρέπει να ακολουθήσουν όλοι οι δήμοι, προκειμένου να προσαρμοστούν στις επιπτώσεις των ακραίων καιρικών καταστάσεων που βιώνουμε και των συνεπειών που αυτές αφήνουν στους πολίτες των Δήμων.

Στην συνάντηση εργασίας συζητήθηκαν η θωράκιση των Δήμων από τους κινδύνους και τα τρωτά σημεία, που τους καθιστούν  ευάλωτους αλλά και η αποκατάσταση των συνεπειών από ακραία φαινόμενα, όπως οι δασικές πυρκαγιές και οι στιγμιαίες πλημμύρες, με τους περιβαλλοντικούς δείκτες και οικολογικούς κανόνες που πλέον θεσμοθετήθηκαν μέσω του Εθνικού Κλιματικού Νόμου. Τέθηκε το χρονοδιάγραμμα των επόμενων ενεργειών μέχρι το τέλος του χρόνου καθώς και των δράσεων ενημέρωσης που προετοιμάζουν, ώστε όλοι οι Δήμοι μέλη να ενημερωθούν και να προετοιμαστούν για τις ασφυκτικές υποχρεώσεις που θέτει ο Εθνικός Κλιματικός Νόμος.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Διεθνές Συνέδριο για την Προσβασιμότητα της Ενάλιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς
Επόμενο άρθρο Τουριστικοί προορισμοί της Θεσσαλίας προβάλλονται στην πολωνική δημόσια τηλεόραση