Ειδήσεις

Ανιχνεύοντας γαλλικές επιρροές στην Καρδίτσα: απολογισμός ενός ιστορικού περιπάτου


Τί σχέση μπορεί να έχει ο διάσημος Γάλλος αρχιτέκτονας Γουστάβος Άιφελ με την Καρδίτσα και ποιός γαλλοσπούδαχτος δήμαρχος είχε όραμα να μετατρέψει την πόλη σε «μικρό Παρίσι»; Πώς ο Θόδωρος Αγγελόπουλος βοήθησε να μην κατεδαφιστεί η Δημοτική Αγορά; Ποιοί μετέπειτα καθηγητές και πρυτάνεις του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου με σπουδές στη Γαλλία ανέλαβαν δημόσια έργα στην Καρδίτσα στις δεκαετίες του 1920 και 1950; Πώς ο Νικόλαος Πλαστήρας εμπνεύστηκε το έργο της τεχνητής λίμνης, όταν ανάρρωνε μετά τη Μικρασιατική Εκστρατεία στη λίμνη της Γενεύης;

Αυτό ήταν το θέμα του ιστορικού περιπάτου που πραγματοποίησε το Μουσείο Πόλης του Δήμου Καρδίτσας/ ΔΟπΑΚ σε συνεργασία με τη Γαλλική Πρεσβεία- Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας (ΓΙΛ) και με την υποστήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας και των Φίλων του Μουσείου Πόλης, στο πλαίσιο του εορτασμού της Ημέρας των Μουσείων, το απόγευμα του Σαββάτου, 21 Μαΐου 2022. Στον περίπατο, ο οποίος είχε εντυπωσιακή συμμετοχή κοινού, συμμετείχαν επίσης η Διευθύντρια του ΓΙΛ, Χρύσα Βουλγαράκη, ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας, Κωστής Νούσιος, η Αντιδήμαρχος Επιχειρηματικότητας του Δήμου Καρδίτσας, Όλγα Μακρή, εκπρόσωπος του Υπουργού Δικαιοσύνης και Βουλευτή Καρδίτσας Κώστα Τσιάρα, οι υπεύθυνες των ΓΑΚ και της Πινακοθήκης Καρδίτσας, Νίκη Αγγελίνα και Μαρία Γιαννέλου καθώς και το ΔΣ των Φίλων του Μουσείου Πόλης. Η ξενάγηση από την υπεύθυνη του μουσείου, Δρ. Φένια Λέκκα, είχε αφετηρία τη Δημοτική Αγορά και σταθμούς το ιστορικό ξενοδοχείο «Άρνη», την Κεντρική Πλατεία, το Μουσείο Πόλης, το Παυσίλυπο και τερματισμό το έφιππο άγαλμα του Νικολάου Πλαστήρα.

Οι συμμετέχοντες, εκτός από το να ακούσουν ιστορίες εποχής, είχαν παράλληλα την ευκαιρία να συζητήσουν τις εμπειρίες τους σε σχέση με το χώρο, να μοιραστούν μνήμες και να δώσουν το δικό τους προσωπικό νόημα στον περίπατο. Ας σημειωθεί ότι ο περίπατος «Από τη Γαλλία με Αγάπη» σχεδιάστηκε από το Μουσείο Πόλης στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης «Από Αγάπη για την Ελλάδα», την οποία επιμελήθηκε η Κεντρική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας και φιλοξενεί το μουσείο από τον Σεπτέμβριο του 2021 και για λίγες ακόμη μέρες. Εκτός από τον περίπατο, ο οποίος όλο αυτό το διάστημα υλοποιούνταν εικονικά, με τη μορφή προβολής, στο Μουσείο Πόλης πραγματοποιούνταν παράλληλα άλλα δύο εκπαιδευτικά προγράμματα, στα οποία είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν περισσότεροι από 400 μαθητές όλων των βαθμίδων. Το πρώτο είχε θέμα τον γαλλικό φιλελληνισμό και σχεδιάστηκε από το ΓΙΛ ενώ το δεύτερο αναφερόταν στην Καρδίτσα του 1881 μέσα από το πρώτο σχέδιο πόλης, έργο του Γάλλου μηχανικού Amic. Το τελευταίο σχεδιάστηκε από τους Φίλους του Μουσείου Πόλης, οι οποίοι ανέλαβαν αποκλειστικά και την εμψύχωση όλων των εκπαιδευτικών δράσεων. Οι δράσεις ήταν αφιερωμένες στο πρόωρα χαμένο εθελοντή συνεργάτη του μουσείου, Χρήστο Ν. Τσιόλα (1968-2021)

Αξίζει καταληκτικά να επισημάνουμε ότι το αποτέλεσμα της έρευνας γύρω από τις γαλλικές επιρροές της Καρδίτσας θα είναι σύντομα προσβάσιμο διαδικτυακά από την ιστοσελίδα του Μουσείου Πόλης τόσο στα ελληνικά, όσο και στα γαλλικά, χάρη στην κ. Βουλγαράκη (www.mpk.gr).

Προηγούμενο άρθρο Αποτελέσματα rapid tests στην Καρδίτσα
Επόμενο άρθρο Συνάντηση της ΕΔΑ ΘΕΣΣ με τον Δήμο Καρδίτσας