Ειδήσεις

Άνοιξε η πλατφόρμα για την επιδότηση ενοικίου


Σε ένα πλαίσιο στενής συνεργασίας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και δη τουΥπουργού, κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και δη, με τον αρμόδιο Υφυπουργό, κ. Χρήστο Τριαντόπουλο, ξεκίνησε, από την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου, η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων, μέσω του gov.gr, για προσωρινή στέγαση με επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης για τους πολίτες των οποίων η οικία έχει πληγεί από πρόσφατες φυσικές καταστροφές. Ειδικότερα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν τις αιτήσεις είτε μέσω του gov.gr επιλέγοντας στην κατηγορία «Πολίτης και Καθημερινότητα»και στην υποκατηγορία «Φυσικές Καταστροφές», είτε απευθείας στο arogi.services.gov.gr. Η υποβολή της αίτησης γίνεται με τρόπο απλό και φιλικό.

Με αφορμή το άνοιγμα της νέα ψηφιακής πλατφόρμας, ο Υφυπουργός, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, σημείωσε πως «σε συνέχεια όλων των ενημερώσεων προς τους πλημμυροπαθείς συμπολίτες μας, αλλά και στο πλαίσιο μίας στενής συνεργασίας με τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου, διαμορφώθηκε και άνοιξε η πλατφόρμα για την επιδότηση προσωρινής στέγασης για τους συμπολίτες μας, των οποίων η κύρια κατοικία έχει υποστεί ζημιές και καταστροφές που χρήζουν επισκευής ή ανακατασκευής, ή δεν είναι δυνατόν στην παρούσα φάση η διαμονή εντός αυτής λόγω των επιπτώσεων από το πρωτόγνωρο πλημμυρικό φαινόμενο. Το τελευταίο είναι μία πρόβλεψη που εισάγεται για πρώτη φορά, αναγνωρίζοντας τις ανάγκες που έχουν προκύψει για αρκετούς συμπολίτες μας, των οποίων η κύρια κατοικία,αν και δεν έχει υποστεί δομικές ζημίες, δεν είναι κατάλληλη προσωρινά για χρήση λόγω των δυσμενών επιπτώσεων από το πλημμυρικό φαινόμενο που την έπληξε. Έτσι, οι εν λόγω συμπολίτες μας δύναται για τους επόμενους μήνες να αξιοποιήσουν το επίδομα για ενοίκιο ή και για συγκατοίκηση, που φτάνει έως και τα 500 ευρώ σε μηνιαία βάση, ανάλογα και με το μέγεθος της οικογένειας. Τις επόμενες ημέρες, λοιπόν, οι δικαιούχοι συμπολίτες μας από τις πληγείσες περιοχές καλούνται να υποβάλλουν το αίτημά τους στην πλατφόρμα του gov.grή στο arogi.services.gov.gr, με τα στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας να εργάζονται εντατικά, όπως και για όλα τα σχήματα».

Συγκεκριμένα, οι πολίτες των οποίων οι κατοικίες επλήγησαν από τα πρωτόγνωρα πλημμυρικά φαινόμενα που έπληξαν τη Θεσσαλία, αλλά και περιοχές της Στερεάς Ελλάδας το Σεπτέμβριο του 2023, έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν ψηφιακά την αίτησή τους για την επιδότηση προσωρινής στέγασης με τη μορφή επιδότησης ενοικίου ή συγκατοίκησης για την κάλυψη δαπανών προσωρινής στέγασης κατοίκων που επλήγησαν από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες. Ειδικότερα, η επιδότηση αφορά τις περιπτώσεις που η κύρια κατοικία τους:

  • χαρακτηρίστηκε προσωρινά ακατάλληλη ή επικίνδυνη για χρήση ή επικινδύνως ετοιμόρροπη ή ολοσχερώς κατεστραμμένη ή δομημένη από ευτελή υλικά και χορηγείται για δύο χρόνια για τους ιδιοκτήτες και τους κατά δωρεάν παραχώρηση χρήστες και έξι μήνες για τους ενοικιαστές, ή
  • έχει ενταχθεί στην «Κατηγορία Γ» για τη χορήγηση εφάπαξ έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης και δεν έχει χαρακτηριστεί προσωρινά ακατάλληλη για χρήση, επικίνδυνη για χρήση, δομημένη από ευτελή υλικά, επικινδύνως ετοιμόρροπη ή ολοσχερώς κατεστραμμένη και χορηγείται για τρεις μήνες για τους ιδιοκτήτες, τους κατά δωρεάν παραχώρηση χρήστες και τους ενοικιαστές.

Η υποβολή της αίτησης στο gov.grή στο arogi.services.gov.gr, γίνεται με τρόπο απλό και φιλικό. Πιο συγκεκριμένα, για τη διαδικασία επιδότησης προσωρινής στέγασης οι πολίτες (α) συνδέονται  με τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης τους στο TAXIsnet, και (β) καταχωρούν ή επιβεβαιώνουν στην εφαρμογή τα στοιχεία που απαιτούνται από τον νόμο για την αίτηση – υπεύθυνη δήλωση για την χορήγηση της επιδότησης ενοικίου/συγκατοίκησης και την υποβάλλουν.Με την υποβολή αποστέλλεται ηλεκτρονικά η αίτηση στη Γενική Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, όπου αφού ολοκληρωθούν οι σχετικές αυτοψίες και έλεγχοι, ολοκληρώνεται η διαδικασία με την έκδοση απόφασης καθορισμού δικαιούχου επιχορήγησης προσωρινής στέγασης.

Προηγούμενο άρθρο Ο 12ος Μύλος των Ξωτικών με τον μικρό Πρίγκηπα στα Τρίκαλα!
Επόμενο άρθρο Aυτοψίες κλιμακίων στον Παλαμά την Τετάρτη 11/10