Ειδήσεις

Ανθολόγιο Δημοτικών Τραγουδιών από το Προάστιο Καρδίτσας


Ο Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού, Προσχολικής Αγωγής Παλαμά (Δ.Ο.Π.Α.Π.Α.Π) συνεχίζοντας το έργο του ως θεματοφύλακας της τοπικής παράδοσης παρουσιάζει το 4ο κατά σειρά βιβλίο που εξέδωσε με τίτλο «Ανθολόγιο Δημοτικών Τραγουδιών από το Προάστιο Καρδίτσας» των Απόστολου Κ. Λέμπα και Μάρθας Κ. Κοντού. Η παρουσίαση θα διεξαχθεί την Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2022 στις 6.00 μ.μ. στο αμφιθέατρο του Δημοτικού Καταστήματος Προαστίου.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Χρήστος Κοντός: Δημοσιογράφος

Νικόλαος Φίλος: Ερευνητής τοπικής λαογραφίας

Κατερίνα Σταθοπούλου: Φιλόλογος

Απόστολος Κων/νος Τάκης: Εκπαιδευτικός Α/βάθμιας, ΜΑ Αθλητικός Τουρισμός – Οργάνωση Δρωμένων – Χορός (ΔΠΘ), ΜΑ Λαογραφίας (ΕΚΠΑ)

Συντονισμός: Αθανάσιος Τυροδήμος

Αποφώνηση: Απόστολος Λέμπας – Μάρθα Κοντού (συγγραφείς)

Την εκδήλωση πλαισιώνουν μέλη του «Φυσιολατρικού Λαογραφικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Προαστίου», που θα παρουσιάσουν τραγούδια και δρώμενα από διάφορα κεφάλαια του βιβλίου.

Ο κύκλος της ζωής, όπως και ο κύκλος του έτους με την αλλαγή των εποχών, ωθεί τον άνθρωπο σε διαρκείς μεταβάσεις. Μεταβάσεις από τη γέννηση στο θάνατο, από την ενηλικίωση στο γάμο, από το χειμώνα στην άνοιξη κι από τη άνοιξη στο θέρος. Το δημοτικό τραγούδι πλάθεται από τον άνθρωπο και διαμεσολαβεί το πέρασμα από τη μια κατάσταση στην άλλη, από τη μια κανονικότητα στην άλλη. Στέκεται συμπαραστάτης στις δυσκολίες και τον καθημερινό κάματο, στήριγμα στα ευχάριστα και τα δυσάρεστα, εκτόνωση και λύτρωση από τα καθημερινά πάθη. Ας ταξιδέψουμε μαζί στον πλούτο της τοπικής παράδοσης κι ας γίνει αυτό το βιβλίο αφορμή για να ανασύρουμε μνήμες από το παρελθόν μας, τους συγγενείς μας και όλους τους ανθρώπους που με το πέρασμά τους επηρέασαν και διαμόρφωσαν την ιστορία και την παράδοσή μας.

Προηγούμενο άρθρο Η ακολουθία του Εσπερινού της δεσποτικής εορτής της του Χριστού Γεννήσεως
Επόμενο άρθρο Εκπαιδευτική εκδρομή 5ου Γυμνασίου Καρδίτσας