Ειδήσεις

Απάντηση του Δ.Σ του Εργατικού Κέντρου σε δημοσίευμα του Δ.Σ του Νοσοκομείου Καρδίτσας


Την Παρασκευή 17 Δεκέμβρη, συμμετείχαμε στην κινητοποίηση που έκαναν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα και φύλαξη του Νοσοκομείου Καρδίτσας αγωνιζόμενοι μαζί με αυτούς και εμείς για την παράταση των συμβάσεων τους αλλά και για την ένταξή τους σε καθεστώς μόνιμης εργασίας έτσι ώστε να τελειώσει επιτέλους αυτή η ιδιότυπη και ανασφαλής εργασιακή ομηρία που βρίσκονται.

Είναι εργαζόμενοι που εργάζονται στις θέσεις αυτές εδώ και πολλά χρόνια, πρώτα μέσα από εργολάβους και στη συνέχεια τα δυο τελευταία χρόνια με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου.

Είναι εργαζόμενοι που καλύπτουν και εξυπηρετούν μόνιμες, πάγιες  και διαρκείς ανάγκες του Νοσοκομείου μας, απασχολούμενοι με ζήλο και εργατικότητα με τα επαχθέστατα και ανθυγιεινότερα κομμάτια, της καθαριότητας και της φύλαξης του Νοσοκομείου. Είναι εργαζόμενοι που πάνω στην εργασία τους αυτή, έχουν στηρίξει και στηρίζουν τον οικογενειακό τους προγραμματισμό.

Για όλους αυτούς τους λόγους, με το πέρας της συγκέντρωσης συναντηθήκαμε, σαν Εργατικό Κέντρο μαζί με τον Πρόεδρο των νοσοκομειακών γιατρών και τους εργαζόμενους τον διοικητή του Νοσοκομείου, όπου εκεί παρευρίσκονταν και ο διοικητής της 5ης Υ.Π.Ε. και ζητήσαμε όχι μόνο την παράταση των συμβάσεων, αλλά εξεύρεση τρόπου ώστε οι 40 εργαζόμενοι αυτοί να ενταχθούν σε μόνιμες θέσεις εργασίας γιατί το δικαιούνται και το αξίζουν.

Η μοναδική δέσμευση του διοικητή και της διοίκησης ήταν ότι θα γίνει παράταση των συμβάσεων μέχρι να μπει ο εργολάβος στην καθαριότητα και φύλαξη του νοσοκομείου, κάτι άλλωστε που ανακοινώθηκε και από το Υπουργείο Υγείας.

Την επόμενη ημέρα Σάββατο 18 Δεκέμβρη, προς έκπληξή μας, διαβάσαμε στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο ανακοίνωση του Δ.Σ του νοσοκομείου που μεταξύ άλλων, άκουσον –άκουσον, έγραφαν ότι «για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα και φύλαξη η απόφαση του Δ.Σ για προκήρυξη διαγωνισμού δηλαδή η καθαριότητα και η φύλαξη να πάει σε εργολάβο είναι η ενδεδειγμένη και για το συμφέρον των εργαζομένων»!!!

Ενώ παρακάτω συνεχίζουν λέγοντας, «απλούστατα οι συνδικαλιστές πάντα καλλιεργούσαν φρούδες ελπίδες για μονιμοποίησή τους υφαρπάζοντας τις ψήφους των εργαζομένων», δηλαδή ότι αγώνας των συνδικαλιστών για τα δικαιώματα των εργαζομένων και το δικαίωμα των εργαζομένων που επί πολλά χρόνια καλύπτουν και απασχολούν σε θέσεις που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες να ενταχθούν σε θέσεις μόνιμης απασχόλησης, είναι καιροσκοπικός και το κάνουν για να ξεγελούν και να τους εκμεταλλεύονται!!! Αν είναι δυνατόν!!!

Κύριοι του Δ.Σ το λιγότερο που μπορείτε να κάνετε είναι να ζητήσετε συγνώμη από τους εργαζόμενους, αυτούς που ματώνουν καθημερινά, γιατί τους εμπαίζετε και υποβαθμίζετε τη νοημοσύνη τους λέγοντας ότι αν η καθαριότητα και η φύλαξη πάει σε εργολάβο θα είναι προς το συμφέρον τους!!!

Σίγουρα δεν θα έχετε ιδέα τι γίνεται με τους εργολάβους και μιλάτε εκ του ασφαλούς.

Άραγε εάν ήσασταν εσείς ή τα παιδιά σας στην θέση αυτών των εργαζομένων θα λέγατε τα ίδια;

Εμάς τους συνδικαλιστές μας εμφανίζετε ως καιροσκόπους και απατεώνες ξεχνώντας βέβαια ότι εμείς δεν είμαστε πολιτικοί, δεν ασκούμε εξουσία, δεν τάζουμε, δεν διορίζουμε. Εμείς αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματα, την ισονομία και ισοπολιτεία των εργαζομένων, για το δικαίωμα στην δουλειά, για την ασφάλεια τους στους χώρους της δουλείας, για αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις, για ένα δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας που θα έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες, για ένα σύστημα που θα παρέχει αξιοπρεπείς και επαρκείς υπηρεσίες σε όλους.

Γι΄ αυτό, ζητάμε την πρόσληψη που σήμερα είναι απαραίτητη όσο ποτέ άλλοτε λόγω της πανδημίας που σαρώνει τον κόσμο και την χώρα μας, με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, την μονιμοποίηση των επικουρικών γιατρών που απασχολούνται στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας, την επάνδρωση των νοσοκομείων με το απαραίτητο τεχνικό εξοπλισμό.

Γι΄ αυτό, ζητάμε και την μονιμοποίηση των 40 εργαζομένων που απασχολούνται στην καθαριότητα και φύλαξη εδώ και πολλά χρόνια, γιατί και οι εργαζόμενοι είναι ένα σημαντικό και απαραίτητο κομμάτι για την λειτουργία των νοσοκομείων και έχουν κάθε δικαίωμα και αυτοί και εμείς να αγωνιζόμαστε και να το διεκδικούν αυτό.

Μιας και κάνετε και επίκληση νόμων, να σας ενημερώσουμε αν και πιστεύουμε ότι ήδη το ξέρετε, πολλοί νόμοι ψηφίζονται και μένουν στην ναφθαλίνη, πολλοί νόμοι καταργούνται και αντικαθίστανται με άλλους όπως και πολλοί νόμοι τροποποιούνται.

Το λέμε αυτό για να μην γίνεται επίκληση κάποιου νόμου και να οχυρώνονται πίσω από αυτόν γιατί βολεύονται, γιατί όσο εύκολα ψηφίζονται, τόσο εύκολα τροποποιούνται!

Καταλήγοντας, προς ενημέρωσή σας, είναι ιδιαιτέρως απογοητευτικό το γεγονός ότι το κείμενο αυτό συνυπογράφεται και από την τακτική εκπρόσωπο των εργαζομένων του νοσοκομείου στο Δ.Σ, η οποία όπως μάθαμε υπέγραψε και συμφώνησε να πάει η καθαριότητα και η φύλαξη στους εργολάβους αδιαφορώντας για το τι θα γίνουν οι 40 εργαζόμενοι συνάδερφοι τους εκεί. Για τους διορισμένους δεν έχουμε καμία αυταπάτη ότι θα τολμήσουν να διαφοροποιηθούν σε κεντρικές κυβερνητικές επιλογές για ευνόητους λόγους, αυτή όμως οφείλει να διαφοροποιηθεί και να ταυτιστεί με την βούληση και την ομόφωνη απόφαση όχι μόνο του συνδικαλιστικού της οργάνου που είναι μέλος, αλλά και των εκατοντάδων συναδέλφων της που υπέγραψαν και στηρίζουν τον αγώνα αυτών των 40 ανθρώπων!

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Εκκλησιαστικά νέα – Το πρόγραμμα του Μητροπολίτη
Επόμενο άρθρο Τ. Τσιαπλές: Να δοθούν άμεσα λύσεις στα προβλήματα που βασανίζουν τους σεισμόπληκτους της Θεσσαλίας