Ειδήσεις

Από αγάπη για την Ελλάδα: Μια σημαντική έκθεση με πολλές παράλληλες δράσεις στο Μουσείο Πόλης


Με μεγάλη συμμετοχή κοινού άνοιξε την Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου στο Μουσείο Πόλης του Δήμου Καρδίτσας/ΔΟΠΑΚ η έκθεση με θέμα  τους Γάλλους φιλέλληνες και το ενδιαφέρον που προκάλεσε ο ξεσηκωμός των Ελλήνων στη Γαλλία και στην Ευρώπη, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Η έκθεση στο μουσείο πόλης είναι η εισαγωγή μιας σημαντική διαδικτυακής έκθεσης (https://www.ifg.gr/events/ekthesi-la-grece-par-amour/), την οποία επιμελήθηκε το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και το RetroNews, ο ιστότοπος της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας, σε συνεργασία με τη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων και το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο. Οι δράσεις, οι οποίες εγκαινιάστηκαν την Παρασκευή, υλοποιούνται σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας με την υποστήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας- Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας και τη συμμετοχή των Φίλων του Μουσείου Πόλης Καρδίτσας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους αλλά και με μηνύματα συμπαράστασης βουλευτές του νομού, ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας, οι αντιδήμαρχοι οικονομικών και κοινωνικής πολιτικής του Δήμου Καρδίτσας, εκπρόσωπος του ΔΣ του ΔΟΠΑΚ, εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, η διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας, οι Φίλοι και οι εθελοντές του μουσείου πόλης και πλήθος κόσμου τηρώντας τα μέτρα κατά της πανδημίας.

Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να δουν την εισαγωγική έκθεση με θέμα το Γαλλικό Φιλελληνισμό, η οποία στήθηκε στο ισόγειο του κτηρίου Σακελλαρίου, καθώς και αντικείμενα και βιβλία της συλλογής του μουσείου που σχετίζονται με το θέμα. Παρακολούθησαν επίσης εικονική ξενάγηση στα «γαλλικού ενδιαφέροντος» σημεία της πόλης, δράση η οποία θα υλοποιείται σε όλη τη διάρκεια του έτους με τη μορφή ιστορικού θεματικού περιπάτου στην πόλη. Στο ίδιο πλαίσιο θα υλοποιούνται επίσης όλο το χρόνο σε συνεργασία με σχολεία και ομάδες δύο εκπαιδευτικά προγράμματα, ένα με θέμα τον γαλλικό φιλελληνισμό και ένα ανίχνευσης της πόλης όπως ήταν όταν απελευθερώθηκε από τους Οθωμανούς, το φθινόπωρο του 1881, με οδηγό το πρώτο σχέδιο πόλης, όπως το αποτύπωσε ο γάλλος μηχανικός Amic.

Το  Σάββατο, 25 Σεπτεμβρίου, υλοποιήθηκε επίσης πιλοτικά ο πρώτος θεματικός ιστορικός περίπατος με αναφορά στα ίχνη γαλλικής παρουσίας αλλά και τις γαλλικές επιρροές στην Καρδίτσα των τελευταίων 140 χρόνων με έμφαση στην πνευματική, καλλιτεχνική και κοινωνική ζωή της πόλης. Με αφόρμηση την αφήγηση και αντιπροσωπευτικές εικόνες που συνόδευαν τους σταθμούς της διαδρομής, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ανακαλέσουν μνήμες και να τις μοιραστούν, μετατρέποντας τον περίπατο σε μια βιωματική, προσωπική εμπειρία.

Οι δράσεις που θα υλοποιηθούν όλο το χρόνο στο πλαίσιο του «Από αγάπη για την Ελλάδα» είναι αφιερωμένες στη μνήμη του πρόωρα χαμένου εθελοντή συνεργάτη του Μουσείου και δραστήριου μέλους των Φίλων του, Χρήστου Ναπ. Τσιόλα (1968-2021).

Για πληροφορίες συμμετοχής στον θεματικό ιστορικό περίπατο και στα εκπαιδευτικά προγράμματα το κοινό μπορεί να επικοινωνεί με το μουσείο πόλης (2441025301, mouseiopolis@dimoskarditsas.gov.gr) και να επισκέπτεται την ιστοσελίδα του μουσείου (www.mpk.gr).

 

Προηγούμενο άρθρο Αστέριος Βασιλάκος: Έχουν βαλτώσει … τα έργα του φυσικού αερίου στο Μουζάκι
Επόμενο άρθρο Στα 167.860.500 ευρώ το Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Θεσσαλίας για το 2022