Ειδήσεις

Από αγάπη για την Ελλάδα στο Μουσείο Πόλης


Την ψηφιακή έκθεση «Από αγάπη για την Ελλάδα» και πολλές παράλληλες δράσεις με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 θα φιλοξενεί από την Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου, το Μουσείο Πόλης του Δήμου Καρδίτσας/ ΔΟΠΑΚ. Οι δράσεις υλοποιούνται σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας με την υποστήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας και τη συμμετοχή των  Φίλων του Μουσείο Πόλης Καρδίτσας. Την ομώνυμη διαδικτυακή έκθεση (https://www.ifg.gr/events/ekthesi-la-grece-par-amour/) επιμελήθηκε το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και το Retro News, ο ιστότοπος της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας και είναι αφιερωμένη στους Γάλλους φιλέλληνες και στο ενδιαφέρον που προκάλεσε ο ξεσηκωμός των Ελλήνων στη Γαλλία και στην Ευρώπη.

Μέσα από περισσότερα από 100 οπτικά τεκμήρια, μέρος των οποίων παρέμενε αδημοσίευτο μέχρι σήμερα, προερχόμενα από τις συλλογές και τα αρχεία της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας (BNF), του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου της Αθήνας, της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων και του Μουσείου του Λούβρου, η έκθεση – η σημαντικότερη που έχει δημιουργηθεί ποτέ για το εν λόγω θέμα – αποκαλύπτει την κινητήρια δύναμη και τις διαστάσεις του φιλελληνικού κινήματος.

Το Μουσείο Πόλης της Καρδίτσας είναι ένας από τους πέντε φορείς θεσσαλικά (Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας, Αθανασάκειο Μουσείο Βόλου, Μουσείο Τσιτσάνη Δήμου Τρικκαίων, Δήμος Φαρσάλων), οι οποίοι επιλέχθηκαν από το Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας, φορέα-συντονιστή των δράσεων για τα 200 χρόνια Ελληνογαλλικής Φιλίας στη Θεσσαλία.

Την ψηφιακή έκθεση «Από αγάπη για την Ελλάδα» πλαισιώνουν τοπικά:

-εισαγωγική έκθεση στο ισόγειο του κτιρίου Σακελλαρίου

-μικρή επιλογή αντικειμένων από τη συλλογή του μουσείου που σχετίζεται με τον Γαλλικό Φιλελληνισμό την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης

-θεματικός ιστορικός περίπατος από την πλατεία Πλαστήρα ως τη Δημοτική Αγορά, με στόχο μουσείο και κοινό να αναζητήσουν μαζί τα ίχνη και τις επιρροές της Γαλλίας στο χώρο και τα πρόσωπα της πόλης της Καρδίτσας τον τελευταίο ενάμιση αιώνα,

-εκπαιδευτικό πρόγραμμα ανίχνευσης στην πόλη με σκοπό να ανακαλύψουν μικροί και μεγάλοι πώς ήταν η Καρδίτσα τον Οκτώβριο του 1881. Χάρτης μας θα είναι το πρώτο σχέδιο πόλης, το οποίο εκπονήθηκε στα γαλλικά από Γάλλο μηχανικό!

Παράλληλα οι «Φίλοι του Μουσείου Πόλης» θα υλοποιούν με ομάδες μαθητών 10-15 ετών εκπαιδευτικό πρόγραμμα που επιμελήθηκε η ομάδα του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας (IFL).

Το άνοιγμα των δράσεων θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου 2021, ώρα 7.30 μ.μ. στο κτήριο Σακελλαρίου του Μουσείου Πόλης (Λ. Σακελλαρίου 35) με όλα τα μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Ο πρώτος θεματικός ιστορικός περίπατος θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 25 Σεπτεμβρίου, στις 10.00 με αφετηρία την πλατεία Πλαστήρα. Για τη συμμετοχή απαιτείται κράτηση (τηλ. 2441025301, mouseiopolis@dimoskarditsas.gov.gr).

Οι δράσεις είναι αφιερωμένες στη μνήμη του πρόωρα χαμένου εθελοντή συνεργάτη του Μουσείου και δραστήριου μέλους των Φίλων του, Χρήστου Ναπ. Τσιόλα (1968-2021).

Σχετικά με τα δύο εκπαιδευτικά προγράμματα και τον ιστορικό περίπατο, τα οποία θα υλοποιούνται σε όλη τη διάρκεια του έτους μετά από προσυνεννόηση, το κοινό θα ενημερωθεί σύντομα. Σχετική ενημέρωση θα σταλεί εντός του Σεπτεμβρίου  από τους διοργανωτές στις αρμόδιες διευθύνσεις εκπαίδευσης καθώς και σε φορείς ιδιωτικής εκπαίδευσης και πολιτισμού της πόλης, ώστε να οργανώσουν τις επισκέψεις ή τις ξεναγήσεις τους.

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Δυο μετάλλια για την Αθλητική Κολυμβητική Ακαδημία Καρδίτσας στο Almira man
Επόμενο άρθρο Δωρεά μηχανήματος προβολής από τον Προμηθέα Πατρών στο Κέντρο Ορίζοντες