Ειδήσεις

Από τη Μικρασιατική καταστροφή ως τις μέρες μας


«Πρόσφυγες: Από τη Μικρασιατική καταστροφή ως τις μέρες μας». Αυτός είναι ο τίτλος του επίκαιρου 8ου Πανελληνίου Συνεδρίου, οι εργασίες του οποίου θα διεξαχθούν στην πόλη της Καρδίτσας το τριήμερο 16, 17 και 18 Σεπτεμβρίου 2022. Το συνέδριο αυτό έρχεται να φωτίσει άγνωστες πτυχές των προσφύγων από την Μικρασιατική καταστροφή ως τις μέρες μας. Το οργανώνουν το Κέντρο Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ» Καρδίτσας και το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας-Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Θεσσαλίας-Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, τον Δήμο Καρδίτσας, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Καρδίτσας, με την υποστήριξη του Επιμελητηρίου Καρδίτσας και της Ιεράς  Μητρόπολης  Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων.

Το πρόγραμμα ανακοινώθηκε το πρωί της Τετάρτης κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν εκπρόσωποι των διοργανωτών στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας.

Στόχος του 8ου Πανελλήνιου Συνεδρίου είναι να αναδείξει  πτυχές αυτών των  καθοριστικών γεγονότων και να προσπαθήσει να κατανοήσει, όσα συνέβησαν τότε, τα οποία προκάλεσαν μεγάλο αριθμό ανθρώπινων απωλειών, στοίχειωσαν τη συλλογική μνήμη και άλλαξαν  τον χαρακτήρα και την εξέλιξη του νέου ελληνικού κράτους. Στις ενδεικτικές θεματικές του 8ου Πανελλήνιου Συνεδρίου, είναι το προσφυγικό ζήτημα  στη διαχρονία του στον ελλαδικό χώρο, η Μικρασιατική καταστροφή και η  ανταλλαγή των πληθυσμών, η απεικόνιση των προσφύγων στην τέχνη (λογοτεχνία, τραγούδι, κ.λπ.), ενώ θα προσεγγίσει επιστημονικά κοινωνικές, οικονομικές  και πολιτισμικές συμπεριφορές στους χώρους εγκατάστασης. Επίσης, θα προσπαθήσει να αναλύσει το σύγχρονο προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα.

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Νούσιος

Το 2022 είναι η χρονιά , που συμπληρώνονται εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή. Ο ξεριζωμός από την πατρίδα και η προσφυγιά του 1922 είναι ένα μαύρο κεφάλαιο της νεότερης ιστορίας μας.

Το προσφυγικό ζήτημα, η ανταλλαγή των πληθυσμών, οι οικονομικές και κοινωνικές επιρροές στην ελληνική επικράτεια και το σύγχρονο μεταναστευτικό ζήτημα είναι μερικές από τις ενότητες που θα απασχολήσουν το 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα: ‘’ Πρόσφυγες – Από τη Μικρασιατική καταστροφή ως τις μέρες μας’’και το οποίο συνδιοργανώνουν το Κέντρο Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας Καρδίτσας ‘’Ο ΑΠΟΛΛΩΝ’’, το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η Περιφέρεια Θεσσαλίας- Π.Ε Καρδίτσας, ο Δήμος Καρδίτσας και η ΠΕΔ Θεσσαλίας με την υποστήριξη του Επιμελητηρίου Καρδίτσας και της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων.

Οι πρόσφυγες της Μικρασίας παρά το γεγονός ότι δεν αποτελούσαν ένα ενιαίο σύνολο και αντιμετώπισαν ουσιαστικά πρόβλημα επιβίωσης λόγω της έλλειψης υποδομών κατά την υποδοχή τους, δεν αλλοτριώθηκαν. Αποτέλεσαν έναν κοσμοπολιτισμό, που άργησε να γίνει αντιληπτός, άφησε όμως ανεξίτηλο το σημάδι του μέχρι τις μέρες μας. Ενίσχυσαν την οικονομία με αύξηση της αγροτικής παραγωγής, αναζωογόνησαν την βιομηχανία με ειδικευμένο και  φθηνό εργατικό δυναμικό και κυρίως μετέφεραν και κράτησαν ζωντανά ήθη, έθιμα και παραδόσεις από τις αλησμόνητες Πατρίδες.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας στηρίζει έμπρακτα το 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο που είναι αφιερωμένο στους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας, τιμώντας την τεράστια συνεισφορά τους και την πολύπλευρη παρουσία τους στη Μητέρα Ελλάδα.

Θέλω να συγχαρώ την πρόεδρο του Κέντρου Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας ‘’ Ο ΑΠΟΛΛΩΝ’’ κα Βάσω Κοζιού, όλους του συνδιοργανωτές , την επιστημονική και την οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου. Θα περιμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα συμπεράσματα του συνεδρίου.

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Το πρόγραμμα ελέγχων ανίχνευσης κορωνοιού την Πέμπτη 15/9
Επόμενο άρθρο Απαράδεκτη καθυστέρηση της αναθεώρησης των Σχεδίων Διαχείρισης