Ειδήσεις

Από την Καρδίτσα θα περάσει ο Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας


Εθνικό στοίχημα αθλητικής αποκέντρωσης χαρακτήρισε ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης τον Διεθνή ποδηλατικό Γύρο Ελλάδας που αναβιώνει, ύστερα από 10 χρόνια απουσίας. Ο αγώνας θα ξεκινήσει από την Κρήτη και θα ολοκληρωθεί, έπειτα από 5 ετάπ, στην Ήπειρο.

Ο Υφυπουργός παρουσίασε αναλυτικά τις πέντε συναρπαστικές διαδρομές που συνθέτουν για φέτος τον Γύρο, αναδεικνύοντας στο έπακρο τις περιοχές που διατρέχει το λαμπερό πελοτόν «μέσω της παγκόσμιας τηλεοπτικής μετάδοσης, αλλά και της εμπλοκής διεθνών μέσων ενημέρωσης χάρη στην τεράστια δημοφιλία που γνωρίζει η αγωνιστική ποδηλασία δρόμου διεθνώς».

Ο Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας, που εκκινεί στις 26 Απριλίου με την επίσημη παρουσίαση των ομάδων στο Ηράκλειο της Κρήτης και ολοκληρώνεται με τον τερματισμό του 5ου ετάπ στα πανέμορφα Ιωάννινα, φιλοδοξεί να εξελιχθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα ποδηλατικά event στον κόσμο, επιφέροντας πολλαπλά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες.

Εννιά οι πόλεις, εκκίνησης και τερματισμού:

  • Ηράκλειο
  • Χανιά
  • Αθήνα (ΟΑΚΑ)
  • Ιτέα
  • Δελφοί
  • Καρδίτσα
  • Λάρισα
  • Μετέωρα (Καλαμπάκα)
  • Ιωάννινα

Τετάρτη 27 Απριλίου / 1ο ΕΤΑΠ: Ηράκλειο – Ρέθυμνο – Χανιά = 196,9 χλμ

«Η εκκίνηση του Γύρου Ελλάδος θα πραγματοποιηθεί στο Παγκρήτιο Στάδιο, στο Ηράκλειο. Από εκεί το πελοτόν θα κινηθεί νότια προς τον κάμπο της Μεσσαράς. Θα περάσει από Μοίρες, Τυμπάκι, έξω από την Αγία Γαλήνη και το Σπήλι.
Ακολουθεί η όμορφη πόλη του Ρεθύμνου, που θα φιλοξενήσει το δεύτερο ενδιάμεσο σπριντ της ημέρας, σε ένα πανέμορφο σκηνικό. Εν συνεχεία οι αθλητές θα αφήσουν πίσω τους Ατσιπόπουλο, Γιωργιούπολη, Νιο Χωριό, Στύλο, Μαλάξα, Νεροκούρου, για να μπουν στα Χανιά.
Πέμπτη 28 Απριλίου / 2ο ΕΤΑΠ: OAKA (Μαρούσι) – Ιτέα = 165,0 χλμ
Η αρχή της 2ης ημέρας θα βρει το καραβάνι στις εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ. Η προεκκίνηση για το λαμπερό πελοτόν θα δοθεί στον χώρο που βρίσκεται ο Τοίχος των Εθνών, με θέα στο Ποδηλατοδρόμιο, όπου εκείνη την ημέρα θα ντυθεί γιορτινά για το Bike Festival, περιμένοντας μικρούς και μεγάλους με πλήθος δραστηριοτήτων.
Παρασκευή 29 Απριλίου / 3ο ΕΤΑΠ: Δελφοί – Λαμία – Καρδίτσα = 170,7 χλμ
Η προεκκίνηση του 3ου ΕΤΑΠ δίδεται έξω από το Μουσείο Δελφών. Η Αναβίωση του Διεθνούς ποδηλατικού Γύρου δεν θα μπορούσε να μην περνάει από τον «ομφαλό της γης».
Η σημαία του αλυτάρχη θα πέσει στο Χρισσό και από εκεί θα ξεκινήσει η αγωνιστική δράση. Το πελοτόν θα περάσει από την Άμφισσα και θα ανηφορίσει τον Παρνασσό, περνώντας από τους Βοξίτες, τη Γραβιά, τον Μπράλο και την πόλη της Λαμίας. Στην τελευταία, ο κόσμος θα έχει τη δυνατότητα να δει τους ποδηλάτες να μάχονται για τους πόντους στο ενδιάμεσο σπριντ.
Λιανοκλάδι, Τρίλοφο, λίμνη Σμοκόβου, Καλλιφώνι και Αγιοπηγή είναι μερικά από τα σημεία αναφοράς της διαδρομής, που θα ολοκληρωθεί έξω από το Δημοτικό Στάδιο Καρδίτσας.
Πρόκειται για μία από τις ωραιότερες διαδρομές στον κόσμο, που ονειρεύονται να τρέξουν πολλοί επαγγελματίες ποδηλάτες, καθώς εμπεριέχει, άπλετη δράση και διεξάγεται σε ένα περιβάλλον σπουδαίου φυσικού κάλλους.
Σάββατο 30 Απριλίου /4ο ΕΤΑΠ: Καρδίτσα – Λίμνη Πλαστήρα – Λάρισα = 176,5 χλμ

Η προ τελευταία ημέρα ξεκινά στην Καρδίτσα. Μέσω Μητρόπολης και Μοσχάτου, οι ποδηλάτες φτάνουν σε ένα μαγευτικό τοπίο, εφάμιλλο εκείνων που οι φίλοι της ποδηλασίας βλέπουν στους Μεγάλους Γύρους. Το τοπίο αυτό δεν είναι άλλο από τη Λίμνη Πλαστήρα. Η πορεία συνεχίζεται προς Άγιο Αθανάσιο και Καστανιά, όπου θα γίνει ένα από τα ομορφότερα και θεαματικότερα σπριντ ανάβασης.
Το πελοτόν θα κινηθεί ξανά προς τον θεσσαλικό κάμπο, διασχίζοντας τους Γοργοβίτες, τον Παλαμά και την Φαρκαδόνα, πάντα με κατεύθυνση τη Λάρισα. Στον Προφήτη Ηλία θα δοθούν πολύτιμοι βαθμοί για την φανέλα των βουνών και τους ποδηλάτες που επιθυμούν να την κατακτήσουν.
Λίγο αργότερα, το πελοτόν θα περάσει από τον Τύρναβο, που με τη σειρά του θα δώσει πόντους για την κόκκινη φανέλα, με το πρώτο ενδιάμεσο σπριντ του 4ου ΕΤΑΠ.
Μέσω Γιάννουλης οι ποδηλάτες μπαίνουν στη Λάρισα. Εκεί οι αθλητές θα κληθούν να καλύψουν ένα μικρό σιρκουΐ, πριν τερματίσουν μπροστά στο άγαλμα του Ιπποκράτη στο πάρκο Αλκαζάρ.
Πρόκειται για το ΕΤΑΠ με τον μικρότερο βαθμό δυσκολίας, λίγες ώρες πριν από το δυσκολότερο!
Κυριακή 1 Μαίου / 5ο ΕΤΑΠ: Μετέωρα (Καλαμπάκα) – Ιωάννινα = 154,5 χλμ

Η 5η και τελευταία ημέρα του Διεθνούς Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδος, είναι εκείνη που θα κρίνει τον νικητή της γενικής κατάταξης.
Πρόκειται για το «βασιλικό» ΕΤΑΠ της διοργάνωσης. Παρότι χιλιομετρικά είναι το πιο μικρό, με μήκος 154,5 χιλιόμετρα, είναι το πιο δύσκολο όλων με 2.627 μέτρα υψομετρικά!
Η εκκίνηση θα δοθεί στην Καλαμπάκα και με το… καλημέρα το τερέν είναι ανηφορικό! Οι ποδηλάτες θα ανέβουν το μοναδικής μορφολογίας σύμπλεγμα βράχων των Μετεώρων, κάνοντας τον γύρο για να ξαναπεράσουν από την Καλαμπάκα.
Κατόπιν κατευθύνονται προς την οροσειρά της Πίνδου, για να διασχίσουν την περίφημη Κατάρα, φτάνοντας στο υψηλότερο σημείο του Γύρου, στα 1.700 μέτρα!
Μετά από το Μέτσοβο αρχίζει το τελικό στάδιο του ΕΤΑΠ και η κίνηση προς την πόλη των Ιωαννίνων.
Ο Υφυπουργός Αθλητισμού επισήμανε ότι η αναβίωση του Διεθνούς Ποδηλατικού Γύρου της Ελλάδας ενισχύει την επιστροφή της χώρας μας σε υψηλού επιπέδου αθλητικές διοργανώσεις και την πολύπλευρη πλέον εκμετάλλευσή τους για τουριστική και οικονομική ανάπτυξη.

 

Προηγούμενο άρθρο Κ. Αγοραστός στο Συνέδριο Greek ICT: Ο ψηφιακός μετασχηματισμός αλλάζει τη σχέση με τον πολίτη
Επόμενο άρθρο Oriental Marriage Stereotypes - Top 5 Honeymoon Vacation spots in Asia