Ειδήσεις

Από την κεντρική και βόρεια Ελλάδα η πανδημία μετατοπίστηκε νότια


Με σχετικά αργούς ρυθμούς της τάξης του 7% αυξάνονται τα κρούσματα κοροναϊού κάθε εβδομάδα –παρά την αντίθετη εικόνα που δημιουργείται- στο εν εξελίξει «τρίτο κύμα» του κοροναϊού στην χώρα μας, έναντι σχεδόν διπλάσιου αριθμού αύξησης στην δεύτερη φάση έξαρσης της πανδημίας τον περασμένο Νοέμβριο.

Τις επόμενες ημέρες μπορεί να υπάρξει περαιτέρω σημαντική αύξηση του αριθμού των θανάτων λόγω κοροναϊού, αφού ήδη παρουσιάζεται άνοδος κατά  16% -την τελευταία εβδομάδα- των ανθρώπων που χάνουν την ζωή τους.

Ενώ έχει εμβολιαστεί ποσοστό περίπου 60% των ηλικιών άνω των 80 ετών και το 65% των ηλικιών 75-79 ετών, εκτιμάται ότι εκείνοι που αρνούνται να εμβολιασθούν μπορεί να είναι πιο απρόσεκτοι και επομένως πιο πιθανόν να γίνουν φορείς του φονικού ιού.

Η νότια μετατόπιση της πανδημίας

Στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας έχει υπάρξει μία εντυπωσιακή διαφοροποίηση και μετατόπιση της πανδημίας πιο νότια της χώρας. Είναι ενδεικτικό ότι ενώ τον Νοέμβριο το 70% των κρουσμάτων ήταν στην κεντρική και βόρειο Ελλάδα (Μακεδονία, Θεσσαλία, Θράκη κλπ), τις τελευταίες μέρες το ποσοστό αυτό έχει κατέλθει στο 23%, ενώ αντίθετα έχει αυξηθεί στην Αττική αλλά και σε άλλες περιοχές του νοτίου τμήματος της χώρας.  Με την έξαρση των κρουσμάτων να οφείλεται στις μεταλλάξεις, που αν δεν υπήρχαν, υπολογίζεται ότι ο αριθμός  των νέων φορέων θα ήταν ίσως 50%-60% λιγότερες από αυτές που καταγράφονται σήμερα.

Αυτά είναι ορισμένα από τα  βασικά συμπεράσματα της ανάλυσης της εξέλιξης της πανδημίας στην χώρα μας, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ των τελευταίων ημερών.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στη Θεσσαλία, ο δείκτης είχε ως εξής: στις 13/11 ήταν στο 11,1%, στις 25/12 στο 5,2%, στις 6/1 στο 5,5% και στις 22/3 στο 6,5%.

Αυξήθηκαν κατά 110% οι νέοι φορείς

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία αυτά, από το διάστημα από  15 -2 2 Φεβρουαρίου, όπου είχαν σημειωθεί  7.848 νέες διαγνώσεις κοροναϊού,  το τελευταίο επταήμερο -μέσα δηλαδή σε τέσσερις εβδομάδες- οι νέοι φορείς έφτασαν τους  16.549. Αυξήθηκαν δηλαδή κατά περίπου 110%, με σταθεροποιητική σχετικά τάση τις  τελευταίες ημέρες , όπως φαίνεται κι από το γράφημα.

Στο δεύτερο κύμα, από την στιγμή που άρχισε η αύξηση των κρουσμάτων στις 13 Οκτωβρίου, μέσα σε ένα μήνα η άνοδος των νέων ασθενών ήταν της τάξης του 550% (από 3.409 σε 18.285). Κάτι που δείχνει ότι η ανοδική τάση της πανδημίας τον τελευταίο μήνα είναι μικρότερη, όπως είχε επισημάνει κι ο  επίκουρος καθηγητής Ιολογίας κ.  Γκίκας Μαγιορκίνης  πριν από περίπου 15 ημέρες. Με βασικό κριτήριο τον αριθμό των κρουσμάτων σήμερα Τρίτη, όπου την ίδια ημέρα κάθε εβδομάδας παρουσιάζεται ο μεγαλύτερος αριθμός νέων λοιμώξεων του επταημέρου κι αποτελεί τροχιοδείκτη της πανδημίας.

Το Σαββατοκύριακο υπήρξε μεγάλο ποσοστό θετικότητας που αποτελεί πιθανό δείγμα περαιτέρω αύξησης κρουσμάτωνόμως συνδέεται και με το γεγονός ότι το συγκεκριμένο διήμερο υποβάλλονται κυρίως σε τεστ άτομα που έχουν συμπτώματα της νόσου  κι ο αριθμός θετικών τεστ είναι μεγαλύτερος.

ΠΗΓΗ: in.gr

Προηγούμενο άρθρο Ελλάδα 2021 - 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821
Επόμενο άρθρο Τι έδειξαν τα rapid tests σε Καρδίτσα και Μητρόπολη