Ειδήσεις

Αποχωρούν οι αγρότες από το μπλόκο στον Ε65


Να αποχωρήσουν την Τετάρτη το πρωί, συντεταγμένα και με το κεφάλι ψηλά από το μπλόκο που έστησαν για 23 μέρες και να συνεχίσουν τον αγώνα επιβίωσης με άλλες μορφές αποφάσισαν οι βιοπαλαιστές αγρότες του Νομού Καρδίτσας, μετά από  Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησαν.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σήμερα το μεσημέρι, οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής του Μπλόκου χαιρέτισαν τους εκατοντάδες αγρότες της Καρδίτσας που επί 23 μέρες κράτησαν ακλόνητο το μετερίζι του μπλόκου, στέλνοντας μήνυμα μαζικής, αποφασιστικής και αταλάντευτης πάλης ενάντια στην πολιτική που τους ξεκληρίζει.  

Χαιρέτισαν ακόμα τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα της περιοχής που όχι μόνο στήριξαν εξαρχής τις δίκαιες διεκδικήσεις τους, αλλά συμπαρατάχθηκαν μαζί  τους κάνοντας υπόθεση όλου του λαού του νομού τον αγώνα για την επιβίωση της αγροτιάς, γιατί γνωρίζουν πως μέρος του εισοδήματός τους προέρχεται και είναι συνδεδεμένο με το αγροτοκτηνοτροφικό εισόδημα.

Ο Κώστας Τζέλλας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, μιλώντας εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής του μπλόκου,  σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «το μήνυμα της ασίγαστης πάλης που στέλνουμε έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς δίνουμε τη μάχη κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες. Βγήκαμε στα μπλόκα ξεπερνώντας μύρια όσα εμπόδια, όπως:

– Το κλίμα μοιρολατρίας, ηττοπάθειας και αναμονής που καλλιεργείται χρόνια τώρα, προβάλλοντας τον αναληθή ισχυρισμό πως τάχα οι αγροτικοί αγώνες δεν έχουν αποτέλεσμα και πάνε στο βρόντο.

– Τις αισχρές συκοφαντίες από τη μεριά της κυβέρνησης, η οποία χωρίς ντροπή υποστήριξε ότι οι κινητοποιήσεις μας δεν έχουν αντικείμενο μιας και -όπως είπε- η ίδια λύνει από μόνη της τα προβλήματά μας, ότι έχουν επετειακό χαρακτήρα, αφού γίνονται κάθε χειμώνα -το ξεστόμισε ο ίδιος ο πρωθυπουργός- ενώ είμαστε στους αγώνες συνέχεια και όλες τις εποχές.

– Τις έμμεσες ή άμεσες φοβέρες κι απειλές πως αν πάρουμε τα τρακτέρ και πάμε στο μπλόκο θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε τα ρόπαλα και τα χημικά των ΜΑΤ -έγινε αυτό την πρώτη μέρα στο μπλόκο της Καρδίτσας, αλλά αντί να μας φοβίσει, μας πείσμωσε και ήρθαν κι άλλα πολλά τρακτέρ- και στη συνέχεια τα διαχρονικά αγροτοδικεία.

– Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα από αυτόκλητους «σωτήρες» που μας έλεγαν και συνεχίζουν να μας λένε πως είναι η μόνη απαντοχή μας κι αν τους εμπιστευτούμε και τους ψηφίσουμε -κοντά είναι οι εκλογές-  θα  λύσουν, ως διά μαγείας, όλα τα προβλήματά μας. Τέτοιου είδους υποσχέσεις θα ακούμε συνεχώς από δω και πέρα μέχρι τις εκλογές και από τον πρωθυπουργό και από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως το έκανε ήδη κατά την περιοδεία του  την προηγούμενη εβδομάδα στην περιοχή μας και χωρίς να επισκεφτεί το μπλόκο.

– Το πέπλο σιωπής που επιβλήθηκε από τα κεντρικά ΜΜΕ, γιατί φοβούνται τους κοινωνικούς αγώνες και τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων επιβίωσης που παλεύουμε».

Οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής του Μπλόκου τόνισαν ακόμα  ότι «ο αγώνας συνεχίζεται με διάφορες μορφές πάλης και με τον ίδιο στόχο: Την ικανοποίηση των ζωτικής σημασίας αιτημάτων μας, ούτως ώστε να διασφαλίζουμε ένα εισόδημα με το οποίο να μπορούμε να ζήσουμε τις οικογένειές μας».

Ενώ σχολιάζοντας την άρνηση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει βασικά αιτήματά τους, επισήμαναν ότι «όταν, κάτω από τη μεγάλη αγωνιστική πίεση που άσκησαν τα 32 μπλόκα που είχαν στηθεί σ’ όλη την Ελλάδα, αναγκάστηκε να συναντηθεί με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων κατέφυγε ξανά στη γνωστή τακτική της διανομής των ψίχουλων εμπαιγμού  και εξαπάτησης, επικαλούμενη τα γνωστά φληναφήματα περί “δημοσιονομικών δεδομένων της χώρας” που τάχα δεν επιτρέπουν την ικανοποίηση των αγροτικών αιτημάτων. Ενώ ταυτόχρονα ταΐζουν με πακτωλό χρημάτων εταιρείες, βιομηχανίες και ομίλους που εκμεταλλεύονται τον κόπο μας με τις χαμηλές τιμές και το υψηλό κόστος παραγωγής και διαβίωσης που διαμορφώνουν με τις πλάτες της εκάστοτε κυβέρνησης. Βεβαίως, εμείς δεν υποτιμούμε κανένα κέρδος μας όταν αυτό έρχεται ως αποτέλεσμα των αγώνων μας κι αυτό, άλλωστε, είναι μια ακόμα απτή απόδειξη πως λένε μπαρούφες ή συνειδητά ψέματα εκείνοι που υποστηρίζουν τα περί “αναποτελεσματικότητας των αγροτικών αγώνων”.  Αλλά, αποτελούν πράγματι ψίχουλα τα 76 εκατομμύρια που υποσχέθηκε η κυβέρνηση ως επιστροφή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο για το 2023 και ορισμένα μέτρα αναπλήρωσης του χαμένου εισοδήματος για μερικά όμως προϊόντα και όχι για όλα.

Αυτό το τελευταίο, μάλιστα, έχει ειδική σημασία για εμάς τους αγρότες της Καρδίτσας, καθώς αφορά στο βαμβάκι που δεν περιλαμβάνεται στα προϊόντα για τα οποία προβλέπεται αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος, αφού απορρίφθηκε από την κυβέρνηση το αίτημά μας για αναπλήρωση στο 1 ευρώ το κιλό.

Και φυσικά δεν ικανοποιήθηκαν τα άλλα βασικά και ζωτικά αιτήματά μας για:

– Αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια, ουσιαστική επιδότηση των μέσων και εφοδίων και των ζωοτροφών. Κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής σε ΤΟΕΒ και δήμους.

– Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

– Προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%. Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, για έγκαιρες εκτιμήσεις – αποζημιώσεις.

– Να κατασκευαστούν τα αναγκαία έργα υποδομής, αρδευτικά, εγγειοβελτιωτικά κ.ά.».

Κλείνοντας τόνισαν ότι «επιστρέφουμε στα χωριά μας με ψηλά το κεφάλι, οργανωμένα και συντεταγμένα, μέσα από τους Αγροτικούς Συλλόγους, με τη δημιουργία νέων, με την ουσιαστική λειτουργία τους θα συνεχίσουμε με νέους πολύμορφους αγώνες. 

ΠΗΓΗ: 902.gr

Προηγούμενο άρθρο Η ΠΕΔ Θεσσαλίας έκοψε την πίτα της
Επόμενο άρθρο Χάλκη & Μελισσοχώρι του Δήμου Κιλελέρ, εντάσσονται στο Δίκτυο Διανομής Φυσικού Αερίου