Ειδήσεις

Αποκατάσταση ζημιών και πρόληψη νέων ή έργα βιτρίνας; Γράφει ο Γιάννης Γεννάδιος, Υποψήφιος Δήμαρχος Καρδίτσας-


Έχουμε ως συνδυασμός ισχυριστεί σε όλους τους τόνους ότι απαιτείται ένα άλλο μοντέλο διοίκησης για τον Δήμο Καρδίτσας. Το σημερινό εξάλλου έχει ξεπεραστεί από τις ίδιες τις εξελίξεις. Ως πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα μπορούμε να αναφέρουμε ότι η απερχόμενη διοίκηση -και ιδιαίτερα ο δήμαρχος- αντιμετώπισε τον Ιανό ως μια ευκαιρία να λάβει χρηματοδότηση για έργα που θα βοηθούσαν σε επανεκλογή και όχι για να αποκαταστήσει ζημιές και να θωρακίσει τον δήμο ώστε να μη ξανασυμβούν τα ίδια.

Αντί λοιπόν η διοίκηση να ζητήσει χρήματα από το Υπουργείο Εσωτερικών για αποκαταστάσεις ζημιών και πρόληψη νέων καταστροφών, ζήτησε για ασφαλτοτάπητες και πεζοδρόμια στο κέντρο της πόλης, ισχυριζόμενη ότι χάλασαν  από τον Ιανό. Πράγματι, το υπουργείο στις 30 Δεκεμβρίου 2020 και 2 Απριλίου 2021,  αποφάσισε την «Χρηματοδότηση του Δήμου Καρδίτσας για την πρόληψη και αντιμετώπιση ζημιών και καταστροφών που προκαλούνται από θεομηνίες» με πιστώσεις 2,5 και 3,2 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Με τη γνωστοποίηση της πρώτης απόφασης, η διοίκηση του Δήμου Καρδίτσας εξέδωσε πανηγυρικό δελτίο τύπου, μέσω του οποίου ανακοίνωσε στους δημότες ότι το ποσό θα διατεθεί εξ’ ολοκλήρου για τη βελτίωση του οδικού δικτύου στον Δήμο και όχι για αποκαταστάσεις όπως είχε υποχρέωση. Η αντιπολίτευση έκανε ένσταση, η οποία δεν εξετάστηκε εφόσον η αποκεντρωμένη διοίκηση δε μπορεί να κάνει έλεγχο σκοπιμότητας λόγω αυτοτέλειας των Δήμων. Τελικά, οι ασφαλτοστρώσεις πραγματοποιήθηκαν, ενώ τα πεζοδρόμια καθυστερούν εξ’ αιτίας της γενικότερης ανικανότητας της δημοτικής αρχής.

Ήταν όμως αυτό μια λύση; Θωρακίστηκε ο δήμος μας;

Ο Daniel είχε άλλη γνώμη και ακολούθησε η εισαγγελική παρέμβαση.

Σύμφωνα με το κείμενο της εισαγγελικής παρέμβασης θα διερευνηθούν τα εξής: Αν από τη χρηματοδότηση περίπου 12.500.000 ευρώ που έλαβε ο Δήμος Καρδίτσας για αποκατάσταση ζημιών και αντιπλημμυρικά έργα μετά τον Ιανό, το 60% διατέθηκε για έργα «βιτρίνας» και «αλλότριους σκοπούς» και μόνο τα υπόλοιπα χρήματα δόθηκαν για έργα που σχετίζονταν αποκλειστικά με τις επιπτώσεις του «Ιανού» ή την πρόληψη για ανάλογη απειλή στο μέλλον.

Η δική μας θέση είναι σαφής: Το ξύσιμο του ασφαλτοτάπητα και η επανακατασκευή πεζοδρομίων είναι έργα υποδομής, δεν είναι αποκαταστάσεις και πολύ περισσότερο δε μπορεί να αποτελέσουν πρόληψη από θεομηνίες. Μπορεί βάζοντας παραπλανητικούς τίτλους όπως «αντιμετώπιση ζημιών και καταστροφών» να ξεγελάμε το υπουργείο, δεν μπορούμε όμως να ξεγελάσουμε τη φύση και τα καιρικά φαινόμενα και εν τέλει να προστατέψουμε την κοινωνία.

Τί έπρεπε να κάνει η δημοτική αρχή; Να ζητήσει χρηματοδότηση για αποκαταστάσεις και πρόληψη νέων καταστροφών. Έτσι δε θα διαμαρτύρονταν τα ορεινά χωριά που βλέπουν μετά από τρία χρόνια ανοιχτές τις πληγές. Έπρεπε επίσης να προχωρήσει σε κατασκευή αναβαθμών και δενδροφυτεύσεις των κατολισθήσεων στα ορεινά χωριά καθώς και αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις στα χωριά του κάμπου.

Αντί αυτών η σημερινή διοίκηση οχυρώνεται πίσω από τη δήθεν έλλειψη αρμοδιότητας για τον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό που αποτελεί υπόθεση της Περιφέρειας. Πράγματι, ο συνολικός σχεδιασμός ανήκει στην Περιφέρεια. Αποτελεί όμως υποχρέωση του Δήμου Καρδίτσας η διαπλάτυνση των τεχνικών απορροής από τα χωριά προς τα ποτάμια. Ο δήμος πρέπει να καθαρίσει και να διαπλατύνει τα κανάλια που οδηγούν από τους οικισμούς προς τα ποτάμια ώστε να μην εγκλωβίζονται τα νερά και πνίγουν τα χωριά. Επιπλέον, αποτελεί υποχρέωση του δήμου η αποκατάσταση των ζημιών στο σύνολο του αγροτικού δικτύου.

Όλα αυτά αποτελούν αρμοδιότητες του δήμου. Η διοίκηση όμως προτίμησε τα έργα βιτρίνας, με αποτέλεσμα πολλά χωριά αλλά και τμήματα της πόλης να υποφέρουν από τα νερά για μια ακόμα φορά. Εμείς, απαντώντας στην αγωνία των πολιτών «να πιάσουν τόπο τα λεφτά», δεσμευόμαστε ότι η χρηματοδότηση δε θα χάνεται στο δρόμο. Τα κονδύλια θα αξιοποιούνται για τον σκοπό που χορηγήθηκαν. Το ευγενές άθλημα των αναθέσεων θα αντικατασταθεί από διαφάνεια και τα έργα θα χαρακτηρίζονται από υψηλή ποιότητα κατασκευής, ώστε να μην ξαναζήσουμε παρόμοιες καταστάσεις.

 

Προηγούμενο άρθρο Έναρξη πληρωμών επιλαχόντων νέων γεωργών στη Θεσσαλία
Επόμενο άρθρο Αυγενάκης: Σύσταση Επιτροπής από τους Μελισσοκόμους Συλλόγους Θεσσαλίας