Ειδήσεις

Αποκριάτικες εκδηλώσεις στους Σοφάδες


Ο Δήμος Σοφάδων, σεβόμενος την δημόσια υγεία και τα υγειονομικά πρωτόκολλα και συγχρόνως κατανοώντας την ανάγκη του κόσμου και του τόπου μας να γιορτάσει τις Aπόκριες, έχει προβεί στον σχεδιασμό επιλεκτικών δράσεων, οι οποίες συμβολίζουν την ταυτότητα της πόλης μας.

Οι Απόκριες είναι η γιορτή των παιδιών και ως εκ τούτου προσκαλούνται να συμμετάσχουν στη δική τους αποκριάτικη ιστορία, να δημιουργήσουν, να παίξουν και να διασκεδάσουν, στις εκδηλώσεις που προγραμματίζονται.

Το Σάββατο 5 Μαρτίου το ραντεβού με τους μικρούς μας φίλους, είναι στις 6.00 το απόγευμα στην κεντρική πλατεία Σοφάδων όπου έχει στηθεί ένα μεγάλο αποκριάτικο σκηνικό που θα φιλοξενεί διαφορετικά δρώμενα. Ο κλόουν Κίκο θα προσφέρει ατέλειωτες στιγμές γέλιου και παιχνιδιού, ενώ ο Dj Φώτης με αποκριάτικη μουσική  θα δίνει τον καρναβαλικό ρυθμό. Παράλληλα πολλές εκπλήξεις περιμένουν τους μικρούς μασκαράδες όπως εδέσματα και πολλά άλλα.

Οι Αποκριάτικες εκδηλώσεις, που θα δώσουν την ευκαιρία στα παιδιά να νιώσουν το κλίμα του καρναβαλιού  συνεχίζονται την Κυριακή 6 Μαρτίου, στις 6.00 το απόγευμα στο χώρο της κεντρικής πλατείας.

Σειρά παίρνει ο κλόουν ΑΝΤΖΕΛΙΝΟ που θα προσφέρει ένα πλούσιο πρόγραμμα, ενώ τους μικρούς καρναβαλιστές περιμένουν ζαχαρωτά και θα κληρωθούν πολλά όμορφα δώρα.

Παράλληλα στο κέντρο της πόλης τοποθετούνται κατασκευές που είναι συνυφασμένες με την αποκριάτικη ιστορία των Σοφάδων.

Να σημειωθεί ότι οι καιρικές συνθήκες ενδέχεται να επηρεάσουν το πρόγραμμα.

Η ιστορία του Καρναβαλιού των Σοφάδων

Στον 41ο χρόνο της ζωής του, το Καρναβάλι Σοφάδων έχει πλέον καταστεί θεσμός, όχι μόνο για την περιοχή της Καρδίτσας ή τη Θεσσαλία, αλλά  και για όλη την Ελλάδα.

Να θυμίσουμε ότι αυτό ξεκίνησε το 1982 από το Μορφωτικό Σύλλογο Σοφάδων με σκοπό να σατιρίσει την καθημερινότητα και τις συνήθειες των Ελλήνων στις «χρυσές» μεταπολιτευτικές εποχές! Κεντρικό θέμα του ήταν τότε το Γαϊτανάκι της  Φιλίας και της Ειρήνης στο οποίο συμμετείχαν όλες οι φυλές του κόσμου σε μια προσπάθεια να αποδοθεί το μεγάλο ζητούμενο του 20ου αιώνα ο οποίος δοκιμάστηκε από δύο Παγκόσμιους Πολέμους. Έτσι τα άρματα και τα πεζοπόρα τμήματα του πρώτου έτους, αλλά και των αμέσως επόμενων σχετίζονταν κυρίως με αυτές τις αναζητήσεις. Η εφευρετικότητα και η δημιουργικότητα των διοργανωτών κάλυπταν τις τεχνικές ελλείψεις , αφού τα υλικά μέσα ήταν περιορισμένα και οι οικονομικοί πόροι πενιχροί. Την παρέλαση άνοιγε το σύμβολο του Καρναβαλιού: η αρκούδα που βαράει το ντέφι και ο αρκουδιάρης που χορεύει. Η ανατροπή δηλαδή, το απρόσμενο! Μετά την παρέλαση, ακολουθούσε το κάψιμο του καρνάβαλου και γλέντι με κρασί και πρόβειο μπλουγούρι, που μερακλήδες μάγειρες ετοίμαζαν από το πρωί για να προσφερθεί δωρεάν σε όλο τον κόσμο.

Από το 1992 και μετά το Καρναβάλι πέρασε στο Δήμο Σοφάδων. Η αναγνωρισιμότητά του σε όλη την Ελλάδα και η τεράστια επισκεψιμότητά του έκαναν τους  ανθρώπους του Συλλόγου να συνειδητοποιήσουν ότι η διοργάνωση χρειάζεται περισσότερο επαγγελματισμό. Από τότε, λοιπόν, και εως σήμερα η εκδήλωση οργανώνεται από τη Δημοτική Αρχή με τη συνδρομή όλων των  Συλλόγων της πόλης.

Το 1994 έλαβε υπόσταση ως Νομικό Πρόσωπο με την επωνυμία » Καρναβάλι Σοφάδων» και αργότερα εντάχθηκε στον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου. Κάθε χρόνο δημιουργούνταν μια Οργανωτική Επιτροπή για τον καλύτερο συντονισμό της εκδήλωσης στην οποία συμμετείχαν αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι Συλλόγων και δημότες.

Κορυφαίες εκδηλώσεις είναι το Γλέντι του Σαββάτου και φυσικά η μεγάλη Αποκριάτικη παρέλαση.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Το νέο Δ.Σ. του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Νομού Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Συνάντηση κοινωνικών, επιστημονικών, συνδικαλιστικών και αυτοδιοικητικών φορέων