Ειδήσεις

Αρχή διαβούλευσης με το Επιμελητήριο Καρδίτσας για το νέο Τοπικό Πρόγραμμα LEADER ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027 από την ΑΝ.ΚΑ


Την Τρίτη 29/11/2022 πραγματοποιήθηκε η πρώτη ενημερωτική εκδήλωση – διαβούλευση της Αναπτυξιακής Καρδίτσας Αναπτυξιακής Ανώνυμης Εταιρίας Ο.Τ.Α. με το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Καρδίτσας μετά από πρόσκληση του Προέδρου κ. Ζυγογιάννη, στα πλαίσια σχεδιασμού του νέου Τοπικού Προγράμματος LEADER ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027.

Ο Γενικός Διευθυντής της ΑΝ.ΚΑ Α.Ε. κ. Σακελλαρίου τόνισε τη σημαντική συνεισφορά του Επιμελητηρίου στην μέχρι σήμερα πορεία υλοποίησης του LEADER(67 ιδιωτικά έργα και 27 παρεμβάσεις δημοσίου χαρακτήρα) και ανακοίνωσε την έγκριση πρόσθετης χρηματοδότησης 500 χιλιάδων € από τον Γ.Γ. Ενωσιακών Πόρων & Υποδομών του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Παπαγιαννίδη Δ. για διενέργεια νέας πρόσκλησης με σκοπό την ενίσχυση επιχειρήσεων μεταποίησης γεωργικών προϊόντων, η οποία θα τρέξει παράλληλα με το σχεδιασμό του νέου προγράμματος LEADER.

Ο Συντονιστής της ΟΤΔ κ. Ντανοβασίλης παρουσίασε την προτεινόμενη περιοχή παρέμβασης, τους θεματικούς στόχους και τις κατευθύνσεις του νέου τοπικού προγράμματος LEADER ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027 καθώς και τιςενδεικτικές παρεμβάσεις.

Ειδικότερα μέσω της παρέμβασης (προσέγγιση LEADER) μπορούν να ενταχθούν και να υλοποιηθούν πράξεις που στοχεύουν στις ακόλουθες κατηγορίες:

– Ενδυνάμωση της τοπικής οικονομίας (αύξηση της προστιθέμενης αξίας των γεωργικών και δασοκομικών προϊόντων, βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της αλυσίδας αξίας του αγροδιατροφικού τομέα, διαφοροποίηση και εμπλουτισμός τουριστικών δραστηριοτήτων, ίδρυση και εκσυγχρονισμός ΜΜΕ στον δευτερογενή και τριτογενή τομέα, ενεργειακή αναβάθμιση ΜΜΕ).

– Εκπαίδευση τοπικού πληθυσμού σε τομείς στόχους της τοπικής στρατηγικής.

– Ενδυνάμωση του τοπικού κοινωνικού ιστού (ενίσχυση βασικών υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση του τοπικού πληθυσμού και την ενσωμάτωση προσφύγων / μεταναστών).

– Βελτίωση ποιότητας ζωής τοπικού πληθυσμού (ενίσχυση έργων υποδομής και υπηρεσιών).

– Διατήρηση και βελτίωση των πολιτιστικών στοιχείων (ενίσχυση πολιτιστικών εκδηλώσεων και μελετών, υπηρεσιών και υποδομών που συνδέονται με τον πολιτισμό).

– Προστασία και ανάδειξη φυσικού περιβάλλοντος (έργα αναβάθμισης και ανάδειξης του φυσικού περιβάλλοντος, έργα πράσινων υποδομών “greeninfrastructure” για την πρόληψη και αντιμετώπιση των κινδύνων από φυσικές καταστροφές, έργα αποκατάστασης δασών και δασικών εκτάσεων).

– Δικτύωση και συνεργασία μεταξύ μικρών τοπικών επιχειρήσεων με σκοπό την κοινωνική, πολιτιστική και περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής, Smart Villages.

Μετά το πέρας των παρουσιάσεων πραγματοποιήθηκε εποικοδομητικός διάλογος και τοποθετήσεις από τους παρευρισκόμενους. Μετά από πρόταση του Προέδρου κ. Ζυγογιάννη και σύμφωνη γνώμη των μελών του Δ.Σ προγραμματίστηκε ανοικτή εκδήλωση ενημέρωσης – διαβούλευσης με τα μέλη/ επιχειρήσεις του Επιμελητηρίου Καρδίτσας για την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2022 και ώρα 18:30στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΕΒΕ Καρδίτσας.

Οι ενέργειες διαβούλευσης με τους τοπικούς φορείς και τον πληθυσμό για το νέο Τοπικό Πρόγραμμα LEADER Σ.Σ. ΚΑΠ 2023-2027θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Γυναίκες: Όχι στο νομοσχέδιο- έκτρωμα σε βάρος της δημόσιας υγείας
Επόμενο άρθρο Στις περιοχές που κινδυνεύουν από πλημμύρες η Καρδίτσα