Ειδήσεις

Άρης Πολυγένης: Μπορούμε να επιλέξουμε έναν άλλο δρόμο για το Δήμο Παλαμά


Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή μετά τη σαρωτική κακοκαιρία Daniel και το τι θα πρέπει να γίνει στην επόμενη μέρα μίλησε ο υποψήφιος δήμαρχος Παλαμά, με τη Λαϊκή Συσπείρωση, Άρης Πολυγένης, σε μια αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε, το μεσημέρι της Δευτέρας 18 Σεπτεμβρίου, στο Ράδιο Ηχόραμα (100,8 FM), στην εκπομπή «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο» και στη Βάσω Μπαλαμπάνη.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Ερώτηση: Ο Παλαμάς βίωσε και βιώνει μια από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές. Πως είναι σήμερα η κατάσταση στον πολύπαθο Παλαμά; Τα μέτρα στήριξης των πληγέντων επαρκούν;

Απάντηση: Οι κάτοικοι του Δήμου Παλαμά, δυστυχώς, ήταν μόνοι τους από την πρώτη μέρα και αποδείχθηκε διότι δεν μπορεί να πλημμυρίζουμε για δεύτερη φορά μέσα σε τρία χρόνια και να μην υπάρχει κανείς να αναλάβει την ευθύνη.

Κατά δεύτερον είχαμε θύματα και οφείλουμε να συλλυπηθούμε τις οικογένειες αυτών των ανθρώπων που χάθηκαν σε αυτές τις πλημμύρες.

Βέβαια, σε όλη τη Θεσσαλία υπάρχει μια τραγικό κατάσταση.

Όσον αφορά το Νομό Καρδίτσας και το Δήμο Παλαμά, τα πράγματα είναι σε τόσο τραγική κατάσταση που δεν μπορούσε να φανταστεί κανείς ότι θα περάσει και θα βιώσει τέτοιες τραγικές καταστάσεις.

Συνεχίζουν να είναι μόνοι τους οι κάτοικοι. Το αποτέλεσμα, έτσι όπως το εκλαμβάνουμε εμείς ως Λαϊκή Συσπείρωση, είναι ότι ήταν μόνοι τους, είναι μόνοι τους και, δυστυχώς, θα είναι μόνοι τους από άποψη της πολιτείας, της κυβέρνησης, της Περιφέρειας και του Δήμου

Το πιο απλό που μπορώ να πω είναι ότι ο λαός έσωσε το λαό το βράδυ της πλημμύρας. Ο λαός έσωσε το λαό δίνοντας τροφή και νερό με τον εθελοντισμό όπου πραγματικά ξεπερνάει εαυτόν όλη η χώρα στέλνοντας τρόφιμα, νερά, κλινοσκεπάσματα, φάρμακα, ρούχα και ό,τι χρειάζεται.

Ο κόσμος είναι αυτός που βοήθησε τον Παλαμά, τους κατοίκους, τους ανθρώπους που ξεριζώθηκαν, που ξεσπιτώθηκαν, που μπήκαν σε μια διαδικασία να είναι πρόσφυγες στο ίδιο τους το κράτος, στην ίδια τους τη χώρα.

Δεν υπάρχουν εκείνες οι δομές, η πολιτεία, η κυβέρνηση, η Περιφέρεια και οι Δήμοι, να τους μετεγκαταστήσουν σε κάποια σπίτια έτσι ώστε να είναι στον τόπο τους, εκεί που είναι οι περιουσίες τους, εκεί που είναι οι δουλειές τους.

Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό είναι η απώλεια των ευθυνών που έχουν σαν κράτος, σαν κυβέρνηση, σαν Δήμοι και σαν Περιφέρεια. Νομίζουν ότι με τα 6.600 ευρώ που δίνουν σαν πρώτη φάση για τις ηλεκτρικές συσκευές θα υποχωρήσει η οργή και η αγανάκτηση αυτών των ανθρώπων.

Εμείς, επειδή είμαστε από την πρώτη μέρα εκεί, σώζοντας κόσμο, πολλά άτομα και από τη Λαϊκή Συσπείρωση αλλά και γενικότερα και από τον Αγροτικό Σύλλογο Παλαμά που έχουμε μια απλή εικόνα όπως και απλοί κάτοικοι του Παλαμά που προσπάθησαν με τα αδύνατα δυνατά να απεγκλωβίσουν κόσμο μέσα στα νερά.

Δεν πρόκειται να τους γλυκάνουν. Γιατί τα σπίτια θα μείνουν μόνο ως ντουβάρια. Έχουμε γύρω στα 100 σπίτια τα οποία ήταν πλίθινα και έχουν πέσει. Και κάποια που δεν έχουν πέσει, είναι ακατάλληλα προς κατοίκηση διότι εγκυμονεί ο κίνδυνος να πέσει. Και με βάση τις πληροφορίες των μηχανικών, ένα πλίθινο σπίτι όταν γεμίζει με νερό, χάνει κατά 50% τη στατικότητά του.

Άρα, δεν υπάρχει η στοιχειώδης μέριμνα ούτε αυτό να καλύψει ο Δήμος, η Περιφέρεια, γενικά η κυβέρνηση ως κράτος. Έτσι ώστε να ενημερώσουν τον κόσμο πως σε αυτή τη φάση δεν μπορούν να μείνουν σε αυτά τα σπίτια γιατί, δυστυχώς, έχουμε μια εικόνα ότι κάποιοι μένουν. Και, φυσικά, η ανάγκη τους κάνει γιατί δεν υπάρχει η μέριμνα τους τοποθετήσουν κάπου αλλού ώστε να έχουν ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους.

Και εδώ είναι η πραγματική ενοχή τους, ότι δεν έχουν ως επιλογή και προτεραιότητα την ασφάλεια των κατοίκων, των δημοτών του Δήμου Παλαμά αλλά και όλου του κόσμου στην Ελλάδα, παρά μονάχα μπορούν απλόχερα να οργανώνουν το επιτελικό κράτος, να «μπουκώνουν» με χρήματα μεγαλοεργολάβους για τα υποτιθέμενα έργα που δεν έγιναν ποτέ.

Και επειδή γίνεται δυο φορές το ίδιο λάθος, την πρώτη ας υποθέσουμε ότι μπορούμε να το πούμε λάθος, τη δεύτερη όμως δεν είναι λάθος, είναι επιλογή. Επέλεξαν να μην κάνουν τα 26 έργα που έκανε μελέτη το Πανεπιστήμιο. Και, δυστυχώς, το 2022 που έγινε ένας απαιτούμενος έλεγχος για το που πάνε αυτά τα έργα, αν ξεκίνησαν και σε ποιο στάδιο βρίσκονται, δυστυχώς δεν είχαν ξεκινήσει, δεν είχαν κάνει τίποτα. Και αναρωτιόμαστε αυτά τα χρήματα που πήγαν. Ένα προβληματισμό και ένα ερώτημα βάζω. Και ας μας απαντήσουν αυτοί οι υπεύθυνοι γιατί δεν τα έκαναν; Ποιος αποφάσισε τελικά να μην γίνουν;

Έχουν κλείσει, για παράδειγμα, το νερό εκεί που κάναμε μείς οι αγρότες, που κλείναμε το δρόμο και έρχονταν οι Εισαγγελείς και μας κυνηγούσαν και μας έστελναν στα Δικαστήρια. Έκλεισαν 10 μέρες. Γιατί δεν έκλεισαν; Γιατί δεν έχουν σχεδιασμό, δεν έχουν οργάνωση και ένα συγκεκριμένο σχέδιο για το πώς να αντιμετωπίσουν αυτού τους είδους τις κρίσεις. Αλλά εκεί δεν πήγε κάποιος Εισαγγελέας. Ούτε τα ΜΑΤ για να καταδικάσουν κάποιους. Σε εμάς, όμως, τα ΜΑΤ ήταν πρώτα. Όσοι όψιμα θέλουν να φανούν ότι κάτι έκαναν και προσπαθούν, θέλουμε να τους πούμε ότι εξαφανισμένοι.

Και όταν οι αγρότες φώναζαν για τα αντιπλημμυρικά έργα, ακόμα και πέρυσι στον Ε65, τα ΜΑΤ ήταν μπροστά αλλά δεν ήρθε ούτε κάποιος από την Περιφέρεια να μπει μπροστά και να πει ΄΄ανοίξτε το δρόμο΄΄, εδώ οι αγρότες της περιοχής μας έχουν πραγματικά προβλήματα. Ή οι δήμαρχοι. Έρχονταν την επόμενη μέρα ή τη μεθεπόμενη για να βγάλουν φωτογραφίες, έφερναν και μια θηλιά λουκάνικο για να πουν ότι κάτι κάνουν και, δυστυχώς, αυτά που ήταν υποχρεωμένοι να τα κάνουν, δεν τα έκαναν. Και αν για κάποιο λόγο δεν είχαν τη δυνατότητα να τα κάνουν, γιατί δεν βγήκαν να καταδικάσουν την κυβέρνηση ότι δεν τους χρηματοδοτεί να κάνουν έργα; Και γιατί δεν βγήκαν να καταδικάσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση που στα ντοκουμέντα της το λέει ξεκάθαρα, ότι αντιπλημμυρικού χαρακτήρα έργα θεωρούνται μη επιλέξιμα.

Εμείς σαν Λαϊκή Συσπείρωση βλέπουμε και στο Δήμο Παλαμά, και ο δήμαρχος Παλαμά αλλά και η αντιπολίτευση, στην παρούσα φάση, στο τωρινό Δημοτικό Συμβούλιο, συμπλέουν με αυτή την πολιτική, υιοθετούν αυτή την πολιτική, εναρμονίζονται με αυτή την πολιτική και δεν θα κάνουν ποτέ τίποτα, δεν πάνε ποτέ τον τόπο ένα βήμα μπροστά.

Η φωνή της Λαϊκή Συσπείρωσης υπήρχε πάντα και συγκεκριμένα και γι ΄ αυτή την κατάσταση που βιώνουμε, ένα 24ωρο πριν τις τραγικές καταστάσεις με τις πλημμύρες, είχαμε Δημοτικό Συμβούλιο και κρούσαμε τον κώδωνα του κινδύνου στον κ. δήμαρχο να είναι σε ετοιμότητα,  να είναι σε επιφυλακή τα μηχανήματα του Δήμου και ανθρώπους ώστε αν ου μι γένοιτο, να ενημερωθεί ο κόσμος. Γιατί, δυστυχώς, δεν ενημέρωσαν κανέναν.

Θρηνήσαμε θύματα και κατά τη γνώμη μας αυτό είναι έγκλημα.

Ερώτηση: Ειδικά για τον πρωτογενή τομέα, τι θα πρέπει να γίνει για την ουσιαστική στήριξη του αγροτικού και κτηνοτροφικού κόσμου;

Απάντηση: Θα ξεκινήσω από την κτηνοτροφία που έχει αφανιστεί τελείως. Δεν υπάρχει πλέον ούτε πρόβατο ούτε γουρούνια ούτε οικόσιτα.

Άρα, αυτό είναι μια τεράστια πληγή και σε κρέας και σε γάλα στην ευρύτερη περιοχή.

Αυτό, όμως έχει να κάνει με τους κτηνοτρόφους, με αυτούς που δουλεύουν στους κτηνοτρόφους, έχει να κάνει με ένα φάσμα οικονομίας, τοπικής οικονομίας, που δεν μπορεί με 250 και 300 ευρώ το κομμάτι την προβατίνα, παραγωγικό ζώο δηλαδή, να αγοράσει τα 300 πρόβατα που έχασε. Αν κάνουμε έναν πρόχειρο υπολογισμό, μιλάμε για 100.000 ευρώ. Εδώ είναι το ζητούμενο.

Εμείς λέμε ότι στο 100% να αναπληρωθούν όλα τα ζώα από τα μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση, να ξαναγίνουν τα κοπάδια στον ίδιο αριθμό που είχαν αυτοί οι ταλαίπωροι κτηνοτρόφοι. Το ίδιο ισχύει στους παραγωγούς που καλλιεργούν τα λαχανικά.

Τελείωσε αυτός ο κόσμος. Είναι άνεργος διαρκείας. Και μην ξεχνάμε τους βαμβακοπαραγωγούς που είναι η μεγαλύτερη σε έκταση καλλιέργεια. Φθάσαμε 10 με 15 μέρες πριν τη συγκομιδή και έχουν ήδη κάνει 250 ευρώ έξοδα ανά στρέμμα. Αν βάλετε και τα λάστιχα, μηχανές, ηλεκτρισμό, πάσης φύσεως κεφάλαιο, τότε μιλάμε για 700 με 800 ευρώ ζημιά το στρέμμα.

Και έρθει η κυβέρνηση, που τη γνωρίσαμε και από τον Ιανό, έδωσε ένα κατοστάρικο με βάση τα στοιχεία του δορυφόρου, ήρθαν οι εκτιμητές και μας έβγαλαν και χρεωμένους στον ΕΛΓΑ και τώρα θέλουν να τα πάρουν και πίσω. Δεν αποζημίωσαν λάστιχα, γεωτρήσεις ή διάφορα αντλητικά συγκροτήματα.

Αυτή η κυβέρνηση έδειξε το πρόσωπό της και στον Ιανό. Και επειδή σήμερα δεν πρόκειται να γίνει το ίδιο και δεν πρόκειται να σκύψει το κεφάλι και να συγχωρέσει ο κόσμος, λέμε ανοιχτά στην κυβέρνηση ότι αν δεν στηρίξει πραγματικά, έμπρακτα, στο 100% με τον ΕΛΓΑ και αν δεν έχει τη δυνατότητα ο ΕΛΓΑ, να βρει τρόπο η κυβέρνηση να ενισχύσει την τοπική οικονομία, τον αγροτικό τομέα, τις πάσης φύσεων επιχειρήσεις της περιοχής που έπαθαν ολοκληρωτική καταστροφή.

Θα μας βρίσκουν πάντα μπροστά τους. Οι αγρότες, οι Αγροτικοί Σύλλογοι, η Ομοσπονδία, εμείς σαν Λαϊκή Συσπείρωση, θα προσπαθήσουμε να δυναμώσουμε και τη φωνή μας και να δώσουμε ένα στίγμα ότι είμαστε εμείς εδώ.

Σαν Λαϊκή Συσπείρωση στον Δήμο Παλαμά θα παίξουμε έναν καταλυτικό ρόλο για να διεκδικήσουμε, μαζί με τον κόσμο, αυτά που πρέπει.

Τα αυτοκίνητα δεν τα αποζημιώνουν και πρέπει να βάλουν ζήτημα αν πρέπει ή δεν πρέπει να στηθεί το Κέντρο Υγείας όπως ήταν, να το οργανώσουν και να το στελεχώσουν και με προσωπικό.

Και κρούουμε και τον κώδωνα του κινδύνου ότι στην επόμενη βροχή δεν υπάρχει ανάχωμα για ανάχωμα. Όλα αυτά τα νερά που θα έρθουν, θα ξεχειλίζουν αμέσως οι ποταμοί γιατί δεν έχουν αναχώματα. Θα έχουμε και δεύτερο Daniel.

Ερώτηση: Κλείνοντας, ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους δημότες; Για ποιον λόγο, να εμπιστευτούν τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και εσάς προσωπικά;

Απάντηση: Καταρχάς, θέλω να πω στους δημότες Παλαμά ότι πρέπει να κάνουν υπομονή και κουράγιο. Δεν ήταν ποτέ μόνοι τους. Η Λαϊκή Συσπείρωση ήταν παρούσα. Και όλα τα προηγούμενα χρόνια μέσα στα Δημοτικά Συμβούλια που έβαζε αυτά τα ζητήματα. Δυστυχώς, η Δημοτική Αρχή δεν έλαβε υπόψη τη σοβαρότητα των θεμάτων που υπάρχουν. Μάλλον του ενδιέφερε ο τίτλος και η καρέκλα. Ήταν ανεύθυνοι σε όλους τους τομείς των έργων. Πήρε κάποια χρήματα από τον Ιανό, έκανε κάποια αποσπασματικά έργα. Εμείς λέγαμε ότι δεν γίνεται με αυτόν τον τρόπο. Πρέπει να σχεδιάσεις σωστά και με τρόπο συγκεκριμένο. Βέβαια, δεν ανήκουν όλα τα προβλήματα στο Δήμο Παλαμά. Γιατί είπαμε ότι η κυβέρνηση έχει τον πρώτο και κύριο λόγο.

Εμείς θέλουμε να τους δώσουμε ένα αισιόδοξο μήνυμα ότι ήμασταν και είμαστε δίπλα τους και θέλουμε να εμπιστευτούν τη Λαϊκή Συσπείρωση. Δεν θα τους εγκαταλείψει, δεν θα τους προδώσει ποτέ. Γιατί είμαστε κομμάτι αυτής της κοινωνίας και ασπαζόμαστε πραγματικά τα προβλήματά τους. Το αποδείξαμε περίτρανα. Το ΚΚΕ ήταν αυτό που ήταν δίπλα, φέραμε και τον Γενικό Γραμματέα στην πόλη του Παλαμά για να δώσουμε το στίγμα της σοβαρότητας που πρέπει να επιδείξει η κυβέρνηση.

Άρα, λοιπόν, να μην το βάζουν κάτω. Όσο υπάρχουν αυτοί, θα υπάρχουμε εμείς και όσο υπάρχουμε εμείς θα υπάρχουν ζωντανοί και αυτοί.

Όλοι μαζί πρέπει να δώσουμε μια απάντηση στις εκλογές στις 8 Οκτώβρη. Και θα αποδείξουμε μαζί με τους κατοίκους και μαζί με τους δημότες ότι μπορούμε να επιλέξουμε έναν άλλο δρόμο για το Δήμο Παλαμά.

 

Προηγούμενο άρθρο Σε αυξημένη επιφυλακή όλος ο Νομός Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Περιφέρεια Θεσσαλίας: Συνεχίζεται η συγκέντρωση εμφιαλωμένων νερών, ξηράς τροφής και ειδών καθαριότητας για πλημμυροπαθείς