Ειδήσεις

Αριστοτέλης Σπάνιας: Ανθρωποκεντρικό σύστημα υγείας


Η δημιουργία ενός ανθρωποκεντρικού μοντέλου παροχής υπηρεσιών υγείας, πρόληψης, φροντίδας και αποκατάστασης, που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες του πολίτη και της τοπικής κοινωνίας και θα εξασφαλίζει την υγεία και στο πιο απομακρυσμένο χωριό, αποτελεί στόχο της νέας διακυβέρνησης της ΝΔ και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Για την επίτευξη βεβαίως ενός ανθρωποκεντρικού συστήματος υγείας το οποίο θα καλύπτει καθολικά και ισότιμα τις υγειονομικές ανάγκες του πληθυσμού, απαιτούνται σοβαρές μεταρρυθμιστικές τομές. Τομές με κοινωνικό πρόσημο, που θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του ΕΣΥ και την ανταποκρισιμότητά του στις αυξανόμενες υγειονομικές ανάγκες των πολιτών.

Ήδη έχουν γίνει δομικές αλλαγές, στην λειτουργία των μονάδων  υγείας. Ο προσωπικός γιατρός, αποτελεί το πρώτο σημείο επαφής του πολίτη με το δημόσιο σύστημα υγείας και παρέχει ολοκληρωμένη και συνεχή φροντίδα στο άτομο με σκοπό την πρόληψη, την αντιμετώπιση της νόσου και την προαγωγή της υγείας.

Ισχυροποίηση του ψηφιακού μετασχηματισμού του συστήματος υγείας και η ψηφιακή αναμόρφωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, προσφέρει δημοκρατικά και δίκαια κατανεμημένη υγεία, με την ενίσχυση του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, με την άυλη συνταγογράφηση, καθώς και τη σταδιακή ολοκλήρωση του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας, ένα ισχυρό όπλο στην διάθεση των ιατρών.

Επιπλέον, προγραμματίζονται 10.000 προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, ανακαίνιση και εκσυγχρονισμός 80 νοσοκομείων και τμημάτων επειγόντων περιστατικών και 156 κέντρων υγείας. Δημιουργία 315 μονάδων τηλεϊατρικής,25 σύγχρονα κέντρα αποκατάστασης και 311 νέες δομές  ψυχικής υγείας σε όλη τη χώρα.

Παράλληλα εφαρμόζονται νέα προγράμματα δείχνοντας έμπρακτα την πρόθεση της ΝΔ για την δημιουργία ενός συστήματος υγείας  με ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα. Το «ΟΙΚΟΘΕΝ», είναι η πρώτη φάση πιλοτικού προγράμματος το οποίο εξασφαλίζει την κατ’ οίκον νοσηλεία των καρκινοπαθών, ώστε να λαμβάνουν τα φάρμακά στο σπίτι τους.

Πραγματοποιούνται παρεμβάσεις στη λειτουργία του ΕΚΑΒ και των διακομιδών. Όσον αφορά τις αεροδιακομιδές, υπάρχει ένα πολύ καλά επεξεργασμένο σχέδιο, για μια νέα υποστηρικτική μονάδα αεροδιακομιδών όπως και μικρά ευέλικτα ελικόπτερα τα οποία θα μπορούν να κάνουν διακομιδές με ταχύτητα και ασφάλεια.

Το σύστημα υγείας λοιπόν πρέπει να είναι ανθρωποκεντρικό, να διασφαλίζει την κοινωνική συνοχή και να αποτελεί μια δομική επιλογή που οφείλει να βρίσκεται δίπλα στον πολίτη και να εξυπηρετεί τις ανάγκες του προσφέροντας τα μέγιστα. Οφείλει να είναι εύκολα προσβάσιμο και να απευθύνεται στο σύνολο των πολιτών. Είναι σημαντικό οι υπηρεσίες υγείας να προσφέρονται σε κάθε πολίτη χωρίς κριτήρια και ανεξάρτητα με το κόστος, την ηλικία και το προσδόκιμο ζωής.

Η υγεία πρέπει να προστατεύεται και να μην γίνεται αντικείμενο διαμάχης δημιουργώντας τοξικό κλίμα, με σκοπό την μικροκομματική  εκμετάλλευση. Οποιαδήποτε άλλη άποψη αποτελεί ξένο σώμα στις αρχές μας ως πολίτικο κόμμα.

 

Γράφει ο υποψήφιος βουλευτής Καρδίτσας της Ν.Δ. Αριστοτέλης Σπάνιας

 

Προηγούμενο άρθρο Ολοκληρώθηκε η προμήθεια τεσσάρων νέων απορριμματοφόρων
Επόμενο άρθρο Πρόγραμμα Θερινού Σινεμά Καρδίτσας